REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tabako gaminiais siūloma prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Tokias Tabako kontrolės įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto iniciatorius siekia apriboti tabako gaminių prieinamumą, sumažinti tabako gaminių vartojimą.

REKLAMA

Pasak G. Navaičio, priėmus siūlomas pataisas, specializuotos tabako gaminių parduotuvės arba jų skyriai turėtų atskirą įėjimą, negalėtų būti įrengiami daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat mažesniu kaip 200 m atstumu iki šių įstaigų ir maldos namų, o virš prekystalio būtų įrengta vaizdo kamera.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi tabako gaminiai nepilnamečiams yra vis dar lengvai prieinami, siūlomos Tabako kontrolės įstatymo pataisos, G. Navaičio teigimu, užkirstų kelią tabako gaminius parduoti jaunesniems nei 18 metų asmenims: specializuotos parduotuvės privalėtų užtikrinti, kad asmenys iki 18 metų nebūtų įleidžiami į parduotuvės vidų.

Kaip pastebi Seimo narys, Pasaulio sveikatos organizacijos Tabako kontrolės pagrindų konvencijoje nustatyta, kad būtina imtis bet kurios formos priemonių, kuriomis būtų siekiama, jog žmonės nepradėtų vartoti tabako gaminių, būtų skatinamas vartojimo mažinimas. Konvenciją pasirašiusios šalys, taigi ir Lietuva, pasak G. Navaičio, pripažįsta, kad įvairios, nesusijusios su kainodara, priemonės veiksmingai padeda mažinti tabako vartojimą.

"Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje nuo rūkymo sukeltų ligų kasmet miršta daugiau kaip 7000 gyventojų. Jie miršta, nes kažkada pradėjo rūkyti. Pradėjo ir dėl to, kad tabako gaminiai lengvai prieinami, kad jais prekiaujama tarsi pirmojo būtinumo prekėmis. Cigaretės įkyriai peršamos prie daugelio parduotuvių kasų, jos parduodamos netgi spaudos kioskuose. Turime vykdyti tarptautinius susitarimus. Turime ryžtingiau ginti žmonių sveikatą ir gyvybę", - teigia G. Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų