REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kino pavasaryje“ - rekordinis žiūrovų skaičius

15-ąjį Vilniaus tarptautinį kino festivalį “Kino pavasaris” aplankė 54 000 žiūrovų. Tai didžiausias skaičius žiūrovų per visus penkiolika festivalio gyvavimo metų.

REKLAMA
REKLAMA

“Kino pavasaris” žiūrovams pristatė 109 filmus iš penkiasdešimties šalių. Iš viso trijuose Vilniaus miesto kino teatruose („Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“ bei „Skalvija“) buvo parodyta virš 400 seansų.  

REKLAMA

„Šiemet šventėme festivalio jubiliejų, todėl ypač smagu, kad sulaukėme rekordinio žiūrovų skaičiaus ir rodėme kaip niekad daug filmų. Sunku patikėti, kad per penkiolika metų mažutis, iš didelės idėjos, bet turint mažai galimybių, gimęs festivalis išaugo į didelį tarptautinį renginį. Tuo ypač džiaugėsi ir „Kino pavasario“ idėjos autorius prancūzas Frederic Jugeau, šiemet atvykęs į „Kino pavasarį“ garbės svečio teisėmis“, - sakė festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, didelis festivalio pasiekimas – jau antrus metus rengiama konkursinė programa „Nauja Europa – nauji vardai“ ir filmus vertinanti tarptautinė žiuri. Maža to, šiemet Vilniuje pirmą kartą buvo suorganizuotas Tarptautinis kino festivalių forumas, kurio metu kino festivalių organizatoriai iš Kroatijos, Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos, Rusijos, Latvijos dalijosi patirtimi organizuojant panašaus masto festivalius ir kartu su tarptautinių kino organizacijų atstovais ieškojo galimybių, kaip kelti tokių kino festivalių lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tarptautinis kino festivalių forumas buvo ypač naudingas Lietuvos kino industrijos žmonėms, kurie turėjo galimybę pristatyti lietuvišką kino produkciją tarptautiniams ekspertams. Taip pat daug naudos gavome ir mes, festivalių organizatoriai, nes pasikalbėjome, pamatėme, kaip gyvena kolegos aplink mus. Pagrindinė išgirsta tendencija – kino festivaliai yra ne tik kino meno populiarinimas, bet ir miesto, šalies, kuriuose toks renginys vyksta, reklama, tarptautinis pripažinimas. Todėl ypač džiugu, kad šiemet pirmą kartą Vilniaus miesto savivaldybė parodė dėmesį „Kino pavasariui“ ir surengė priėmimą Vilniaus Rotušėje festivalio svečiams bei įsteigė pagrindinį prizą geriausiam festivalio filmui. Uždarymo metu, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai žadėjo ir toliau daugiau dėmesio skirti šiam vienam didžiausių kultūrinių renginių sostinėje, todėl tikimės, kad šiemet žengtas žingsnis - tai gražaus Vilniaus miesto ir festivalio bendradarbiavimo pradžia“, - sakė V.Ramaškienė.  

REKLAMA

Vilniaus miesto įsteigtą piniginį prizą ir Geriausio filmo titulą, festivalio tarptautinės žiuri sprendimu, pelnė bulgarų juosta „Rytų pjesės“ (rež. Kamen Kalev). Šis filmas buvo apdovanotas ir tarptautinės arthouse kino teatrus vienijančios organizacijos CICAE žiuri prizu. Specialusis prizas už kūrybinį meistriškumą atiteko čekų juostai „Užtarėjas“ (rež. Marek Najbrt), o geriausio aktoriaus titulas atiteko rumunui Vladui Ivanovui už vaidmenį filme „Policija, būdvardis“ (rež. Corneliu Porumboiu).  

Jau tradicija tapusį „L‘oreal Paris“ „Lietuvos kino žvaigždės“ titulą ir kelionę į Kanų kino festivalį laimėjo jauna kino ir teatro aktorė Edita Užaitė. Kaip ir kasmet, savo simpatijas filmui atidavė ir festivalio lankytojai – šiemet žiūrovų simpatijų prizas atiteko japonų dramai „Išėjusieji“ (rež. Yojiro Takita).

REKLAMA

Į dažniausiai aplankytų ir populiariausių “Kino pavasario” filmų sąrašą pateko net dvylika filmų. Kiekvienas iš jų sutraukė daugiau nei po tūkstantį kino mėgėjų. Daugiausia žiūrovų sulaukė filmas „Virtuvė sielai“(rež. F.Akin) - net tris kartus į šį filmą susirinko pilna kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ didžioji salė, „Oskarą“ už geriausią užsienio filmą pelniusi juosta „Paslaptis jų akyse“ (rež. Juan Jose Campanella) buvo antra šiame sąraše. M.Haneke šedevras „Baltas kaspinas“ seka po jos. Toliau rikiuojasi žiūroviškiausi „Išėjusieji“, „Meilutė“ (rež. Lee Daniels), „Moteris be pianino“ (rež. Javier Rebollo), „Nelaimėliai“(rež. Felix van Groeningen), „Liūdesio pienas“(rež. Claudia Llosa), „Akvariumas“ (rež. Andrea Arnold), „Rimtas vyrukas“ (rež. Joel Coen, Ethan Coen).

Didžiausias kino renginys Lietuvoje dvi savaites vyko Vilniuje, savaitę Kaune, taip pat geriausi festivalio filmai buvo rodomi Klaipėdos, Panevėžio bei Šiaulių žiūrovams. 16-asis festivalis „Kino pavasaris“ planuojamas 2011-ųjų kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų