REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikoje atlikto tyrimo rezultatai skelbė neįtikėtinus rezultatus – daugiau nei du trečdaliai amerikiečių 2009 m. neišnaudojo jiems skirtų metinių atostogų. Right Management konsultavimo agentūros duomenimis, dauguma žmonių tiesiog paniškai bijo psichologinio spaudimo darbe arba netekti pagrindinio pajamų šaltinio. Teigiama, jog daugiau nei 66 proc. iš 667 apklaustų darbuotojų neišnaudoja jiems skirtų laisvų dienų poilsiui per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tik 34 proc. apklaustųjų pasinaudoja jiems skirtomis atostogų galimybėmis. Kaip pagrindines atostogų atsisakymo priežastis, amerikiečiai įvardijo įtampos darbovietėje baimę  ir nerimą dėl darbo vietų garantijų. Kaip teigia Right Management prezidentas D.J.Matthews, dauguma darbuotojų skundžiasi nuovargiu ir sveikatos sutrikimais dėl intensyvaus darbo be poilsio.

REKLAMA

Apgailestaujama, jog tokios sunkios fizinės sąlygos  ir psichologinė įtampa turi ypač  didelės įtakos darbo produktyvumui ir efektyvumui. Be nuolatinio nerimo darbe, dirbantieji jaučia darbdavių spaudimą būti pasiekiamais 24 val. per parą. Visą pasaulį apskriejusi ekonominė krizė ne tik sumažino amerikiečių bankų sąskaitas, bet ir paveikė vasaros atostogų planus. Žmonės baiminasi, kad jiems poilsiaujant, darbdaviai juos pakeis kitais, kurie gali atlikti jų darbus efektyviau. Panaši atostogų statistika ir kitose šalyse:  22 proc. prancūzų, 24 proc. vokiečių ir net 92 proc. japonų  atsisako dalies metinių atostogų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia knygos „101 būdas kaip sutaupyti laiką“ autorius, Ch.L.Hohlbaum, amerikiečiai neatsisako šio atostogų taupymo įpročio. Dažniausiai dėl to nukenčia abi pusės – darbdaviai ir jų personalas. Rašytojas pataria: „Jeigu norite jaustis reikalingi, lai poilsis tampa Jūsų tikslu.“

Pasidomėkime, kokia atostogų filosofija gaji Lietuvoje. Manoma, kad net ketvirtadalis lietuvių atsisako dalies atostogų, nes mano, jog jiems reikia dirbti. Dažnai kelionių ar kitais laisvalaikio malonumais nemoka džiaugtis net ir jauni žmonės dėl juos užvaldžiusio pragmatiško požiūrio į gyvenimą. Praėjusiais metais dauguma iš mūsų atsisakė dalies savo atostogų malonumų dėl finansinės krizės negailestingos rykštės. O šiemet? Ar lietuviai taip pat nerimauja dėl savo darbo vietų? Ar tiesa, kad ir mes neturime atostogų džiaugsmo filosofijos?

Šiandien drauge su darbdaviais, profsąjungų atstovais, psichologais diskutuosime, ar reikia šiemet bijoti išeiti atostogų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų