REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar diktatorius-diskriminatorius ir vis dar premjeras A. Kubilius suprato, ką šią savaitę pensininkų ir kitų vargstančiųjų klausimu paskelbė Konstitucinis Teismas? Nesuprato. Nenori suprasti. O gal ir negali.

REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas, išaiškinęs, kad sunkmečiu senatvės pensijos, bedarbių pašalpos, motinystės, tėvystės bei kitos socialinės išmokos gali būti mažinamos tik vieneriems metams, kad negalima diskriminuoti dirbančių pensininkų, kad būtina jau įstatyme numatyti pensijų kompensavimo mechanizmą, iš tiesų numovė kelnes A. Kubiliaus Vyriausybei ir Seimo daugumai.

REKLAMA

Ir ką? A. Kubilius antradienį pareiškė, kad „paskaitysime, ką reiškia proporcingumas pagal KT, bandysime į tai irgi atsižvelgti“.

Skaityti reikia. Bet bandyti atsižvelgti, diskutuoti su Konstitucinio Teismo sprendimu – draudžiama. Konstitucinio Teismo sprendimus reikia vykdyti. O gal A. Kubiliaus valdžia, remiama Prezidentės D. Grybauskaitės, yra aukščiau Konstitucijos?

Dar praėjusių metų gruodį kreipiausi į Prezidentę su prašymu nepasirašyti pensijų, socialinių išmokų įstatymo. To prašė ir reikalavo skurdžiausiai gyvenantieji Lietuvos žmonės. Tūkstančiai žmonių perspėjo: šis įstatymas pažeidžia Konstituciją.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė pasirašė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir laikino mokėjimo įstatymą.

Konstitucinio Teismo sprendimas – perspėjimas ir D. Grybauskaitei, kurios pareiga užtikrinti, kad Konstitucija nebūtų pažeidinėjama.

Nei žmonių prašymai, protestai, nei 60 tūkstančių pensininkų parašų Prezidentei, o juolab A. Kubiliui praėjusių metų gruodį įspūdžio nepadarė.

Ir iš Prezidentūros, ir iš Vyriausybės buvo aiškiai teigiama, kad už 650 litų Lietuvoje galima pragyventi oriai.

Šimtai tūkstančių Lietuvos žmonių akis į akį norėtų padiskutuoti ir su Prezidente, ir su premjeru: kaip už 650 litų Lietuvoje galima pragyventi oriai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis Teismas nurodo, kad negali būti mažinama pensija, užtikrinanti minimalius asmens poreikius ir jo orumą atitinkančias gyvenimo sąlygas. Taigi iškyla būtinybė peržiūrėti tas 650 litų „lubas“ ir jas gerokai kilstelti.

Konstitucinis Teismas teigia, kad sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmas turi būti numatytas įstatymu per „protingą laikotarpį“. Žinant, kad ši Vyriausybė nei proto, nei gėdos neturi, bijau, kad šis „protingas laikotarpis“ gali užsitęsti dešimt metų.

Dabar Prezidentės palaiminti A. Kubiliaus valdžios sprendimai nuvarys į teismus tūkstančius pensininkų – ginti savo uždirbtos pensijos, eikvoti paskutinę sveikatą.

REKLAMA

Kas už tai atsakys?

Kai A. Kubilius giriasi, kad krizė stabilizuota, o Prezidentė draugiškai glosto džiūgaujantį ir eilinį kartą meluojantį premjerą, norisi paklausti: kokia kaina sprendžiamos problemos, kieno krauju ir ašaromis? Pažeidžiant Konstituciją, pažeminant skurdžiausiai gyvenančiuosius. Visiškai negirdint tautos. Tokia yra pūvančios kubiliškos diktatūros kaina. 

Gal iš tiesų pateptasis Europos pensininkas Vytautas Landsbergis teisus teigdamas, kad tokį baisų, pavyzdžiui, Sveikatos draudimo įstatymą galėjo priimti tik Maskvos įtakojama, jai tarnaujanti valdžia. Iš tiesų juk dabartinė valdžia uoliai tarnauja. Bet tik ne Lietuvos žmonėms.

Artūras Paulauskas yra Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų