REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) ragina Čekiją artimiausiu metu imtis pensijų sistemos reformos, nes priešingu atveju šios valstybės skola gali katastrofiškai išaugti. Tokios išvados pateikiamos EBPO tyrime, skirtame Čekijos finansinės padėties apžvalgai.

REKLAMA
REKLAMA

EBPO ekonominis tyrime minima, kad, Čekijos Respublikos Finansų ministerija duomenimis, spartus visuomenės senėjimas iki 2060 m. išlaidas, skiriamas pensinio amžiaus žmonėms išlaikyti, padidins 6,4 proc. Iki 2040 m. tai „užaugins“ valstybės skolą 60 proc., kuri 2060 m. turėtų sudaryti 250 proc. valstybės BVP, jeigu Čekijoje nebus imtasi rimtų priemonių keičiant pensinį aprūpinimą.

REKLAMA

„Remiantis dabartinėmis prognozėmis, valstybės išlaidos pensijoms kils nuo 7,8 proc. BVP 2007 m. iki maždaug 11 proc. 2060-aisiais“, – teigiama EBPO tyrime. Pagal Europos Komisijos duomenis, kuriais remiasi minėtas tyrimas, išlaidos senstančiai visuomenei išlaikyti Čekijoje 2060 m. sudarys 23,4 proc. valstybės BVP.

Vienas iš pasirinkimų, keičiant padėtį Čekijoje, EBPO nuomone, galėtų būti privaloma pensijų kaupimo sistema. EBPO pabrėžia, kad Čekija turi apsvarstyti galimybę sukurti įvairesnį pensininkų aprūpinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dar pernai vasarą EBPO yra pareiškusi, kad visų šalių vyriausybės turi apsvarstyti galimybę sukurti įvairesnį pensininkų aprūpinimą, ir išreiškė savo įsitikinimą, kad tai geriau apsaugotų žmones. „Geriausias požiūris į pensinį aprūpinimą yra garantuoti į pensiją išėjusiam žmogui ne vieną, o keletą pajamų šaltinių – tiek valstybės mokamą, tiek privačiai kaupiamą pensiją. Dėl egzistuojančių įvairių rizikų būtų neišmintinga palikti tik vieną iš šaltinių“, – mano EBPO ekspertai.

2009 m. liepos mėnesio duomenimis, Čekijoje privačiuose pensijų fonduose buvo sukaupta 25,6 milijardo litų, tai sudarė 5,3 proc. valstybės BVP. Pagal šį rodiklį Čekija beveik dukart atsilieka nuo Lenkijos, o tarp Centrinės ir Rytų Europos šalių lenkia tik Latviją, Bulgariją, Lietuvą ir Rumuniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Originalų pranešimą galite rasti čia: http://www.ipe.com/news/making-pensions-mandatory-is-vital-to-czech-republic-oecd_34586.php?s=czech.

Apie EBPO

Šiuo metu EBPO priklauso 30 valstybių: Airija, Australija, Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Didžioji Britanija, Graikija, Islandija, Ispanija, Italija, Japonija, JAV, Kanada, Lenkija, Liuksemburgas, Meksika, Naujoji Zelandija, Nyderlandai, Norvegija, P. Korėja, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Turkija, Vengrija ir Vokietija.

Šiuo metu EBPO palaiko ryšius su daugiau nei 70 valstybių, siekiančių glaudesnio bendradarbiavimo su EBPO ar narystės šioje organizacijoje. Viena iš tokių valstybių yra Lietuva.

EBPO yra unikalus forumas, kuriame valstybės diskutuoja, dalijasi patirtimi bei plėtoja naujas ekonominės bei socialinės politikos gaires, kurios vėliau perkeliamos į praktinį valstybių gyvenimą. Kitos tarptautinės ekonominės organizacijos ir finansinės institucijos aukštai vertina EBPO ruošiamas tyrimais bei analizėmis pagrįstas studijas, kurios analizuoja atskirų valstybių vykdomą politiką konkrečioje srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų