REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos milijonai vietos plėtrai turėtų paskatinti žmonių iniciatyvas iš apačios. Panevėžio rajono bendruomenės nekantriai laukia įvertinimų, ar jų parengti ir vietos veiklos grupei pateikti projektai sulauks Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos krypties „Leader“ metodo įgyvendinimas“ paramos.



Gavo septynias paraiškas

Europos Sąjungos milijonai vietos plėtrai turėtų paskatinti žmonių iniciatyvas iš apačios. Panevėžio rajono bendruomenės nekantriai laukia įvertinimų, ar jų parengti ir vietos veiklos grupei pateikti projektai sulauks Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos krypties „Leader“ metodo įgyvendinimas“ paramos.



Gavo septynias paraiškas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio rajono vietos veiklos grupė surinko pirmas septynias paraiškas ir projektus parengtai strategijai įgyvendinti. Rajono kaimo bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos, verslo subjektai, savivaldybės institucijos galėjo teikti projektus pagal „Panevėžio rajono vietos plėtros strategijos 2007–2013“ priemones „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ ir „Krašto tradicijų ir vertybių puoselėjimas bei sklaida“.

REKLAMA

„Gyventojų susidomėjimas buvo gana nemažas, bet paraiškų gauta kiek mažiau, nei tikėjomės. Kelios bendruomenės ruošėsi, bet projektų nepateikė – gal nesuspėjo, o gal tikėjosi, kad bus paprastesnės procedūros. Manome, kad per kitą šaukimą pareiškėjų bus daugiau. Pirmą paraiškų rinkimą vadiname bandomuoju ir rengėjams, ir mums“, – tvirtino Panevėžio rajono vietos veiklos grupės (PVVG) pirmininkas, rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Lunskis.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai įvertino palankiai

Pagal pateiktas paraiškas prašoma bendra paramos suma siekia maždaug 762 tūkst. litų. Nuo 2009-ųjų gruodžio 7-os iki 2010 metų sausio 29 dienos rinktos paraiškos jau patikrintos dėl administracinės atitikties, jas vertino nepriklausomi ekspertai. Pasak E.Lunskio, ekspertai palankiai įvertino visus septynis projektus ir savo išvadas pateikė Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), kuri turės tarti savo žodį. Balandžio 20 dieną turėtų įvykti vietos veiklos grupės valdybos posėdis, kuriame dalyvaus NMA atstovai, bus pateiktos vertinimo išvados ir priimti sprendimai dėl projektų finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikimės, kad visi projektai gaus finansavimą ir jų rengėjai galės pradėti juos įgyvendinti“, – vylėsi E.Lunskis.

Skyrus finansavimą ir pasirašius paramos gavimo sutartį, projektų rengėjai gaus avansą – 40 procentų numatyto finansavimo. Parengtų projektų įgyvendinimo trukmė – nuo pusmečio iki penkiolikos mėnesių. Teikdamos projektus bendruomenės ir organizacijos yra numačiusios, kaip prisidės prie projektų įgyvendinimo ir finansavimo. Mat projektai iš vietos plėtros strategijų įgyvendinimui skirtos Europos Sąjungos paramos gali būti finansuojami iki 80 procentų.

REKLAMA

Panevėžio rajono vietos veiklos grupės parengtai integruotai plėtros strategijai įgyvendinti ir administruoti skirta per 11 milijonų litų. Strategijoje numatyti du prioritetai: „Kaimo vietovių konkurencingumo stiprinimas“ ir „Panevėžio rajono gyventojų sutelktumo didinimas ir žmogiškojo potencialo ugdymas“.

Siekia puoselėti krašto tradicijas

Pagal priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ buvo parengti penki projektai, o kiti du skirti krašto tradicijoms ir vertybėms puoselėti. Pasak Panevėžio rajono vietos veiklos grupės pirmininko pavaduotojo Rimanto Banevičiaus, tokių projektų tikėtasi sulaukti daugiau. Pagal priemonę „Krašto tradicijų ir vertybių puoselėjimas bei sklaida“ projektą „Iš kartos – į kartą“ parengė Panevėžio rajono bendruomenių sąjunga, kuriai vadovauja R.Banevičius. Projektui tikimasi gauti per 32 tūkst. litų paramos.

REKLAMA

Kitą projektą, skirtą tradicijoms išlaikyti ir gaivinti, pateikė Žibartonių mokyklos moksleivių tėvų klubas.

„Mūsų projekto tikslas – atsigręžti į mūsų krašto paveldą, pasižiūrėti, kokias tradicijas išlaikėme, kaip jos keičiasi. Norime, kad mūsų laikraštis „Tėvynė“ turėtų galimybę puoselėjamas tradicijas stebėti ir aprašyti“, – aiškino R.Banevičius.

Jei projektas „Iš kartos – į kartą“ sulauks palankaus įvertinimo ir gaus finansavimą, bus paremtas ir kasmetinis rajono bendruomenių sąjungos sąskrydis, kurį šiemet ketinama pavadinti „Kartu su visa šeima“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į šią šventę kviesime atvykti su vaikais, anūkais, surengsime amatų mugę. Juk svarbu, kad senolių tradicijas vertintų ir tęstų jaunimas“, – samprotavo R.Banevičius.

Jaunimui įrengs patalpas

Du projektus parengė ir Panevėžio vietos veiklos grupei pateikė žibartoniečiai. Projektas „Kvieslys sveikaton“ siekia maždaug 40 tūkst. litų finansavimo pagal priemonę „Krašto tradicijų ir vertybių puoselėjimas bei sklaida“.

Kito Žibartonių bendruomenės projekto „Sporto lankos kaimui“ vertė – maždaug 100 tūkst. litų.

REKLAMA

Sutvarkyti viešąsias erdves ir įrengti vaikų žaidimo aikštelę ketina Miežiškių kaimo bendruomenė. Tam miežiškiečiams reikėtų gauti apie 90 tūkst. litų. Berčiūnų kaimo bendruomenė tikisi paramos parengtam projektui „Jaunimo užimtumo centras „Sanžilė“, kurio vertė siekia per 210 tūkst. litų. Pasak šios bendruomenės pirmininkės mokytojos Marijos Povilonienės, bendruomenėje yra per septyniasdešimt jaunų žmonių, kuriems reikalingos patalpos įvairiems renginiams, susibūrimams ir kitai veiklai. Tam sumanyta panaudoti senos katilinės patalpas.

REKLAMA

„Šis sumanymas labai patiko mūsų jaunuoliams, kurie jau nemažai patys pasidarbavo tvarkydami katilinę ir jos aplinką. Prieš metus jie gerą mėnesį nešė šiukšles, valė ir tvarkė aplinką“, – pasakojo M.Povilonienė.

Pasak bendruomenės pirmininkės, jaunimo aktyvumas paskatino rengti projektą ir siekti vietos veiklos grupės strategijai įgyvendinti skirtos paramos.

„Vaikai ketina net ir savo treniruoklius pastatyti salėje. Jeigu mums pavyktų gauti lėšų, jaunimas būtų labai laimingas. Įsirengtas patalpas panaudotume ne tik sporto tikslams, bet ir kultūriniams renginiams“, – aiškino M.Povilonienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nori pritaikyti gyventojų reikmėms

Piniaviečiai viliasi, kad jiems pavyks tęsti jau pradėtą sporto ir poilsio zonos įrengimą. Gyventojų bendruomenės „Piniava“ pateikto projekto vertė – bemaž 90 tūkst. litų.

„Mūsų priemiestinėje gyvenvietėje, kurioje gyvena apie du tūkstančius žmonių, yra daug bendrųjų plotų. Norime, kad jie gražiai atrodytų ir būtų pritaikyti gyventojų reikmėms“, – sakė bendruomenės pirmininkas Zigmas Babilas.

Piniaviečiai turi keturių hektarų plotą, kurį pamažu gražina ir tvarko, įrenginėja sporto ir poilsio zoną. Pagal du anksčiau parengtus projektus bendruomenė gavo lėšų vaikų žaidimo aikštelei sutvarkyti ir Lėvens paupio šlaitui sutvirtinti, turi įsigijusi nedidelį traktoriuką žolei pjauti.

REKLAMA

Panevėžio rajono vietos veiklos grupės strategijai įgyvendinti numatytas finansavimas piniaviečiams suteikia vilties, kad jų darbai ir sumanymai bus tęsiami ir paremti.

„Dabar norime įsirengti krepšinio aikštelę, sutvarkyti užliejamą pievą, kad būtų galima ją gražiai nušienauti, įrengti pakylą renginiams, reikia pastatyti tualetą ir pan. Darbų ir planų daug – reikia dar sutvarkyti futbolo aikštelę, o tinklinio aikštelę savo jėgomis įsirengėme. Tvarkomės pagal galimybes. Svarbu, kad bendruomenė palaiko sumanytus projektus, kelia idėjas, žmonės prisideda savo darbu. Ką patys pasidarysime, tą ir turėsime“, – sakė bendruomenės pirmininkas.

REKLAMA

Pasak Z.Babilo, daug sumanymų lieka neįgyvendintų, nes bendruomenė neturi savo patalpų.

Kleboniją prikels naujam gyvenimui

Daug idėjų turi ir Paįstrio gyventojų bendruomenė, pirmam paraiškų rinkimo etapui pateikusi projektą „Paįstrio Švenčiausiosios Mergelės Marijos globos parapijos namų kapitalinis remontas“.

Senam klebonijos pastatui prikelti ir jį pritaikyti religinės bendruomenės reikmėms prašoma daugiau kaip 200 tūkst. litų paramos. Pasak Paįstrio bendruomenės pirmininko mokytojo Rimanto Pranio, jau pakeista šio pastato paskirtis, reikia tik gauti lėšų jo remontui – stogui ir langams pakeisti, atnaujinti vidų ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Mokytojas pabrėžė, kad suremontuotas senasis klebonijos pastatas įprasmintų Paįstryje 1908–1916 metais

kunigavusio poeto Jurgio TilvyčioŽalvarnio atminimą. Jo rūpesčiu 1910 metais Paįstryje buvo pastatyta medinė bažnyčia. Tvirtinama, kad kunigas norėjęs bažnyčią statyti iš raudonų plytų, bet jų užtekę tik parapijos namams. Dabar paįstriečių bendruomenė jaučia pareigą šiuos namus prikelti naujam gyvenimui.

Bendruomenės pirmininkas R.Pranys tvirtino, kad bendruomenė ir toliau ketina rengti projektus ir siekti paramos kitiems savo sumanymams įgyvendinti. Paįstriečiai norėtų estetiškai sutvarkyti centrinę miestelio gatvę, buvusio vaikų darželio teritoriją, ją pritaikyti bendruomenės pasibuvimams po atviru dangumi šiltuoju metų laiku, lėšų reikėtų ir bendruomenės administracinėms patalpoms įsirengti.

Organizuos išvyką į Nyderlandus

Panevėžio rajono vietos veiklos grupės pirmininko pavaduotojas R.Banevičius viliasi, kad bendruomenės tikrai aktyviai teiks paraiškas paramai gauti. „Šiemet nebeliko paramos bendruomenėms iš valstybės biudžeto. Tad „Leader metodo įgyvendinimas“ – vienintelė galimybė finansuoti projektus.

REKLAMA

Manau, kad žmonės tikrai tai įvertins ir net konkuruos dėl paramos“, – pasakojo R.Banevičius.

Vietos veiklos grupės pirmininkas E.Lunskis tvirtino, kad kitas paraiškų rinkimo etapas gali būti paskelbtas jau gegužės pradžioje. Tai dar bus derinama su Nacionaline mokėjimo agentūra.

Antrame etape tikimasi sulaukti daugiau paraiškų. Dabar rengiant projektus pagal priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ nereikės pateikti techninio projekto. Šis palengvinimas atsirado pakeitus administravimo taisykles.

„Kai bus gautas finansavimas ir įgyvendinti pirmi projektai, atsiras dar didesnė paskata siekti paramos, bus konkurencija. Pradžia gali būti nelengva, projektų rengėjams teks nemažai paplušėti. Jau nemažai padirbėta rengiant ir teikiant paraiškas, ne mažiau reikės ir įgyvendinant projektus“, – samprotavo E.Lunskis.

Bendruomenių projektų rengėjams atlygis nenumatytas. Tačiau nemažos lėšos skiriamos vietos veiklos grupių administravimo išlaidoms.

„Stengsimės suteikti bendruomenėms visą reikalingą pagalbą, o lyderiams gal suorganizuosime kokią išvyką į Olandiją ar kitur“, – sakė Panevėžio rajono vietos veiklos grupės pirmininkas.

Tikimasi, kad Panevėžio rajono VVG, gavusi finansavimą projektui vykdyti, jau šią vasarą organizuos bendruomenių atstovų išvyką į Nyderlandus, kur susipažins su bendruomenių veikla, vykdomais ir įgyvendintais projektais.

Vida Tavorienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų