REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš metus valdžia skambiais lozungais iš visų įmanomų tribūnų maitino visuomenę pažadais. Apie tuoj prasidėsiančią masinę senų daugiabučių renovaciją, apie ekonomikos skatinimą papildomais milijardais, apie dešimtis tūkstančių įdarbintų statybininkų. „Dabartiniai tempai netenkina, pasieksime 2000 per metus renovuotų namų skaičių”, - trimitavo premjeras A. Kubilius ir jo aplinka.

REKLAMA
REKLAMA

Pokyčiai iš tiesų įvyko, tiesa, į priešingą pusę. Vietoj kelių šimtų projektų – apskritas nulis. Baiginėjamos tik tos statybos, kurios buvo pradėtos dar iki naujojo renovacijos „bumo”. Oficialiame interneto puslapyje prie priemonės „Daugiabučių namų modernizavimas” puikuojasi tik nuliai. Kalbant apie sudarytas sutartis, paskirtas ir išmokėtas lėšas – skaičius visur tas pats. Kiek geresnė padėtis viešųjų pastatų renovacijoje, nors ir ten kol kas panaudotas vos trečdalis planuotų lėšų.

REKLAMA

Pamodeliuoti situaciją, kaip gyventume šiandien, jeigu vyriausybė pažadą būtų įvykdžiusi, nėra sudėtinga. Akivaizdu viena, nei 350 tūkstančių bedarbių, nei tokios emigracijos bangos šiandien neturėtume. Neturėtume ir tokio biudžeto deficito, galbūt – ir tokių didelių sąskaitų už šildymą.

Šią nesėkmės istoriją lėmė daug priežasčių – nesukurtas paprastas ir greitas mechanizmas, neišspręstos finansavimo problemos, nepašalintos biurokratinės kliūtys. Didžiausia atsakomybė tenka vyriausybei, kuri pasirodė kaip labai prastas ir nelankstus vadybininkas. Vietoj to, kad operatyviai šalintų kliūtis, valdžia ilgą laiką kartojo propagandines klišes, kad jau tuoj tuoj prasidės projektai. Kai jau galutinai paaiškėjo, kad tai tėra blefas, valdžia šios temos apskritai ėmė vengti. Suprantama, kad vadovėliuose greičiausiai nebus rašoma apie konservatorių vykdytą daugiabučių modernizaciją, todėl nepatogią temą stengiamasi nustumti į šoną. Vis tik tai perdaug aktualu, kad visuomenė užmirštų valdžios užmojus.

Tiesa, vyriausybei tektų perlipti sunkiai peržengiamą barjerą: pripažinti totalų pralaimėjimą ir paprašyti ekspertų pagalbos. Deja, premjero ataskaita parodė, kad šiai vyriausybei pripažinti klaidas - neįveikiamas iššūkis.

Kęstutis Daukšys yra Darbo partijos narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų