REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasipiktino Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos būkle ir paragino Vyriausybę iki 2013 metų, kaip ir buvo planuota, baigti šios bibliotekos rekonstrukciją. Situaciją, kai skaitytojams, netelpantiems salėse, pristatomos papildomos kėdės koridoriuje, o darbuotojams tenka dirbti patalpose, skirtose visai kitoms reikmėms, šalies vadovė pavadino absurdiška.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, negalima pamiršti, kad Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka - pagrindinė Lietuvos bibliotekų sistemos įstaiga, nuo kurios sklandžios veiklos priklauso visas Lietuvos bibliotekų tinklas, Lietuvos spaudos rinkinių žinomumas ir jų prieinamumas visuomenei.

REKLAMA

Apžiūrėjusi rekonstruojamą senąjį bibliotekos pastatą, knygų saugyklas, Dokumentų konservavimo ir restauravimo centrą, Prezidentė pabrėžė, kad negalime sau leisti nacionalinę biblioteką rekonstruoti dešimtmečius, o kiekviena uždelsta rekonstrukcijos diena brangiai kainuos ne tik visai bibliotekų sistemai, bet ir valstybei.

Bibliotekos rekonstrukcijos eigą bei veiklos galimybes rekonstrukcijos metu Prezidentė D. Grybauskaitė aptarė su ūkio ministru Dainiumi Kreiviu, kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu, finansų viceministru Rolandu Kriščiūnu ir Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos l.e.p. direktoriumi Algirdu Pliopiu.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovės įsitikinimu, būtina rasti reikiamų lėšų M. Mažvydo bibliotekos rekonstrukcijai, nes nutrūkę darbai vėliau valstybės biudžetui kainuos dar daugiau. Bendra rekonstrukcijos kaina atsižvelgiant į kainų sumažėjimą - 85 mln. Lt. Iki šiol jau panaudota 8 mln. Lt, o 2010 metams skirta 3,5 mln. Lt. Projektui užbaigti reikia dar 78 mln. Lt.

Prezidentė pabrėžė, kad valstybė turi rasti būdų efektyviai panaudoti visus įmanomus finansinius išteklius ir sutvarkyti pagrindinius viešosios paskirties objektus - bent jau nacionalinius muziejus, teatrus, nacionalinę biblioteką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad prieš porą metų prasidėjusi Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos rekonstrukcija turėjo baigtis kitų metų pabaigoje. Dabar jau aišku, kad to padaryti tikrai nepavyks - iki šiol atlikta tik 9 proc. rekonstrukcijos, o lėšų tolesniems darbams beveik nėra.

Senajame pastate darbai pradėti, žmonėms ten būti pavojinga, o bibliotekos darbuotojams ir skaitytojams tenka glaustis nedideliame pastato priestate.

Šių metų darbams gautus 3,5 mln. litų biblioteka su projektą vykdančia įmone "YIT Kausta" paskirstė trims metų ketvirčiams - kad darbai visiškai nesustotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų