REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pinigai ir godumas. Regis, tokie žodžiai tiktų užsienio vaistų gamintojams, „reziduojantiems“ Lietuvoje.  Ar gali būti taip, kad Vyriausybė, deklaruodama, jog siekia pažaboti farmacininkų apetitus tiesiog pučia mums į akis miglą ir tenori apginti didžiųjų vaistų tiekėjų pelnus?

REKLAMA
REKLAMA

Tegul už save kalba skaičiai: straipsnio pabaigoje – didžiųjų vaistų gamintojų pelnų lentelė

REKLAMA

Iliuzija: viena ranka baudžia, kita glosto

Vietoje laisvos rinkos – griežtas reguliavimas, tačiau tik didmenininkams ir vaistinėms. Kiti – neliečiami. Vyriausybė, skelbianti receptinių nekompensuojamųjų vaistų rinkoje padarysianti tvarką arba begėdiškai klaidina, arba atstovauja stambiuosius vaistų gamintojus, mat maksimalius vaistų antkainius nustatė tik vaistininkams ir didmenininkams, o gamintojus, regis, pamiršo.

Praėjusią savaitę paskelbta: vaistai neatpigo tiek, kiek buvo tikėtasi, o vaistinės ir toliau taiko per didelius antkainius preparatams – Sveikatos ministerija planavo, jog pradėjus vaistų kainų „reguliavimą“ šie atpigs 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau apie tai, kad paskubomis sukurpta reforma ydinga, perspėta jau anksčiau: ją įgyvendinus vaistų kainas de facto nustatytų vaistų gamintojai, mat šiems jokių apribojimų nenumatyta.

Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos skelbiamais duomenimis gamintojo kaina sudaro 70-92 vaisto kainos, didmenininko antkainis 1-7 proc., mažmenininko, t.y. vaistinių antkainis gali svyruoti nuo 7-23 proc.

Uždėjusį apynasrį didmenininkams ir vaistinėms Vyriausybė gamintojui tenumatė kainos deklaravimo prievolę. Kitaip tariant, ji negali būti niekaip reguliuojama. Šią savaitę pats premjeras pastebėjo, jog farmacijos rinkoje – kažkas negerai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lazda kirs kitu galu

Kokios gali būti reformos pasėkmės? Kada sulauksime pigesnių vaistų? Eglės Zulanienės, didmenininkus vienijančios organizacijos valdybos narės teigimu, valstybei reguliuojant kainas tiesiog varžoma laisva rinka, kurioje ir taip nestigo konkurencijos, o dar labiau atpigusius vaistus turėtume išvysti jau po mėnesio.

Tačiau, anot pašnekovės, tai tik viena medalio pusė: norimo rezultato vaistų rinkos „reformuotojai" gali nepasiekti, mat gamintojams jokių suvaržymų nenumatyta: vaistus bet kokiu atveju teks pirkti už tokią kainą, kokią šie pasiūlys.

REKLAMA

„Jei didmenininkas išmuša nuolaidas, tas nuolaidas pritaiko preparatus pigiau įsigijusi vaistinė – tai situacija, kai veikia visi rinkos dėsniai, o dabar pereina prie monopolinio varianto“, - sako ji.

Vieni vaistai pigs, kiti brangs

Pavyzdžiui, vaistų, kuriems didmenine prekyba užsimančios bendrovės šiuo metu taiko didesnį antkainį, gamintojai kainą gali tiesiog didinti iki rinkai šiuo metu priimtino lygio, o vaistinės gali kelti kitų – nereceptinių – vaistų kainas.

„Vartotojas ir dabar vaistus perka gera kaina, tik tą sumažintą kainą gauna po visų nuolaidų“, - minėjo E. Zulanienė. Esą vaistinės, gavusios nuolaidas iš didmenininkų tas nuolaidas, skatinami konkurencijos, iki šiol pritaikydavo vartotojui.

REKLAMA

Tad po reformos gali būti, jog medikamentus pirksime panašiomis kainomis kaip ir dabar, tačiau dalis mūsų sumokėtų pinigų “sės” būtet gamintojų kišenėn.

„Lietuvoje „reziduojančios“ vaistų gamintojų atstovybės pelno mokesčio praktiškai nemoka. Taigi, neigiamos pasėkmės tiek tiek pacientui, tiek biudžetui“, -- vardija Vaistų didmeninės prekybos asociacijos narys Remigijus Mielinis.

E. Zulanienė perspėja, jog vartotojai nuolaidų, akcijų, lojalumo kortelių ir pan. vaistinėse gali nebeišvysti, nes iki šiol būtent taip buvo sumažinama vaisto kaina, kuris guli lentynoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji rezultatai – po mėnesio

Vaistų kainų sumažėjimo tikimasi per anksti, nes vaistinės vis dar prekiauja anksčiau daug brangiau pirktais preparatais, teigia farmacininkai. Vyriausybė skelbė, jog medikamentai gali atpigti 15 proc., tačiau šią savaitę paaiškėjo, jog kainos sumažėjo vos 3 proc.

Didmenininkai sako, jog sumažėjusiomis kainomis vaistus galėsime pirkti po mėnesio, esą teisės aktuose yra numatyti pereinamieji laikotarpiai.

„Prekybininkai tiesiog taikė antkainius anksčiau daug brangiau pirktiems vaistams, tad galutinė kaina mažės palaipsniui, kai vaistinės vis įsigis vaitų žemesnėmis kainomis“, - sakė R. Mielinis.

REKLAMA

Ministras tik muistosi

Vaistų reguliavimas gali turėti ir ilgalaikių pasėkmių, perspėja pašnekovai. R. Mielinis sako, kad tikrąjį reformos efektas pasireikš galbūt po metų: „Nusistovės vaistinių skaičius, nes aišku, kad po tokių reformų jų skaičius mažės. Mažesnės, kaimo vietovėse esančios vaistinės gali užsidaryti, nes ten – mažesnis vartotojų skaičius. Jų išgyvenimas bus sudėtingas“.

Apie tai, kad gamintojai Lietuvai tiekia vaistus dirbtinai padidintomis kainomis yra prabilęs ir sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys, tačiau kol kas jokių priemonių nesiimta.

REKLAMA

Raimondas Šukys situacijos komentuoti nepanoro. „Prašome paskambinkite mano atstovui spaudai, iš anksto susiderinkite. Mes dar pažiūrėsime, ar čia tikrai man reikia ir verta komentuoti, ar tai padarys kas nors kitas“, - nesileido į kalbas liberalcentristas.

***

Balsas.lt mano, jog didžiųjų vaistų gamintojų pelno ataskaitos – daugiau nei iškalbingos, tad kai kurias iš jų pateikiame.

Šaltinis: "Registrų centras"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų