REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė šykšti pažadų ką nors keisti mokesčių sistemoje verslo ar paprastų žmonių naudai. Bet prasitaria apie galimybes atidėti nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimą už neparduotą nekilnojamąjį turtą. Tik statybų magnatams ir jiems diriguojantiems bankams to negana.



Ketinama atidėti mokesčius

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė šykšti pažadų ką nors keisti mokesčių sistemoje verslo ar paprastų žmonių naudai. Bet prasitaria apie galimybes atidėti nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimą už neparduotą nekilnojamąjį turtą. Tik statybų magnatams ir jiems diriguojantiems bankams to negana.



Ketinama atidėti mokesčius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Merdinčiam viešbučių verslui nebus jokio valdžios pasigailėjimo - jų nesirengiama atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčių, kuriems sumokėti viešbučiai neretai priversti imti bankų paskolas. Bet prieš keletą dienų finansų ministrė I.Šimonytė prabilo apie siūlomas lengvatas nekilnojamojo turto plėtotojams.

REKLAMA

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija užvertė ministeriją ir savivaldybes prašymais atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio už neparduotus būstus. Jos atstovų nuomone, šis mokestis yra teisinė spraga, nes pastatyti, bet neparduoti būstai prilygsta bet kokioms kitoms prekėms, užsigulėjusioms sandėliuose, kurioms netaikomi papildomi mokesčiai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, pernai per 3 metų ketvirčius buvo sumokėta apie 182 mln. litų, o šįmet per 2 mėn. - 66 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio.



Turto valdytojai nenusileidžia

REKLAMA
REKLAMA

Finansų ministerija Nekilnojamojo turto plėtros asociacijai pati pateikė siūlymus.

“Galėtų būti mokesčio atidėjimas iki to laiko, kol turtas, kuris dabar yra nelikvidus, bus parduotas. Bet nereikėtų galvoti apie ilgalaikes lengvatas taupant ir laukiant, kada tą būstą bus galima parduoti didesne kaina”, - siūlė finansų ministrė I.Šimonytė.

Tačiau nekilnojamojo turto plėtotojų ši malonė netenkina, jie reikalauja mokestį išvis panaikinti.

Kaip “Respublikai” sakė Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorė Dalia Bardauskienė, iš valdžios laukiama daug aiškesnės, realią situaciją atitinkančios pozicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Mes neprašome jokių paliaubų, jokių atidėjimų ir išskirtinių sąlygų. Mūsų įmonės viena po kitos bankrutuoja. O čia yra galimybė išsaugoti darbo vietas ir dar generuoti ekonomiką”, - dėstė D.Bardauskienė.

Ji tikino, kad kainų mažinimas nepadėtų parduoti pastatytų būstų, nes jų tiesiog nėra kam pirkti.

“Dabar mes žiūrime į socialinio būsto laukiančius žmones, kurių vien sostinėje yra daugiau nei 26 tūkst. Tuo tarpu Vilniuje yra apie 2 tūkst. laisvų pastatytų butų. Ar ne proga būtent dabar kurti nuomojamą municipalinį būstą, kol viltį praradę žmonės neemigravo iš Lietuvos?” - dar vieną galimą išeitį įžvelgė D.Bardauskienė.

REKLAMA

Pasak pašnekovės, nekilnojamojo turto mokestis naudingas tik būsto spekuliantams.

“Spekuliantai, prisipirkę dešimtis butų ir jų nepardavę, nekilnojamojo turto mokesčio išvengia, nes šie traktuojami kaip gyvenamieji būstai. O tie, kas kūrė darbo vietas ir sąžiningai mokėjo mokesčius, dabar lieka ant ledo”, - piktinosi asociacijos direktorė.

- Ar planuojamos mokesčių lengvatos neiškreips nekilnojamojo turto rinkos? - “Respublika” klausė “DnB Nord” banko finansų analitiko Rimanto RUDZKIO.

- Jei būtų normali ūkio raida, nieko nereikėtų daryti. Bet nekilnojamojo turto kainos krito taip dramatiškai, kad dabar daugelis nekilnojamojo turto įmonių atsidūrė ant bankroto ribos. Laukti, kol rinka viską sutvarkys, gal ir neapsimoka. Juk net ir lupikautojas, matydamas, kad jo skolininkas bankrutuos ir negrąžins skolos, pats jį gelbėja. Ne iš rūpinimosi žmogumi, o todėl, kad tai jam suteika viltį susigrąžinti skolą.

REKLAMA

- Vadinasi, atsigavę statybų magnatai mokės valstybei mokesčius, o žmonės, kurie pasiėmė iš bankų milžiniškas paskolas, ir jų būstai perpus nuvertėjo, bet paskolas vis tiek mokėti reikia, valstybei nerūpi?

- Negalima sakyti, kad nerūpi. Bet tikrai sudėtinga tą padėtį ištaisyti. Aišku, galėtų ir valstybė ieškoti būdų, tik šiandien ji ne tik finansinių resursų neturi, bet ir pati lenda į skolas.

- O rinka nepriverčia tų, kurie pastatė būstus išpūstomis kainomis, net ir dabar jų sumažinti?

- Pirma, pardavę žemiau tam tikros kainos, jie gali bankrutuoti. Antra, galbūt už mažesnę kainą parduoti nesutinka bankai. Juk visi tie nenupirkti namai yra jiems užstatyti. Bankas turi savo suvokimą, kokia kaina yra tinkama. Gal jam nebūtina parduoti šiemet ir jis galvoja: “Dabar už tiek neparduosiu, bet infliacija pamažu įsisuka, nafta ir dujos brangsta. Po 2-3 metų gal ir butai vėl brangs, tada mano skolininkas parduos ir man daugiau sugrąžins...”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ir skolininkas nieko prieš, juolab jei jam dar pasiseks išsisukti nuo bent kai kurių mokesčių.

- Taip. Situacija išties komplikuota - į sunkią padėtį pakliuvo ir nekilnojamojo turto plėtotojai, ir statybininkai, ir gyventojai. O valstybės pareiga - galvoti, kaip optimaliai iš to išsisukti visiškai netipinėmis sąlygomis.



Alia ZINKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų