REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministerijos kabinetų valymas – nešvarus

Gausi valdininkų armija mažinama ne tik nenoromis, bet ir nemokšiškai. Bylinėtis į teismus pasukę atleisti valstybės tarnautojai jau pasiekė pirmąsias pergales prieš buvusius darbdavius, rašo "Lietuvos rytas".

REKLAMA
REKLAMA

Pernai rudenį tarnybą turėjo palikti septyniolika Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) darbuotojų. Vieni jų išėjo tyliai, bet kai kurie supykę pradėjo ieškoti teisybės.

REKLAMA

Į teismą kreipęsis buvęs SAM vidaus audito skyriaus vedėjas Gediminas Valantavičius jau įveikė pirmąją ginčo su buvusiais darbdaviais pakopą. Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą grąžinti jį į buvusias pareigas, taip pat priteisė atlygį už visą priverstinės pravaikštos laiką.

Kartu teisėjai įjungė skaitiklį: jeigu aukštesnės instancijos teismas irgi pripažins SAM klaidas, kompensacija G.Valantavičiui už priverstinę pravaikštą gali brangiai kainuoti valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi G.Valantavičiui buvo išmokėta išeitinė pašalpa, prilygstanti keturiems vidutiniams darbo užmokesčiams, ji buvo išskaičiuota iš priteistos sumos. Todėl SAM turėtų padengti iki priimto teismo sprendimo likusių 8 darbo dienų užmokestį: 2294 litus.

Pernai rugsėjo 11-ąją pasirašęs įsakymą tuometis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas panaikino ankstesnę ministerijos struktūrą ir patvirtino naują.

Nors pareigybės, kurias ėjo septyniolika žmonių, buvo naikinamos nuo spalio 1-osios, įspėjimai apie tai jiems buvo įteikti rugsėjo 16-ąją. Ne prieš du ir ne prieš keturis mėnesius, kaip to reikalauja Valstybės tarnybos įstatymas ar Darbo kodeksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras apie vidaus audito skyriaus vadovo atleidimą turėjo informuoti Finansų ministeriją ir nurodyti priežastis. Bet to nebuvo padaryta.

Be to, įspėjimo lapeliai buvo įteikti ne visiems, bet tik daliai ministerijoje dirbusių pensinio amžiaus darbuotojų.

Teismas nustatė, kad ministerijos vidaus audito skyriuje net neįvyko jokio struktūrinio pertvarkymo: vedėjo pareigybė nebuvo panaikinta.

Todėl tikėtina, kad ne tik G.Valantavičius, bet ir daugiau pernai darbo netekusių pensinio amžiaus žmonių galėtų būti sugrąžinti į ankstesnes pareigas, jeigu jie kreiptųsi į teismą.

REKLAMA

Atleidusi pensininkus ministerija papildomai į įsteigtas aukštesnės kategorijos pareigybes priėmė naujų žmonių. Vidaus audito skyriuje netgi buvo įvestas papildomas – vedėjo pavaduotojo etatas.

Iki pertvarkos SAM valstybės tarnautojų algoms per mėnesį išmokėdavo maždaug 434 tūkst. litų. Dabar darbo užmokesčio fondas – 582,4 tūkst. litų. Iš jų 567,7 tūkst. litų skiriama atlyginimams ir 12,12 tūkst. – priedams.

SAM – bene vienintelė ministerija, kurioje per sunkmetį – nuo 2008-ųjų pabaigos iki šiol – valstybės tarnautojų daugėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų