REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu mokėjimo prašymai ėmė klaidžioti – užuot pristačius juos į Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) teritorinius skyrius, jie paštu siunčiami į Vilnių.

REKLAMA
REKLAMA

Tokių klaidų pasekmė – mokėjimo prašymai gali būti įvertinti vėliau, vadinasi, ūkininkas ar kitas asmuo vėliau gaus ir paramą.

REKLAMA

Paklydus – parama vėluos

Investicinius projektus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programą (KPP) įgyvendinantys ūkininkai ir kiti paramos gavėjai Europos Sąjungos paramos lėšas gauna tik įvertinus jų pateiktus mokėjimo prašymus. Paramos lėšos pagal mokėjimo prašymus išmokamos pagal tokias priemones kaip „Žemės ūkio valdų modernizavimas“, „Parama verslo kūrimui ir plėtrai“, „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“, „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ ir kitas.

KPP administravimo taisyklėse nustatyta, jog mokėjimo prašymus pagal iš anksto suderintą grafiką kartu su reikalaujamais priedais iš paramos gavėjų priima ir registruoja NMA teritoriniai skyriai pagal projekto įgyvendinimo vietą. Tokia tvarka naudinga ir pačiam paramos gavėjui – jis gali dalyvauti NMA specialistui atliekant pirminį mokėjimo prašymo tikrinimą ir iš karto sužinoti, ar jo pateiktas mokėjimo prašymas yra tinkamai sukomplektuotas, ar nėra trūkstamų dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

Paramos gavėjas NMA teritoriniam skyriui turi pateikti vieną mokėjimo prašymo originalą, aiškiai pažymėtą spaudu originalas, ir vieną kopiją, pažymėtą spaudu kopija. Su mokėjimo prašymu kartu būtina pateikti dokumentus, įrodančius, kad atliktos būtent tos investicijos, kurios buvo numatytos paramos sutartyje. Investicijos paprastai grindžiamos sutartimis, sąskaitomis, banko išrašais, darbų perdavimo ir priėmimo aktais, draudimą patvirtinančius dokumentus ir kt. Dokumentų originalai, kurie pažymėti atitinkamu spaudu, yra grąžinami paramos gavėjui, o NMA teritorinis skyrius pasilieka su spaudu tikra patvirtintas kopijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į centrinę NMA būstinę Vilniuje mokėjimo prašymas nusiunčiamas tik tuomet, kai NMA teritorinio skyriaus specialistai įsitikina, jog jis pagrįstas tinkamais dokumentais.

Gauti dokumentai tikrinami

Teritorinio skyriaus darbuotojai atlieka mokėjimo prašymo administracinės atitikties tikrinimą - nustato, ar mokėjimo prašymas yra tinkamai užpildytas ir ar pateikti visi reikiami dokumentai. Jei specialistai pastebi, kad pateiktas prašymas neteisingai užpildytas arba jame trūksta duomenų, paramos gavėjui siunčiamas pranešimas apie tikrinimo metu nustatytus trūkumus. Jiems pašalinti paprastai nustatomas iki 10 darbo dienų terminas nuo pranešimo įteikimo, tačiau, atsižvelgus į trūkstamos informacijos ar dokumentų specifiką šis terminas gali būti ir ilgesnis. Per nustatytą laiką neištaisius trūkumų, siunčiamas antras pranešimas, į kurį neatsakius, mokėjimo prašymas yra atmetamas.

REKLAMA

Atlikus užregistruoto mokėjimo prašymo administracinį tikrinimą, gali būti atliekama ir patikra vietoje.

Tik tada NMA teritoriniai skyriai mokėjimo prašymus siunčia centrinei būstinei, Mokėjimo prašymų skyriaus specialistams, kurie atlieka išlaidų, nurodytų mokėjimo prašyme, tinkamumo vertinimą. Jei šio vertinimo metu kyla įtarimų, kad dokumentuose pateikta neteisinga informacija, atliekama užsakomoji patikra vietoje.

Vertinimo metu taip pat gali būti siunčiamas paklausimas paramos gavėjui dėl papildomų dokumentų ar informacijos, atliekamos patikros.



Mokėjimo prašymai turi būti pristatyti laiku

REKLAMA

NMA specialistai pastebi, jog pasitaiko atvejų, kai su mokėjimo prašymu gaunami ne visi dokumentai, pagrindžiantys investicijas arba jie yra neišsamūs, kartais patikros vietoje metu nustatoma, kad mokėjimo prašyme nurodyti darbai nėra atlikti.

Mokėjimo prašymų teikėjai tokius atvejus paprastai aiškina viena priežastimi: bijojo pažeisti mokėjimo prašymo pateikimo grafiką, kuris yra suderintas su kiekvienu paramos gavėju. Mokėjimo prašymai turi būti pateikiami laiku. Pavėluotai jie gali būti priimami 25 darbo dienas nuo nustatytos datos. Tiesa, vėluojant taikomos sankcijos – mažinama paramos suma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išimtiniais atvejais mokėjimo prašymų pateikimo terminą paramos gavėjai gali ir pratęsti, tačiau -- tik turėdami pateisinamas priežastis. Tokiu atveju iki mokėjimo prašymo nustatytos pateikimo dienos NMA reikia pateikti argumentuotą prašymą terminui pratęsti ir dokumentus, pagrindžiančius galimas vėlavimo priežastis. NMA priėmus sprendimą atidėti mokėjimo prašymo pateikimo terminą, keičiama paramos sutartis.

Pagal priemones, kurioms taikoma supaprastinta paramos teikimo tvarka, mokėjimo prašymai pavėluotai priimami tik 10 darbo dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų