REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys Seimo komitetai inicijuoja nutarimą, kuriuo Vyriausybė būtų įpareigota imtis neatidėliojamų priemonių išlaikyti esamas Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) programų transliacijos apimtis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros, Informacinės visuomenės plėtros ir Biudžeto ir finansų komitetai pritarė papildomo finansavimo Nacionaliniam radijui ir televizijai skyrimui.

REKLAMA

Vyriausybė šį klausimą turėtų svartyti artimiausiu metu.

"Sprendimas sveikintinas, tikiuosi, kad LRT slegiančias finansines problemas išspręs dar ši Vyriausybė. Lėšų tikrai galima surasti, pavyzdžiui, Privatizavimo fonde", - sakė Seimo narys, Liberalų ir centro sąjungos partijos pirmininko pavaduotojas Algis Čaplikas.

Dėl lėšų trūkumo LRT buvo priversta nutraukti arba trumpinti žiūrovų pamėgtas laidas, karpyti atlyginimus, atleidinėti darbuotojus. Dėl taupymo Lietuvos radijas naktimis nutraukia transliacijas.

REKLAMA
REKLAMA

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius tikisi, kad galima rasti racionalių sprendimų, kurie leistų išvengti blogiausio.

"Seimas turi politinės valios, jog LRT transliacijos nebūtų išjungtos, tai yra analoginė televizija dienos metu ir radijo pirmoji programa naktį, nes šiuo metu galioja LRT tarybos sprendimas, kad nuo gegužės 1 d. trumpinama programų trukmė", - Lietuvos radijui sakė A. Siaurusevičius.

Tuo metu finansų ministrė Ingrida Šimonytė sako, kad lėšų papildomam finansavimui nėra, tačiau kartu ministrė pripažįsta, kad ieškos galimybių palengvinti LRT finansinę naštą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet valstybė LRT skyrė 35 mln. litų - tiek, kiek prieš 10 metų. Taupant lėšas, nuo gegužės 1-osios LRT priversta atsisakyti Lietuvos radijo naktinės transliacijos, taip pat trumpinamos radijo programų "Klasika" ir "Opus 3" bei Lietuvos televizijos transliacijos.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) ir Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) profesinė sąjunga trečiadienį prie Seimo reikalavo nežlugdyti LRT, peržiūrėti šios institucijos finansavimą biudžeto lėšomis. "Tylintis radijas. Nematoma televizija. Ar tai nacionalinis transliuotojas?" - su tokiais plakatais prie Seimo piketavo keli profsąjungų atstovai.

REKLAMA

Profsąjungų teigimu, nacionalinio transliuotojo finansavimas nuolat mažinamas, o per pastaruosius dvejus metus - praktiškai perpus. Tačiau prerogatyva tarnauti visuomenės interesui išlieka tokia pati, kaip nustatyta LRT įstatyme.

Pasak LRT kūrybinių darbuotojų profesinio susivienijimo pirmininkės Dianos Vipartienės, šiandien kolektyve tvyro įtampa dėl nepelnytai sunkios ekonominės padėties - beveik 20 proc. darbuotojų atleista, atlyginimai sumažinti iki 30 proc. "Toks skurdus finansavimas, atitinkantis 1999 metų lygį, kai buvo transliuojama tik viena televizijos ir dvi radijo programos, gresia papildomais programų apimčių siaurinimais - darbuotojų atleidimo bei atlyginimų mažinimo procesas jau vyksta. Tai gresia dar didesniu įtampos kolektyve augimu", - sako D. Vipartienė.

REKLAMA

Dėl tokio nacionalinio transliuotojo finansavimo ir praktinio žlugdymo, nesudarant sąlygų vykdyti nustatytas funkcijas, nuomonę yra pareiškusios ir tarptautinės organizacijos - Europos transliuotojų sąjunga EBU, žiniasklaidos profesinių sąjungų pasaulinis tinklas UNI MEI.

Profsąjungų kreipimesi į Seimą ir Vyriausybę reikalaujama nedelsiant peržiūrėti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų