REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Balsas.lt savaitei“ į klausimus apie investavimą į akcijas atsakė Ūkio banko Finansų maklerio departamento makleris Aivaras Ignotas.

REKLAMA
REKLAMA

- Kas yra akcijos?

- Akcijos yra vienos iš paprasčiausių ir populiariausių investavimo priemonių, suteikiančios akcijų turėtojams turtines ir neturtines teises. Pagal suteikiamas teises akcijos gali būti skiriamos į paprastąsias akcijas ir privilegijuotas akcijas.

REKLAMA

- Gal galite plačiau papasakoti kokias teises suteikia paprastosios ir privilegijuotosios akcijos jų turėtojams?

- Paprastosios akcijos sudaro pagrindinę bendrovės akcijų dalį ir suteikia akcijų turėtojams teisę dalyvauti bendrovės valdyme balsuojant akcininkų susirinkime. Kokią įmonės dalį akcijų turėtojas valdo parodo nuosavybės teise turimų akcijų ir visų įmonės išleistų akcijų kiekių santykis. Paprastųjų akcijų turėtojas įgyja teisę į dividendus, jei įmonė dirba pelningai.

REKLAMA
REKLAMA

Privilegijuotosios akcijos paprastai akcijų turėtojams nesuteikia balsavimo teisės, tačiau suteikia teisę gauti nustatyto procento dividendus ir jie turi būti išmokami pirmiau, nei dividendai už paprastąsias akcijas. Reikėtų akcentuoti, jog įmonės klestėjimo laikotarpiu paprastųjų akcijų savininkai gali gauti didesnius dividendus nei privilegijuotųjų akcijų savininkai.

- Kaip galima uždirbti investuojant į akcijas?

- Tiek paprastųjų, tiek privilegijuotųjų akcijų turėtojas gali tikėtis uždirbti, jei įmonė moka dividendus arba pakyla akcijos kaina. Akcijų turėtojo uždarbis priklauso nuo to, kaip sėkmingai dirba įmonė ir kokių finansinių rezultatų ji yra pasiekusi. Jei įmonė dividendų nemoka, tačiau dirba pelningai, dar nereiškia, jog investiciniu požiūriu tai gali būti bloga kompanija – dažnai įmonės uždirbtą pelną investuoja į plėtrą ir lūkesčiai dėl įmonės veiklos rezultatų ateityje įtakoja didesnį akcijų kainos augimą. Įmonių akcijas, kurios moka dividendus, galima priskirti vertės akcijoms, o įmonių akcijas, kurios dividendų nemoka ir visą uždirbtą pelną investuoja į įmonės plėtrą, galima priskirti augimo akcijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Su kokia rizika susiduriama investuojant į akcijas?

- Investuojantieji į akcijas privalo žinoti, jog susiklosčius nepalankioms aplinkybėms galima patirti didelių nuostolių. Jei įmonės rezultatai netenkina investuotojų lūkesčių, tai įmonės akcijos kaina gali netekti didelės dalies rinkos vertės, o akcijų turėtojas – viso savo uždirbto pelno ir dalies investuotų lėšų. Būtina paminėti, jog įmonei paskelbus bankrotą akcijų turėtojai dažniausiai netenka visų savo į įmonę investuotų lėšų. Akcijų kainų pokyčiams didelę įtaką gali turėti ne tik prasti įmonės rezultatai, bet ir vertybinių popierių rinkose esančios tendencijos, ar šalies, kurioje įmonė veikia, ekonominė situacija. Kartais akcijų turėtojai patiria nuostolius dėl to, kad vertybinius popierius yra sunku parduoti, kadangi neatsiranda pirkėjų, norinčių akcijas pirkti, arba pirkėjų siūloma kaina yra gerokai mažesnė, nei kaina, už kurią akcijų turėtojas nori jas parduoti.

REKLAMA

Reikėtų paminėti, kad išsaugoti į akcijas investuotas lėšas ir iš jų uždirbti galima tik nuolatos skiriant laiko akcijų rinkos bei įmonių rezultatų analizei. Tik nuolatinė analizė padeda investuotojui priimti racionalius sprendimus: kurių įmonių akcijas pirkti, o kurias akcijas parduoti.

- Kur galima kreiptis, pageidaujant įsigyti akcijų?

- Jei asmuo pageidauja įsigyti akcijų, jis privalo kreiptis į finansų tarpininką. Lietuvoje finansų tarpininko veiklą vykdo kredito institucijos ir specializuotos finansų maklerio įmonės. Finansų tarpininkai gali pasiūlyti įsigyti Lietuvos ir užsienio biržose kotiruojamų akcijų, o taip pat suteikia klientui profesionalias konsultacijas dėl investavimo į finansų rinkas.

REKLAMA

- Kaip reikėtų pasirinkti finansų tarpininką?

- Finansų tarpininką asmuo turi pasirinkti savarankiškai. Dauguma Lietuvoje veikiančių finansų tarpininkų suteikia galimybę investuoti į Baltijos šalių įmones internetu. Toks investavimo būdas yra labai patogus, nes internete tarpininkai pateikia investuotojams daug naudingos informacijos apie Baltijos akcijų rinkų pokyčius, o norint įsigyti akcijų nebūtina kiekvieną kartą susitikti su finansų makleriu. Dar vienas privalumas, prekiaujant Baltijos biržose internetu – maži komisiniai mokesčiai už pirkimo ir pardavimo operacijas. Šiuo metu mažiausias Lietuvos finansų tarpininko komisinis mokestis prekiaujant Baltijos biržose siekia vos 0.1 proc., o prekiaujant akcijomis užsienio šalių biržose arba investuojant į investicinius fondus komisiniai mokesčiai yra gerokai didesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Nuo ko reikėtų pradėti apsisprendus įsigyti akcijų?

- Pirmiausia reikėtų pasirinkti banką arba finansų maklerio įmonę, pasirašyti sutartį ir savarankiškai arba padedant makleriui išsirinkti šalį, ekonomikos sektorių ir galiausiai, konkrečią įmonę, kurios akcijos taps pirmąja investicija. Nereikėtų iš karto pradėti nuo tolimų rinkų – Lietuvoje gyvenantiems pradedantiems investuotojams patrauklios investicijos galėtų būti į Lietuvos ar Baltijos šalių akcijas, kadangi vietinę rinką visuomet lengviau analizuoti – galima gauti daugiau aktualios informacijos apie įmonių veiklos rezultatus bei geriau įvertinti jų veiklos perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų