REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statybų verslo banginiai remia ietis dėl europinės paramos lėšomis uždarinėjamų sąvartynų. Panevėžio regiono atliekų valdymo centro skelbto viešųjų pirkimų konkurso kone 100 sąvartynų Panevėžio apskrityje uždaryti nelaimėję „Panevėžio keliai“ perspėja, jog ne tik šiam, bet ir ateityje planuojamiems vykdyti centro projektams gali nutrūkti milijoninė Europos Sąjungos parama.

REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžio keliai“ sąvartynų konkurse įžvelgia korupcijos šešėlį. Bendrovės nuomone, preliminariu laimėtoju paskelbtoms bendrą pasiūlymą pateikusioms bendrovei „Pireka“ ir Latvijos kompanijai „Būvalts R“ buvo sudarytos išskirtinės sąlygos.

REKLAMA

Dėl galimai neskaidraus viešųjų pirkimų konkurso „Panevėžio keliai“ įteikė ieškinį Panevėžio apygardos teismui.

Ieškinyje bendrovė nurodo net aštuonis punktus, kuriais, jos nuomone, konkurso organizatorius Panevėžio regiono atliekų valdymo centras pažeidė viešųjų pirkimų procedūrą.

„Panevėžio keliai“ teismo prašo konkursą pripažinti neteisėtu ir iš preliminarios laimėtojų eilės išbraukti bendrovės „Pireka“ ir Latvijos kompanijos „Būvalts R“ pasiūlymą.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžiečių bendrovė įsitikinusi, jog šios įmonės neturi tinkamos kvalifikacijos, kad galėtų Panevėžio apskrityje uždaryti 94 sąvartynus.

„Sąvartynų uždarymas – ypatingas statybos užsakymas, todėl bendrovės daug investuoja, kad įgytų tam tinkamą kvalifikaciją. O „Pireka“ ir „Būvalts R“ neturi nei technikos, nei darbuotojų, kad savo jėgomis galėtų atlikti užsakymą, nors konkurso sąlygose numatyta, kad laimėtojas pats turi įvykdyti net 70 proc. darbų ir tik 30 proc. gali samdyti subrangovą“, – teigė „Panevėžio kelių“ atstovė spaudai Rasa Čepienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovė spaudai pripažįsta, jog tokias išvadas bendrovė daro remdamasi viešojoje erdvėje randama informacija.

Įtaria išskirtines sąlygas

Anot R.Čepienės, „Panevėžio keliams“ susidarė įspūdis, kad iš anksto buvo nuspręsta, kam atiteks milijoninis užsakymas. Atstovės spaudai teigimu, iš konkurse dalyvavusių Lietuvos kompanijų buvo reikalaujama pirmiausia pateikti kvalifikaciją įrodančius dokumentus, o Latvijos bendrovei sudarytos sąlygos juos pateikti prieš pasirašant sutartį dėl darbų užsakymo.

„Tokiuose konkursuose pirmiausia vertinama jame dalyvaujančių bendrovių kvalifikacija. Jei ji netinka, net nebevertinama siūloma darbų kaina. O šiuo atveju „Pirekos“ ir „Būvalts R“ junginiui buvo padaryta išimtis. „Būvalts R“, pateikusi pasiūlymą konkursui, dar net neturėjo teisės Lietuvoje statyti ypatingų statinių“, – mano R.Čepienė.

REKLAMA

Teismas – jau ne pirmoji instancija, kurioje teisybės ieško „Panevėžio keliai“. Bendrovė konkursą buvo apskundusi ir Panevėžio regiono atliekų valdymo centrui, ir Aplinkos projektų valdymo agentūrai, tačiau panevėžiečių pretenzijos buvo atmestos.

„Atrodo, kontrolė turi būti labai griežta, bet, nepaisant to, kad teikėme pretenzijas, sulaukėme labai formalių atsakymų. Esame priversti šią problemą spręsti teisme“, – teigė R.Čepienė.

Sąlygas koregavo

Teismui apskųsto Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Arturas Grucė apie konkursą kalba nenoriai.

REKLAMA

„Daug viešųjų pirkimų konkursų baigiasi teismais. Tik mums tai pirmas kartas“, – teigė A.Grucė.

Direktorius tikino pats į konkursą nesikišęs ir jo komentuoti negalintis. Bendrovių pasiūlymus vertinusiai devynių narių komisijai vadovavęs jo pavaduotojas esą neprivalantis atsiskaityti direktoriui.

A.Grucė pripažįsta, jog viešųjų pirkimų konkurso sąlygos kartą jau buvo koreguotos atsižvelgus į Viešųjų pirkimų tarnybos pastabas.

„Kontrolė didžiulė – konkurso medžiaga derinta ir su Viešųjų pirkimų tarnyba, ir su Aplinkos projektų valdymo agentūra. O apskųsti teismui turi teisę kiekvienas dalyvis“, – „Sekundei“ teigė direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, 94 sąvartynams Panevėžio apskrityje uždaryti numatyta 21 mln. Lt Europos Sąjungos parama. Pasiūlymus konkursui pateikė keturi dalyviai, nors, anot A.Grucės, susidomėjusiųjų buvo gerokai daugiau.

„Panevėžio keliai“, pasisiūlę darbus atlikti už 14 mln. Lt, liko paskutinėje vietoje. Preliminariomis nugalėtojomis paskelbtos „Pireka“ ir „Būvalts R“ uždaryti sąvartynus pasiūlė už 11 mln. Lt.

Sąvartynus numatoma uždaryti per pusantrų metų.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų