REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iniciatyvinė grupė, siekianti suteikti tautai iniciatyvos teisę paleisti Seimą, nesurinko reikiamo piliečių parašų skaičiaus referendumui surengti.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ji įteikė 250 tūkst. piliečių parašų.

Referendumo iniciatoriai, kuriems nepavyko surinkti 300 tūkst. rinkėjų parašų, būtinų referendumui surengti, prašo VRK dar mėnesiui pratęsti parašų rinkimo terminą.

REKLAMA

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, šis prašymas bus svarstomas artimiausiame komisijos posėdyje.

Iniciatyvinė grupė, vadovaujama Naujosios sąjungos (socialliberalų) pirmininko Artūro Paulausko, siūlė Konstituciją taisyti taip, kad, surinkus 300 tūkstančių rinkimų teisę turinčių piliečių parašų dėl Seimo paleidimo, Lietuvos Prezidentas, vykdydamas žmonių valią, įgytų teisę paleisti Seimą.

Pirmadienį VRK posėdyje A. Paulauskas tvirtino, kad reikėtų taisyti Referendumo įstatymą, nes parašų rinkimų tvarka yra pernelyg sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA

Referendumo iniciatyvinės grupės atstovų teigimu, Referendumo įstatymas, nustatantis piliečių referendumo teisės įgyvendinimo tvarką, suvaržo šią konstitucinę teisę ir padaro ją neįgyvendinamą. Naujoji sąjunga Seimui jau pateikė Referendumo įstatymo pataisas, kurios palengvintų ir supaprastintų referendumo inicijavimo tvarką.

Pasak iniciatyvinės grupės nario Gedimino Dalinkevičiaus, parašų rinkikai susidūrė su stipriu valdžios pasipriešinimu - iniciatyvinės grupės nariams buvo draudžiama rinkti parašus valstybinėse įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujosios sąjungos lyderis A. Paulauskas dėkoja gyventojams, parėmusiems referendumo iniciatyvą. "Žmonės pareiškė valią. Ir tai yra svarbiausia. Tai yra didelis Lietuvos žmonių laimėjimas. Juk nemaža dalis žmonių nepasirašė, nes bijojo būti atleisti iš darbo, patyrė psichologinį spaudimą. Didelė dalis žmonių tai atvirai pripažino", - teigia A. Paulauskas.

Naujoji sąjunga (socialliberalai) siūlo pačiam Seimui imtis iniciatyvos keisti Konstituciją ir suteikti piliečiams galimybę paleisti blogai dirbantį Seimą arba surengti referendumą, nes didelė dalis piliečių to reikalauja.

REKLAMA

"Žinoma, tai tik teorinė galimybė, kad pats Seimas imsis tokios iniciatyvos",- teigia iniciatyvinės grupės narys Marius Ulozas.

A. Paulausko nuomone, akivaizdu, kad šiuo metu Lietuvai yra reikalingi pirmalaikiai Seimo rinkimai. "Tai įrodo ir piliečių parašai, ir šios kadencijos Seimo nesugebėjimas dirbti bei Seime susidariusi politinių jėgų pusiausvyra, kuri neleidžia priimti šalies žmonėms ir ūkiui reikalingų sprendimų", - konstatuoja A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų