REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors W. Roonay ar C. Ronaldo galbūt niekada ir neskaitė Lisabonos sutarties – 300 puslapių dokumento, ši sutartis gali tapti rimtu Europoje žaidžiančių futbolininkų galvos skausmu.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymėjo Europos Sąjungos (ES) sporto ministrai, šią savaitę susitikę Madride, kai kuriems profesionaliems sportininkams Europos Sąjungoje gali iškilti teisinių keblumų – sutartyje numatomas didesnis ES sporto koordinavimas. Susirūpinimas susijęs ir su socialinio dialogo tarp žaidėjų, klubų ir Europos administracijos, nuostatomis po Lisabonos sutarties.

REKLAMA

Išaugus formaliam ES vaidmeniui sporto srityje, ministrai, susirinkę į šios savaites susitikimą, jau derina didesnio, kitą mėnesį įvyksiančio susitikimo detales. „Šiuo metu su aukščiausiais Ispanijos lygos atstovais kaip tik tariamės dėl darbotvarkės detalių“ – sakė ispanų sporto ministras J. Lissavetzkis.

Taip pat pažymima, jog didesnę koordinavimo galią įgis tokios Europos organizacijos, kaip FIFPro (futbolininkų – profesionalų organizacija) ir UEFA. ES sporto ministrai kalbės ir apie tokia sritis, kaip sutartys su žaidėjais.

REKLAMA
REKLAMA

„UEFA bando sukurti tiesioginę bendradarbiavimo liniją su ES sporto ministrais“ – paskelbė futbolo asociacijos UEFA atstovai. Tačiau asociacija pažymi, kad kiti partneriai po Lisabonos sutarties ratifikavimo vis mažiau kalbasi su mumis vienu ar kitu klausimu. „Taip yra galbūt ir todėl, kad UEFA yra labiau klubų, nei kad žaidėjų pusėje“ teigia futbolo asociacijos atstovai.

EK labiau įtakos sportą

Europos Komisija pagal naujas ES taisykles taip pat įgauna daugiau įtakos sporto srityje. ES sporto komisarė taip pat ketina paskelbti komunikatą, kuriame bus aptartos naujosios ES nuostatos dėl bendradarbiavimo sporto srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatoma anti-dopingo programa, kova su rasizmu, mėgėjiškų sporto sričių skatinimas. Dar viena sritis, kurioje EK gali daryti įtaką – klubų įsiskolinimas. Šis klausimas ypač aktualus futbolo klubams D. Britanijoje ir Ispanijoje.

Eurokomisarė sporto klausimams patikino, kad nors ES negali tiesiogiai įtakoti klubų finansų, Komisija gali skatinti lėšas naudoti kur kas racionaliau. Viena iš priežasčių, įtakojanti labai dideles klubų skolas, yra žaidėjų pardavimas kitiems klubams nesibaigus sezonui.

Pernai pavyzdžiui C. Ronaldo tapo pačiu brangiausiu perparduotu futbolo žaidėju – futbolininko perėjimas iš "Manchester United" į Madrido "Real“ kainavo 80 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų