REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Močiučių ir senelių dieną. Ją siūloma švęsti rugpjūčio 28 d.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Evaldas Jurkevičius.

REKLAMA

Jis tikisi, kad Močiučių ir senelių diena skatins rengti bendrus kartų renginius, didins bendravimą tarp kartų, bus parodomas deramas dėmesys močiutėms ir seneliams, kuris ugdys pozityvų jaunosios kartos požiūrį į vyresnę šeimos kartą.

Lietuvoje spalio 1-ąją švenčiama Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Šios dienos tikslas - tarptautiniu mastu atkreipti dėmesį į žmonių senėjimą ir su tuo susijusias problemas, ugdyti pagarbą senjorams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Jurkevičiaus, Močiučių ir senelių dienos tikslas skiriasi, šia diena siekiame tvirtinti ryšį tarp kartų, pagerbti būtent močiutes ir senelius.

Šiuo metu Močiučių ir senelių diena nėra įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

Seimo kanceliarijos Parlamentinių tyrimų departamento duomenimis, Lenkijoje, Prancūzijoje ir Moldovoje yra švenčiama Močiučių diena. Lenkijoje ši diena (Dzien Babci) minima sausio 21 dieną jau daugiau nei 30 metų. Močiučių diena minima kaip padėka močiutėms už jų meilę ir rūpestį. Sausio 22-ąją Lenkijoje taip pat minima Senelio diena (Dzien Dziadka). Abi dienos yra švenčiamos vaikų ikimokyklinėse įstaigose ir vidurinėse mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijoje Močiučių diena (La fete des Grand-meres) minima pirmąjį kovo sekmadienį nuo 1987 metų.

Moldovoje Močiučių diena įteisinta 2007 metais ir švenčiama paskutinį rugsėjo šeštadienį.

Rytų šalyse, pavyzdžiui, Japonijoje yra švenčiama Pagarbos seneliams diena. Ši diena nuo 1966 metų yra nacionalinė šventė, minima trečiąjį rugsėjo pirmadienį.

JAV Senelių diena (Grandparents day) nuo 1987 metų yra minima pirmąjį sekmadienį po Darbo dienos (Labour Day).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų