REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjus pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimui, per pirmąją savaitę savo valdas deklaravo 3522 pareiškėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Iš jų tik 6 ūkininkai paraiškas pateikė patys, visiems kitiems padėjo seniūnijų ir rajonų savivaldybių darbuotojai, informuoja Žemės ūkio ministerija.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, daugiausiai paraiškų pateikė Radviliškio rajono savivaldybėje - jų užfiksuota net 179. Nemažai deklaravo ir Alytaus (173), Plungės (160), Utenos (151) rajonų savivaldybėse.

REKLAMA

Pasak šio centro generalinio direktoriaus pavaduotojos Birutės Martuzevičiūtės, pradėtų pildyti, bet nepatvirtintų paraiškų yra kur kas daugiau. „Pirmąją savaitę ūkininkai tik bando ir retas kuris iš karto patvirtina deklaraciją“, – kalbėjo centro generalinio direktoriaus pavaduotoja.

Nuo 2009 m. paraiškų teikimo tvarka skiriasi tuo, kad neliko popierinių (analoginių) paraiškų teikiamų Nacionalinei mokėjimo agentūrai, visi laukai įbraižomi tik elektroniniu būdu. Praėjusiais metais ūkininkai laukus įbraižę elektroniniu būdu, šiemet pasėlius deklaruoja sklandžiau ir greičiau, nes sistema pateikia praėjusių metų laukus ir, jei nėra didesnių pasikeitimų, užtenka tik parinkti auginamų pasėlių kultūrą bei patvirtinti paraišką.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais apie 78 proc. visų šalyje deklaruotų plotų tiesioginėms išmokoms gauti įbraižyti elektroniniu būdu. Taip visus laukus įbraižė Anykščių, Druskininkų, Marijampolės, Radviliškio rajonų, Rietavo savivaldybės žemės ūkio skyriai.

Šiemet įdiegus naujoves, didelių nesklandumų neturėtų iškilti. „Pasikeitus prisijungimo tvarkai prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos, kartais vartotojams neaišku, kaip prie jos prisijungti, – pažymėjo B.Martuzevičiūtė. – Todėl žemdirbiams tokia informacija teikiama telefonu, elektroniniu paštu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu centro specialistai vykdo ūkininkų mokymo ciklą rajonų savivaldybėse. Kaip dirbti su PPIS moduliu skirtu ūkininkams, jau apmokyti Biržų, Marijampolės, Rokiškio, Anykščių, Pasvalio, Joniškio, Kelmės rajonų ūkininkai. Mokymas vyks dar dvi savaites. Artimiausiu metu numatyta apmokyti Kėdainių, Jonavos, Raseinių, Jurbarko ir kt. savivaldybių pareiškėjus.

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas tęsis iki birželio 15 dienos. Pavėluotai paraiškas bus galima teikti ir iki liepos 12 dienos, tačiau tuomet už kiekvieną be pateisinamos priežasties pavėluotą dieną galutinė paramos suma mažinama 1 procentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų