REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čarlzo Nakvino JAV psichologų grupė išsiaiškino, kad elektroniniuose laiškuose žmonės meluoja dvigubai dažniau nei įprastuose „popieriniuose“, rašo „Switched“.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno iš testų metu dalyviai buvo prašomi padalinti tarp savęs ir kito žmogaus 89 dolerius. Testo dalyviai su kitu žmogumi nebuvo pažystami, o pastarasis nežinojo, kiek pinigų jam priklauso. Pirmoji grupė apie sumos dydį turėjo pranešti elektroniniu paštu, o antroji – įprastu laišku. Pirmoje grupėje grąžinamą sumą sumažino 24 iš 26 žmonių, o antroje – 14 iš 26.

REKLAMA

Čarlzas Nakvinas mano, kad meluoti elektroniniame laiške žmonės gali dėl kelių priežasčių. Pirmoji priežastis ta, kad toks laiškas artimesnis neformaliam pokalbiui, nei tam, kas suprantama kaip tradicinis laiškas. Pašnekovus atpalaiduoja laiško siuntimo atšaukimo funkcija, kurią turi kai kurie pašto serveriai – pavyzdžiui, „Gmail“. Ji leidžia nutraukti laiško siuntimą, jei nuo tos akimirkos praėjo ne daugiau kaip 5 sekundės. Dėl to žmonės per daug nesuka sau galvos dėl laiško turinio.

Be to, bendravimo internete metu žmonės skiria mažiau dėmesio socialinių normų laikymuisi ir beveik nesirūpina tuo, ką apie juos pagalvos kiti.

Trečioji priežastis yra ta, kad susirašinėjimas internetu atitolina pašnekovus. Jie praranda tarpusavio ryšį ir nebejaučia pasitikėjimo vienas kitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų