REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beždžionės, atrodo, yra pakankamai sąmoningos, kad galėtų suabejoti savo pačių žiniomis. Atradimas papildytų vis ilgėjantį sąrašą sugebėjimų, kuriuos buvome priskyrę išimtinai sau - ir suklydome.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos Makso Planko evoliucinės antropologijos instituto profesorius Josepas Callas per eksperimentą į vieną iš dviejų nepermatomų vamzdžių įdėjo maisto. Viską stebėję bonobai, šimpanzės, gorilos ir orangutanai vėliau turėdavo galimybę gardėsį išsitraukti. Jeigu gyvūnai būdavo priversti palaukti, kartais jie supainiodavo vamzdžius, tačiau iš esmės užduotį atlikdavo gerai.

REKLAMA

Kad pažiūrėtų, ar beždžionės suabejodavo savo sprendimais, profesorius leido joms žvilgtelėti per vamzdžio galą prieš pasirenkant. Jos tai darydavo dažniau, jei prieš rinkdamosi turėdavo palaukti, ir tai, J. Callo teigimu, rodo, kad jos buvo pradėjusios abejoti savo atmintimi.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad ne tik beždžionės, bet ir kiti gyvūnai galbūt suvokia, kad nežino, kaip išspręsti testą. Abejonė, kurią, regis, parodė mokslininko eksperimentas, būtų dar vienas sudėtingas proto procesas, nuo šiol priskiriamas ne tik žmogui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų