REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telekomunikacijų bendrovė „Nacionalinis telekomunikacijų tinklas“ (NTT) laimėjo kelerius metus trukusį ginčą su dominuojančia fiksuotojo ryšio operatore TEO LT, AB. Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad TEO LT taikytos tinklų sujungimo sutarties nuostatos riboja konkurenciją, todėl yra negaliojančios nuo pat šios sutarties pasirašymo 2004 metais. Kartu teismas panaikino Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) 2008 m. spalio 7 d. priimtą sprendimą, kuriuo bendrovių ginčas šiuo klausimu buvo išspręstas dominuojančio operatoriaus TEO LT naudai.

REKLAMA
REKLAMA

„Ginčijome sutarties nuostatą, pagal kurią TEO LT pakeitus didmenines tinklų sujungimo paslaugų kainas, automatiškai kainas turime keisti ir mes. Esame įsitikinę, kad mažieji operatoriai turi teisę savo kainas nustatyti patys, neatsižvelgdami į dominuojančiam operatoriui taikomas įkainių „lubas“. Keista, kad RRT nepripažino mūsų teisės į savarankišką kainodarą. Tuo tarpu teismas sutarties nuostatas aiškiai įvardijo kaip antikonkurencines“, – pažymėjo NTT direktorius Vidas Pukėnas.

REKLAMA

RRT ir TEO LT turės perpus atlyginti bylinėjimosi išlaidas NTT bendrovei. Tiesa, TEO LT arba RRT dar turi galimybę Vilniaus apygardos teismo sprendimą apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

„Dar 2005 m. kreipėmės į tuometinį „Lietuvos telekomą“, prašydami pašalinti, mūsų manymu, diskriminacines sutarties nuostatas, tačiau jokios reakcijos nesulaukėme. RRT nuo ginčo sprendimo iš esmės nusišalino. Todėl buvome priversti kreiptis į teismą siekdami panaikinti NTT atžvilgiu taikomas antikonkurencines sąlygas. Susidaro įspūdis, kad TEO LT rinkoje veikia su RRT „palaiminimu“, o kiti rinkos dalyviai priversti savo teises ginti kelerius metus trunkančiu teisminiu keliu“, – pabrėžė V.Pukėnas.

REKLAMA
REKLAMA

NTT vadovas tikisi, kad Vilniaus apygardos teismo nutartis paspartins ir Konkurencijos tarybos sprendimus dėl galimų TEO LT pažeidimų taikant antikonkurencines tinklų sujungimo sutarties nuostatas – dar 2008 m. spalį dėl šių nuostatų taikymo NTT kreipėsi į Konkurencijos tarybą. Tačiau 2009 m. balandį taryba atsisakė atlikti tyrimą, motyvuodama tuo, jog ginčai telekomunikacijų srityje esą ne šios institucijos, o RRT kompetencija. Šį tarybos sprendimą NTT apskundė teismui. 2009 m. spalio 19 d. Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimu Konkurencijos taryba buvo įpareigota atlikti tyrimą. Tačiau šį teismo sprendimą savo ruožtu apskundė TEO LT, ir šiuo metu laukiama bylos nagrinėjimo teisme.

„Netgi nepaisant ilgų teisinių kelių, kuriais turime eiti gindami savo teises, mūsų finansiniai rodikliai kasmet nuosekliai gerėja. Telieka tik spėlioti, kokią rinkos dalį šiandien užimtų alternatyvūs operatoriai, jei nuo pat rinkos liberalizavimo 2003 metais jiems būtų sudarytos visos galimybės konkuruoti laisvoje rinkoje“, – sakė NTT vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų