REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kino teatre „Pasaka“ – turistams neprieinamos Tibeto vietas

Balandžio 14 dieną kino teatre „Pasaka” rengiamas budizmui skirtas vakaras, kurio programoje paskaita, apžvelgianti budizmo mokymų pagrindus bei dokumentinis vokiečių režisieriaus Thomo Schmidto filmas „Senovės Tibeto beieškant”.

REKLAMA
REKLAMA

Budizmo kultūros išsaugojimu besirūpinančios asociacijos „Tibeto kultūros namai“ vadovės Karolinos Levanaitės teigimu, budizmui skirtas vakaras leis iš arčiau susipažinti su budizmo mokymais, bei nusikelti į turistams ir žurnalistams neprieinamas Tibeto Himalajų vietas ir pamatyti unikalius kadrus apie ypatingų sugebėjimų turinčius jogų tradicijos tęsėjus.

REKLAMA

Renginio pradžioje – budizmo mokytojo iš Vokietijos Holgerio Schmidto paskaita „Budizmas kasdieniniame gyvenime: požiūris, meditacija ir rezultatas”. Tai įvadas į Tibeto Deimantinio Kelio (sanskr. Vadžrajana) budizmo mokymus, atskleidžiančius beribį žmogiškąjį potencialą – proto prigimtį.

Deimantinio Kelio budizmo mokymai yra tiesiogiai susiję su mūsų kasdieniniu gyvenimu, jie neskelbia dogmų ir skatina kritiškai vertinti. Pasak asociacijos vadovės, H. Schmidto paskaita padės geriau suprasti, kodėl šie mokymai tokie patrauklūs vakariečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Thomo Schmidto dokumentis filmas „Senovės Tibeto beieškant” – tapo populiariausiu filmu vasario-balandžio mėnesiais Lietuvos didžiuosiuose miestuose vykusiame kino filmų apie budizmą festivalyje „Budos kine”. “Beveik visuose miestuose prireikė papildomų šio filmo seansų”, - tvirtina K. Levanaitė.

Operatorius Thomas Schmidtas ir tibetologė Marija Przyjemska, keliaudami po į Rytų Tibetą, ieškojo miesteliuose, kaimeliuose bei kalnų olose gyvenančių garsiųjų jogų, perpratusių tikrąją visų reiškinių prigimtį. Jiems pavyko pasiekti vietas, dabar neprieinamas nei turistams, nei žurnalistams. Dokumentinėje juostoje gausu nuostabių Himalajų vaizdų, vienuolynų, jogų meditacijos vietų, joje užfiksuotos ypatingos meditacijos praktikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie savo filmą T. Schmidtas sako: „Senovės Tibeto beieškant“ nėra mokomasis budistinis filmas. Atvirai sakant, kai kurių savo nufilmuotų dalykų ir pats negaliu paaiškinti. Tačiau tikiuosi, kad jis leis žmonėms pažvelgti į aukščiausią Budos išmintį: šis pasaulis nėra toks tikras, kaip mes paprastai manome. „Viskas yra sapnas, kurį susapnavo mūsų pačių protas“.



Renginys vyks kino teatre „Pasaka”, Šv. Ignoto 4/3

Paskaita apie budizmą prasidės 19.15 val.

„Senovės Tibeto beieškant“ bus rodomas 22.15 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų