REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atleisti nuo privalomojo sveikatos draudimo skolos siūloma tik visiškai jos susimokėti neišgalėsiančius bedarbius.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybei už laiku nesusimokėtą privalomąjį sveikatos draudimą įsiskolinusiems neregistruotiems bedarbiams paguodos nedaug – skolą jie privalės susimokėti, neišgalintieji iš karto to padaryti, galės mokėti dalimis arba skolą atidėti iki 5 metų.

REKLAMA

Tokį siūlymą vyriausybei pateikė gyventojų įsiskolinimus nagrinėjusi darbo grupė.

Nuo susikaupusios skolos atleisti bus tik visiškai neišgalintieji jos susimokėti.

„Gali žmogus ir gauti kažkokias pajamas, bet jeigu tai yra minimalios pajamos, iš kurių reikia išlaikyti šeimą ir vaikus, tai taip pat gali būti pripažinta, kad tai yra sunki žmogaus finansinė būklė“, – teigė darbo grupės vadovė, sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė.

REKLAMA
REKLAMA

Bedarbiai sako, kad iš tokios valdžios malonės maža naudos – skolą vis tiek daugumai reikės susimokėti.

„Tai yra nelogiška, nes išeina, kad tu moki už nieką“, – sakė kalbinta mergina.

„Tokias skolas labai sunku, ypač tokiems, kurie gyvenam ant minimumo arba šiaip iš darbų atleisti. Tai kaip jie susimokės? jiems reikia ir butą išlaikyti, ir komunalinius, ir maisto, o dar čia PSD skola“, – tvirtino vaikinas.

Savo išvykimo nedeklaravę ir taip įsiskolinę emigrantai skolos galės nemokėti tik tada, jei įrodys savo gyvenimą ir legalų darbą užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie gyventojai gali užpildyti pajamų deklaracijos atitinkamą formą ir tiems atvejams, jeigu jam nereikia pildyti pajamų deklaravimo, ir toje formoje nurodyti, kada jis išvyko iš Lietuvos. Jis gali nurodyti net už 5 praėjusius metus“, – J. Kumpienė.

Ne visą sveikatos draudimo mokestį, t.y. 72 litus, siūloma leisti mokėti su verslo liudijimais kelias dienas dirbusiems asmenims. Draudimo iš jų ir bus reikalaujama tik už tiek dienų, kiek dirbta.

Iš viso privalomojo draudimo mokesčio siūloma nereikalauti iš pernai nemokamai atostogavusių, pajamų negavusių individualių įmonių savininkų ir atleistų bei išeitines kompensacijas gavusių asmenų.

REKLAMA

„Sprendimai tiek vertinant situaciją, tiek žiūrint į ateitį, sprendžiant tiek konkrečių žmonių, tiek visos sistemos problemas, mano manymu, yra subalansuoti“, – sako Premjeras Andrius Kubilius.

Darbo grupės skaičiavimu, pernai visus metus privalomojo sveikatos draudimo mokesčio iš viso nemokėjo 70 tūkstančių asmenų, dar per 100 tūkstančių jį mokėjo, tačiau su pertraukomis, ne visus metus.  

Kristina Garalevičiūtė, LTV „Šiandien“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų