REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planai statyti atomines elektrines (AE) Visagine, Rusijos Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje kelia nerimą žaliesiems ir visuomenės aktyvistams. Pasak Aplinkosauginių organizacijų koalicijos atstovo Lino Vainiaus, šiuo metu Lietuvoje ir regione unikali situacija, nes vienu metu planuojama statyti tris atomines elektrines. Tokios beprecedentės situacijos neįvertino nei trijų šalių visuomenė, nei jų valdžia. Atominių jėgainių, kurios viena nuo kitos nutolusios 100-200 kilometrų atstumu, planavimas yra neapdairus ir pavojingas, bent vienos jų pastatymas padidins branduolinio saugumo riziką regione.

REKLAMA
REKLAMA

L. Vainiaus teigimu, dėl planuojamų statyti elektrinių neišspręstas radioaktyvių atliekų ilgalaikio saugojimo klausimas, visos veikiančios elektrinės yra didelio pavojingumo objektai, keliantys neigiamas pasekmes žmonių sveikatai, aplinkai ir bendram saugumui. Be to, abejojama dėl branduolinių medžiagų neplatinimo problemos, projektų ekonominio naudingumo - branduolinė energetika yra viena iš brangiausių energijos gamybos rūšių.

REKLAMA

Įtarimų kelia ir visų AE projektų poveikio aplinkai vertinimų ataskaitos - nekalbama apie radioaktyvų atliekų laidojimą, tvarkymą, jų įtaką energijos kainai, nekalbama apie jėgainių uždarymą ir tvarkymąsi po jų galiojimo laiko. Galiausiai AE statomos nepaklausus visuomenės nuomonės, o vykdant "smegenų plovimo" kampaniją.

"Tuos dalykus norime pasakyti labai aiškiai. Norime, kad nė vienos šalies visuomenė ir vyriausybė nebūtų supriešinamos. Kviečiame visuomenes pasisakyti už ateitį be branduolinės energijos šitame regione ir tikimės, kad tos visuomenės savo žinią turi ir gali perduoti savo vyriausybėms", - penktadienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė L. Vainius.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomeninis aktyvistas Darius Pocevičius su nostalgija priminė prieš du dešimtmečius vykusius protestus, nukreiptus prieš Ignalinos atominę elektrinę. Šiuo metu daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų pritaria Visagino elektrinės statybai, nes esą jiems "įkalta", jog atominė energetika pigi ir švari, nors yra priešingai. D. Pocevičius lietuvius lygino su Rusijos gyventojais, kur propaguojamos "taikiojo, gerojo atomo" idėjos.

Viešnia iš Baltarusijos - aplinkosaugos organizacijos "Ekodom" atstovė Tatjana Novikova teigė, kad baltarusiai yra sunerimę dėl planuojamos statyti AE Lietuvos pasienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Mes sunerimę, nesilaikysime tokio požiūrio, jog jeigu kažkas pastatė objektą mūsų valstybėje, statykime kaimyninėje valstybėje. Kaip parodė Černobylio pamokos, atominėms bėdoms nėra sienų ar aikštelių. Šiandien atominė industrija mus įspėja, kad jeigu įvyks pati baisiausia avarija, negalima tikėtis, kad neigiamas poveikis bus apribotas 4 kilometrų spinduliu. Patirtis rodo, kad tokia elektrinė poveikį gali turėti 100 kilometrų spinduliu. Man atrodo, dar neatėjo laikas užmiršti Černobylio pamokų. Baltarusiai, kaip labiausiai nukentėję nuo avarijos, gali paliudyti, jog visi saugumo pažadai yra netiesa", - kalbėjo T. Novikova.

REKLAMA

Anot jos, kalbėti apie branduolinės energetikos saugumą šiandien yra per anksti, o branduolinės energetikos pramonė neišpildė nė vieno savo pažado.

"Girdime pažadus, kad tokia energija bus pigi, nekenksminga, tačiau iki šiol nė vienas pažadas neištesėtas. To nebuvo visame pasaulyje. Kasdien ateina įrodymai, kad pažadai ne tik neišpildyti, bet ir yra faktų, kurie liudija priešingai - energija brangi, kenksminga, uranas pavojingas aplinkai, radiacija kenkia gyviems organizmams ir žmonių sveikatai. Mes netikime, kad AE bus saugios", - sakė ekologinės komisijos Baltarusijoje atsakingoji sekretorė.

REKLAMA

Nepriklausomą ekologinę ekspertizę atlikę Baltarusijos ekspertai įrodė, kad Baltarusijos planai statyti AE šalia Astravo turi būti atšaukti, nes tai labai pavojingas eksperimentinis projektas.

Lietuvos žalieji ir visuomenininkai nemano, jog pramiegojo kovos prieš atominę energetiką laiką, leidę "išplauti" gyventojams smegenis, jog atominę energetiką žmonės jau vertina teigiamai. Pirmadienį minėdami 24-ąsias Černobylio AE katastrofos metines ekologinių organizacijų, žaliųjų judėjimų atstovai bei visuomeniškai aktyvūs piliečiai pagerbs nukentėjusiuosius. Jie ketina pareikšti protestą prieš Lietuvos teritorijoje ir šalia jos sienų planuojamas statyti tris AE - Visagine, Astrave ir Kaliningrado srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Prieš tris atominius monstrus! Už saugią, taikią ir nebranduolinę Lietuvą!" - sako organizatoriai.

Planuojama surengti piketus Vilniuje prie Baltarusijos, Rusijos ambasadų, Lietuvos Vyriausybės. Lietuvos oficialios pozicijos išvadų dėl Baltarusijos AE pristatymo, kuris vyks Aplinkos ministerijoje, išvakarėse Vyriausybei ketinama įteikti peticiją, kurioje raginama neparemti idėjos statyti šią elektrinę. Černobylio katastrofos metinių minėjimą vainikuos teatralizuota eisena sostinėje ir mitingas V. Kudirkos aikštėje.

"Mūsų akcijos tikslas - budinti, kelti Lietuvos visuomenę ir priminti visų aplinkinių šalių gyventojams, kad laikas iš to snaudulio atsibusti. (...) Kad ta Černobylio tragedija primintų, ką pamiršome, kam ryžtamės, ir paklaustume savęs, o ypač sprendimus priimančių žmonių, ar tikrai tai yra sprendimas, už kurį turime pasisakyti", - teigė Aplinkosauginių organizacijų koalicijos atstovas L. Vainius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų