REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl aviakatastrofos prie Smolensko atšilę Rusijos ir Lenkijos ryšiai gali teigiamai paveikti Baltijos valstybių santykius su Rytų gigante, teigia diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

REKLAMA
REKLAMA

A. Valionis sako pritariąs nuomonei, kad tai, kaip reagavo Rusija į aviakatastrofą prie Smolensko, gali iš esmės pakeisti lenkų tautos požiūrį į rusus bei rusų valdžią.

REKLAMA

Tie susikalbėjimo žingsniai, žmogiška užuojauta, pasak A. Valionio, teikia pagrindą kitokiems santykiams. Tačiau sekmadienį "Lietuvos ryto" televizijai diplomatas sakė manąs, kad "užsienio politiniai savitarpio santykių dalykai keičiasi ne taip greitai, kad būtų galima labai greitai tikėtis kokių nors esminių pokyčių."

Anot jo, iki antrąja Katyne pramintos Lenkijos prezidento Lecho Kačynskio (Lech Kaczynski) žūties tarp lenkų ir rusų buvo savitarpio kova: esą lenkai po Pirmojo pasaulinio karo nužudė 18 tūkst. sovietų karių ir karininkų, dėl to Josifas Stalinas turėjo moralinę teisę nužudyti ir tūkstančius lenkų kareivių. Po prieš savaitę prie Smolensko įvykusios aviakatastrofos Rusijos ir Lenkijos retorika pasikeitė, Lenkijos Premjeras Donaldas Tuskas iš kolegos Vladimiro Putino išgirdo aiškų J. Stalino veiksmų pasmerkimą.

REKLAMA
REKLAMA

"Vyko savitarpio polemika. Dabar gi Rusija pripažįsta Stalino nusikaltimus ir tarsi nuo jų atsiriboja", - kalbėjo A. Valionis.

Kita vertus, A. Valionis įžvelgė, kad Lenkijos tautos tragedija gali pagerinti buvusių okupuotų šalių santykius su Rusija.

"Aš matau dar vieną gerą dalyką, kad čia ir mums, Baltijos valstybėms, buvusioms Rytų Europos valstybėms, tai suteikia galimybių aiškiau ir detaliau apie savo problemas pakalbėti su Rusija. Tas pasikeitimas, jeigu jis įvyks su Lenkija, man atrodo, labai teigiamai paveiks mūsų santykius su Rusija", - dėstė diplomatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak A. Valionio, ir tai, kad į Lenkijos pirmosios poros laidotuves Krokuvoje nusprendė atvykti Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas, kai tuo tarpu nemažai pasaulio valstybių lyderių dėl ugnikalnio Islandijoje pelenų debesies savo keliones atšaukė, taip pat liudija, jog rusai demonstruoja solidarumą tragedijos akivaizdoje.

Vertindamas Lietuvos "atsisveikinimą" su L. Kačynskiu, kai Seimas nepritarė lenkiškų asmenvardžių rašymui lietuviškuose asmens dokumentuose, A. Valionis sakė, kad "Lietuva tam dar, matyt, nepasiruošusi", bet vylėsi, kad šis klausimas ateityje bus išspręstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų