REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) smukimas yra didesnis nei 18 proc., arba keturgubai daugiau nei ES, vertindamas naujausius paskelbtus statistinius duomenis tvirtina Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pati Vyriausybė, jo pastebėjimais, prarado daugiau nei trečdalį šalies iždo įplaukų, o Vyriausybės vadovo daromos klaidos šalį stumia bankroto link bei yra nesuvokiamo mąsto. Anot politiko, "net pirmokas šalį valdytų geriau nei dabartinis premjeras".

REKLAMA

"Statistikos departamento pranešimas, jog šalies ekonomika ženkliai smuko šių metų pirmąjį ketvirtį, pagaliau turėtų pažadinti apspangusią valdančiąją koaliciją. Lietuvos ūkis toliau pavojingai ritasi į pakalnę, nors ES apie finansų krizę užmiršo jau prieš pusmetį", - sako politikas.

Anot jo, tragišką šalies ekonominę padėtį patvirtina ir kovo mėnesio pagrindiniai šalies finansinių įplaukų duomenys: valstybės biudžeto ir "Sodros" įplaukos buvo mažesnės atitinkamai 22 ir 24 procentais, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Pražūtingas šalies ekonomikos ir finansų kritimas liudija, jog Vyriausybės vadovai nepaiso elementarių ekonomikos dėsnių, ne tik nepajėgia valdyti šalies ekonominių ir finansinių procesų, bet veda visą šalį į bedugnę. Tokios klaidos gali būti pražūtingos mūsų šaliai ir grėsti bankrotu", - pabrėžia ekspremjeras G. Vagnorius.

Anot jo, Vyriausybė papildomai ir itin brangiai pasiskolindama dar keletą milijardų tik naikintų darbo vietas, keltų žalą pačiai valstybei ir visuomenės saugumui.

"Visa šalis taps pačių kvailiausių ir skolų įkaitu, o tiksliau Kubiliaus kenksmingų sprendimų įkaitu. Netrukus akis atmerksime praskolintoje šalyje, kurios skolų našta guls ant visų gyventojų bei jų vaikų. Bankroto grėsmė yra labai reali, jei tokia politika bus tęsiama", - sako jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Vagnoriaus, nuo praėjusio rudens kylant Vakarų ir Vidurio Europos šalių ekonomikai, nelieka išorinių veiksnių, kuriais galima būtų pateisinti Lietuvos ūkio ir iždo įplaukų kritimą.

"Besitęsianti finansinė krizė ir toliau pavojingai augantis nedarbas atspindi didžiules šalies valdymo problemas. Pradėjus protingai valdyti ekonomiką, skatinant rinkos paklausą, verslo kreditavimą ir mokesčių mokėjimą, esminių permainų galėtume sulaukti po pusmečio. Tačiau toliau pasyviai stebėdami ūkio smukimą neišvengsime finansų griūties ir socialinės katastrofos", - tvirtina Krikščionių partijos lyderis.

REKLAMA

Jo manymu, iš konservatorių Vyriausybės liko "tik formali nieko nereiškianti Andriaus Kubiliaus figūra".

Kaip ELTA jau skelbė, pagal turimus statistikos duomenis ir ekonometrinius modelius įvertintas bendrasis vidaus produktas (BVP) 2010 m. pirmąjį ketvirtį siekė 20 648,6 mln. litų to meto kainomis ir, palyginti su 2009 m. pirmuoju ketvirčiu, sumažėjo 2,9 procento, o palyginti su ketvirtuoju - 12,9 procento.

Pasak Statistikos departamento, 2010 m. pirmąjį ketvirtį vienam šalies gyventojui to meto kainomis teko 6202,6 lito bendrojo vidaus produkto - 2,6 procento mažiau nei 2009 m. atitinkamą ketvirtį (pašalinus kainų pokyčių įtaką).

Įvertinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, 2010 m. pirmąjį ketvirtį BVP, palyginti su 2009 m. pirmuoju ketvirčiu, sumažėjo 2,8 procento, o palyginti su ketvirtuoju - 4,1 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų