REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko gero, neatsirastų nė vieno žmogaus Lietuvoje, kuris į klausimą „Ar esi tupėjęs gandralizdyje?“ atsakytų teigiamai. Neįtikėtina, bet tokia galimybė bus! Balandžio 25 dieną, sekmadienį, 11 val.

REKLAMA
REKLAMA

V. Kudirkos aikštėje Vilniuje bus „suneštas“ 20 kvadratinių metrų skersmens gandralizdis.  

REKLAMA

Kiek Vilniuje matėte gandrų?

Kaip žinia, gandrai į Lietuvą jau parskridę, džiaugsmingai sutikti žmonių kaimuose ir vienkiemiuose, todėl ši šventė bus tinkama proga pagerbti nacionalinį Lietuvos paukštį ir sostinėje, tuo pačiu paminint vieną didžiausių gandrams skirtų projektų Lietuvos istorijoje. Galbūt nežinote, kad 2010-ieji Lietuvoje yra Baltojo gandro metai. Ta proga Lietuvos ornitologų draugija, Rytų skirstomieji tinklai (RST), akcinė bendrovė „VST“ ir Gamtos tyrimų centro Ekologijos institutas vykdo Europos sąjungos lėšomis finansuojamą baltųjų gandrų apsaugos projektą. Projektas vykdomas visoje Lietuvoje, o vilniečiams apie Lietuvos paukščių karalių gandrą bus priminta šventiniu renginiu miesto aikštėje, kurį ves etnologė Gražina Kadžytė.



Tai visgi, ar vaikus atneša gandrai?

REKLAMA
REKLAMA

Gandrui, nacionaliniam Lietuvos paukščiui, balandžio 25 dieną bus skiriamas ypatingas dėmesys: be galimybės pabuvoti didžiausiame Lietuvoje gandralizdyje (kuriame žmogų apsups tikri gandrų garsai, o pasilypėjęs ant pakylos lankytojas galės žvalgytis taip, kaip gandras žvalgosi po laukus iš savo iškelto lizdo), bus galima apžiūrėti gandrų nuotraukų ekspoziciją – šalia gandralizdžio kabės gražiausios gandrų nuotraukos, užfiksuotos Vakarų Lietuvoje.

Renginio lankytojai balsavimo būdu galės pareikšti savo nuomonę amžinu klausimu „iš kur atsiranda vaikai?“ – balsuoti, ar juos atneša gandrai, ar tėvai randa kopūstuose. Bus renkami vardai iš lizdų iškritusiems gandriukams, vėliau, surinkus visus pasiūlytus vardus, internete bus išrinktas geriausias iškritusio gandriuko vardas, kuris galbūt taps bendriniu iškritusių gandriukų pavadinimu.



Muzikalioji programa šeimoms


Svarbiu šventės akcentu taps dainingoji dalis – mažųjų „Ąžuoliukų“ choro koncertas ir vaikų numylėto „Teatriuko“ interaktyvi programa.  Aktyviausi šventės dalyviai turės galimybę dalyvauti fotosesijoje „Aš – gandriukas!“ ir gauti fotografo nuotraukas, menančias gandrų šventę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ar jūs ir jūsų vaikai žino, kad gandro jaunikliai, priešingai nei tėvai, ne kalena snapais, bet pradžioje kniaukia, o paūgėję – šnypščia? Kad lizdas yra susuktas ne tik iš medžių šakelių, bet ir iš sauso mėšlo? Kad taip plačiai animacijoje paplitęs faktas, jog gandras minta varlėmis, yra mitas, nes iš tiesų varlės sudaro itin nežymią gandro raciono dalį?

Šiuos ir kitus ne mažiau įdomius dalykus bus galima sužinoti renginyje sekmadienį, išbandyti savo jėgas viktorinose ir laimėti prizą – kelionę su RST (ar VST) darbuotojais kelti gandralizdžių ir pamatyti, kaip vyksta gandrų perkėlimo procedūra.

REKLAMA

Kad gandrams Lietuvoje būtų saugu

„Baltųjų gandrų (Ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje“ – tokiu solidžiu pavadinimu pavadintas Lietuvos ornitologų draugijos, „Rytų skirstomųjų tinklų“ (RST),„VST“ ir Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto projektas, kurio metu kasmet įrengiama ar nuo elektros laidų į saugią vietą perkeliama apie 500 gandralizdžių. Iki 2012 metų pabaigos planuojama suskaičiuoti visus Lietuvos gandralizdžius, sutvarkyti 500 gandralizdžių, esančių ant stogų, bei įrengti 1770 dirbtinių gandralizdžių ant elektros stulpų. RST ir VST specialistai į saugesnes vietas jau yra perkėlę daugiau nei 3 tūkst. gandralizdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų