REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo balandžio 1-osios įsigaliojus nereceptinių vaistų antkainius ribojančiam Vyriausybės nutarimui, pagal kurį vaistinėse turėjo sumažėti daugelio vaistų kainos, nemaža dalis jų ne atpigo, o atvirkščiai - pabrango.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys dėl vaistų pabrangimo kaltina ne tik teisės aktų nesilaikančias vaistines, bet ir vaistų gamintojus. Šie esą galėjo apie 10 proc. padidinti deklaruotas kainas, o vėliau įvairiomis didmenininkams taikomomis nuolaidomis kompensuoti vaistų antkainių reguliavimą.

REKLAMA

Pasak R.Šukio, Vyriausybei greičiausiai teks taisyti savo nutarimą, įrašant nuostatą, kad jei deklaruota vaisto kaina yra didesnė nei įsigijimo, antkainis būtų taikomas nuo pastarosios. Taip tikimasi pasiekti, kad gamintojai deklaruotų realias vaistų kainas.

Pasak Vaistų gamintojų asociacijos prezidento Alberto Bertulio, asociacija dar svarstant nutarimo projektą teikė pastabas, kad jame nenumatyti tam tikri verslo niuansai.

“Gamintojas gali parduoti didmenininkui vaistus su tam tikra nuolaida dėl išankstinio apmokėjimo, taip pat taikyti natūrines nuolaidas ir t.t.” - “Respublikai” aiškino A.Bertulis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kad kaina išties sumažėtų, ją pirmiausia turėtų Lietuvai sumažinti pats gamintojas, o ne jo atstovybė Lietuvoje. Tačiau gamintojas gali būti tuo nesuinteresuotas, mat kai kurioms Europos šalims Lietuva yra referentinė valstybė, ir sumažinus deklaruotą kainą Lietuvoje, ji atitinkamai turėtų mažėti ir kitur.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas, vadovaujantis ir Nacionalinei farmacijos asociacijai, sako, kad Vyriausybės nutarimas labai aptakus ir nesukūrė realaus mechanizmo kontroliuoti antkainių sudarymą.

Paklaustas, ar neįžvelgia sąsajų su neskaidria buhalterija, gydytojas kraipė galvą: “O kas žino? Bet čia jau tarnybų (specialiųjų - red. past.) reikalas juos pagauti...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų