REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje valiutų rinkoje trečiadienis nebuvo sėkmingas JAV doleriui, kuris pigo pagrindinių valiutų atžvilgiu. Nors paskelbti JAV ekonominiai duomenys buvo pakankamai geri, tačiau stiprėti doleriui ko gero sutrukdė kiek labiau pesimistiškas Federalinio rezervų banko pranešimas.

REKLAMA
REKLAMA

Europos akcijų rinkos indeksas FTSEurofirst pakilo 0.7%, JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 dieną baigė atitinkamai 0.94% ir 1.12% prieaugiais. Naftos žaliavos (WTI) barelio kaina spurtavo virš 86 JAV dolerių , aukso uncijos kaina pakilo 0.40% iki 1155.2 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas trečiadienį pakilo 0.30% iki 1.3652 lygio. Tai jau buvo penkta prekybos sesija paeiliui, kuomet euras stiprėjo prieš JAV dolerį. Graikijos obligacijų pelningumas šiek tiek krito, kas rodo, jog investuotojų baimės dėl Graikijos kapituliacijos prislopo. Visgi vienareikšmiai teigti, kad problemos išspręstos dar anksti. Garsaus investuotojo George Soros nuomone, ES Graikijai skolina per brangiai ir taip šalis bus įtraukta į „skolos spiralę“. Graikija skolą padengdama nauja brangia skola gali dar labiau įklimpti į problemas. Analitikų nuomone, Euro ir JAV dolerio svarbus lygis netolimoje ateityje bus 1.3800.

REKLAMA
REKLAMA

Paskelbti euro zonos pramonės duomenys (0.9%) buvo geresni nei prognozuoti (0.2%). Metinis pramonės gamybos augimas vasario mėn. siekė 4.1% ir buvo didžiausias nuo 2008 metų balandžio. JAV mažmeninės prekybos apimtys didėjo 1.6% - ženkliau nei prognozuota (1.1%). JAV infliacija siekė 0.1% (atitiko prognozę). Tačiau geri JAV duomenys dolerį teigiamai veikė laikinai. Pranešimą skaitęs FED vadovas B.Bernanke išlaikė pesimistišką toną, daugiau kalbėjo apie ekonomikos atsigavimą stabdančius veiksnius. Šiuo metu labiausiai laukia rinka užuominų apie galimą palūkanų didinimo pradžią. Deja, iš dabartinių FED komentarų galima daryti išvadą, kad kol kas palūkanos dar išliks rekordinėse žemumose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas pirmoje dienos pusėje ir po paskelbtų JAV mažmeninių pardavimų bandė stiebtis aukštyn, tačiau pakilti virš 93.75 lygio nepavyko. Vėliau, po B.Bernanke komentarų, kursas smigo žemyn. Visgi USD/JPY pasiekęs 92.80 žemumas atšoko ir dieną baigė praktiškai nepakitęs – ties 93.24 lygiu. Šiandien ryte kursas kilo iki 93.50 lygio.

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas trečiadienį pakilo 0.56% iki 1.5466 lygio, o ketvirtadienį ryte tęsė vakarykštę kelionę aukštyn. Svarą teigiamai veikė rinkoje įsivyraujanti nuomonė, kad D.Britanijos neištiks Graikijos likimas. Svarą, kaip ir kitas su rizikingesniais aktyvais siejamas valiutas, tai pat teigiamai veikė iš akcijų rinkos nesitraukiantys „buliai“. FTSE indeksas pasiekė 22 mėnesių aukštumas.

REKLAMA

Su žaliavomis siejamos visos trys valiutos stiprėjo prieš JAV dolerį. JAV dolerio ir Kanados dolerio kursas krito žemiau pariteto ribos. Vienu metu kuras buvo nusileidęs iki 0.9950 lygio, tačiau dieną baigė ties 0.9986. Australijos dolerio ir JAV dolerio kursas pakilo 0.63% iki 0.9349 lygio.

Šiandien ryte buvo paskelbta gausybė Kinijos ekonomikos duomenų. BVP augimas siekė 11.9% (prognozuotas 11.8%), infliacija sudarė 2.4% (prognozuota 2.6%), pramonės produkcija augo 18.1%, gamintojų kainų indeksas augo 5.9% (prognozuotas 6.5%). Po pietų  investuotojai šiandien taip pat sulauks svarbių naujienų. Tradiciškai ketvirtadienį bus skelbiamos JAV bedarbių paraiškos, investicijos į ilgalaikius JAV vertybinius popierius, pramonės gamybos rodikliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų