REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkams pirmą kartą pavyko laboratorijoje suformuoti Saturno atmosferoje aptiktą taisyklingo šešiakampio formos objektą.

REKLAMA
REKLAMA

Oksfordo universiteto (D. Britanija) fizikai Ana Claudia Barbosa Aguiar ir Peteris Readas pabandė išsiaiškinti, ar laboratorinėmis sąlygomis įmanoma imituoti NASA kosminio zondo „Voyager“ prieš 28 metus šiauriniame Saturno ašigalyje aptiktą nežinomą atmosferos reiškinį – taisyklingo šešiakampio formos stacionarų darinį.

REKLAMA

Pasak „Science Now“, fizikai naudojo lėtai ant specialaus stalo besisukantį indą su 30 litrų vandens. Šis indas imitavo Saturno atmosferos judėjimą. Indo viduje buvo įdėtas specialus greičiau už jį besisukantis žiedas. Dėl jo poveikio vandenyje susidarydavo gana sudėtingas srovių judėjimas. Kad būtų galima geriau jį užfiksuoti, mokslininkai į vandenį įpylė žalios spalvos dažiklio.

Ana Claudia Barbosa Aguiar ir NASA nuotr.

Vykdant bandymą paaiškėjo, kad dėl žiedo sukimosi pagal jo srauto perimetrą susidarantys verpetai iškreivindavo apskritimą, formuodami iš jo daugiakampį. Kuo greičiau sukosi žiedas, tuo labiau transformuodavosi žaliasis apskritimas, o verpetai ties jo briaunomis vis didėdavo ir stiprėdavo, iš žiedo vidinėje dalyje esančio skysčio formuodami daugiakampį. Keisdami žiedo sukimosi, greitį fizikai galėjo formuoti įvairias geometrines figūras - ovalus, trikampius, kvadratus ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad kuo didesnis buvo skirtumas tarp planetos sukimosi greičio ir jos atmosferos sraujymės – greitos vingiuojančios oro srovės – judėjimo (šiuo atveju tarp indo ir žiedo sukimosi), tuo mažiau kraštinių turėdavo dėl tokios sąveikos susidarantis daugiakampis.

Eksperimento aprašymas paskelbtas balandžio mėnesio žurnalo „Icarus“ numeryje.

Ana Claudia Barbosa Aguiar ir Peteris Readas mano, kad mįslingąjį Saturno šešiakampį sukuria atmosferos sraujymė Saturno šiaurės ašigalio rajone. Pasak jų, panašūs daugiakampiai būdavo stebimi kai kurių galingų Žemės uraganų centruose, tačiau tokie dariniai greitai pranykdavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šešiakampį Saturne tyrusių NASA specialistų teigimu, jį formuojančių atmosferos sraujymių greitis siekia maždaug 350 kilometrų per valandą. Paties šešiakampio dydis taip pat įspūdingas – jame tilptų 2 Žemės.

„Išskirtinė šešiakampio savybė – jo ilgaamžiškumas, ypač atsižvelgus į tai, kad orai Žemėje keičiasi per savaites, – sakė „Cassini“ tyrimų programos mokslininkas Kunio Sayanagis iš Kalifornijos Technologijos instituto (JAV). – Jo paslaptis prilygsta keistiems atmosferos procesams, dėl kurių Jupiteryje taip ilgai egzistuoja garsioji Raudonoji dėmė“.

Šiame vaizdo siužete NASA mokslininkai pasakoja apie mįslingąjį Saturno šešiakampį.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų