REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vykdamas į 70-ųjų Katynės žudynių metinių minėjimą Smolenske žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, jo žmona Maria bei dar 94 su jais skirdę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Su prezidentu į minėjimą skrido ir didelė lenkų politinio elito dalis: buvęs Lenkijos prezidentas išeivijoje Ryszardas Kaczorowskis, centrinio banko vadovas Slawomiras Skrzypekas, Lenkijos armijos vyskupas generolas Tadeuszas Ploskis, didelė armijos vadovų dalis, įvairių politinių organizacijų atstovai.

REKLAMA

Susiję tekstai

Istorija išsamiau:

Katynė lenkų nemyli

Lecho Kaczynskio palaikai pargabenami į Lenkiją

Drauge su Lenkais gedi visa Rusija

Pasaulis reaguoja į L. Kaczynskio mirtį

Dėl Lenkiją ištikusios tragedijos Lietuva gedės tris dienas

Lenkijos ambasadą Vilniuje nušvietė žvakučių šviesa

Gedulingas Šv. Mišias už aviakatastrofos aukas sutrikdė prie altoriaus išbėgęs vyras

Liga išgelbėjo gyvybę: moteris, neišskridusi į Smolenską

Komentarai:

Rusija ir Lenkija: atšilimo ar atšalimo link?

Lenkiją pakeis politinio elito žūtis

Lenkijos tragedija jau gimdo sąmokslo teorijas

Gruzijos politikas: L. Kaczynskio žūtį gaubia įtartinos aplinkybės





Prezidento palaikai ilsisi Lenkijoje

Prezidento ir jo žmonos Marios palaikus šeštadienio vakarą atpažino jo brolis Jaroslawas Kaczynskis. Iki sekmadienio popietės buvo atpažinti 24 asmenys. Į Maskvą be vizų buvo leidžiami žuvusiųjų artimieji. Jiems buvo rezervuota 200 miesto viešbučių kambarių.

REKLAMA
REKLAMA

Į Lenkiją L. Kaczynskio kūnas buvo grąžintas sekmadienį. Jį iškilmingai išlydėjo Lenkijos ambasados atstovai, Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, pagarbą atidavė kariškiai.

Tiria speciali komisija

Rusijos prezidentas Dmitrijos Medvedevas išsyk paskyrė specialią komisiją, tirsiančią lenkų lėktuvo žūties aplinkybes. Jai vadovauja pats premjeras V. Putinas. Į įvykio vietą buvo pasiųstas ir Nepaprastųjų situacijų ministras Sergejus Šoigu.

Šiuo metu pareigūnai tiria abi juodąsias dėžes. Teigiama, jog juose užfiksuoti duomenys rodo, jog abu lėktuvai buvo techniškai tvarkingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gedimas ar pilotų klaida?

Rusijos nepaprastųjų situacijų atstovų teigimu, lėktuvas nukrito 10.56 val. Maskvos laiku. „Avarija įvyko kuomet leisdamasis lėktuvas nepataikė į nusileidimo taką. Remiantis preliminariais duomenimis, jis užkliuvo už medžių viršūnių, trenkėsi į žemę, subyrėjo ir užsidegė“, - pasakojo Smolensko regiono gubernatorius Sergejus Antufievas.

Oro uostas “Severnij” buvo uždarytas dėl tiršto rūko, tad lėktuvo pilotams buvo siūloma leistis Minske ar Maskvoje, tačiai jie vis tik nusprendė tūpti Smolenske.

REKLAMA

Portalo „Gazeta.pl“ pakalbintas pilotas Dariuszas Sobczynskis teigė, jog avarijos priežastimi galėjo tapti tiek techninis gedimas, tiek pilotų klaida. Pasak jo, iš liudininkų pasakojimo, akivaizdu, jog pilotai, supratę, jog negalės nusileisti, ketino kilti ir bandyti iš naujo. Tačiau būtent pakilimo metu lėktuvas užkliuvo už medžių.

Teigiama, jog lėktuvas buvo techniškai tvarkingas, tačiau skrido per žemai.

Pilotai nepaklausė primygtino siūlymo skristi į Minską ar Maskvą ir leistis bandė net keturis kartus. Tai - retas atvejis. Paprastai nepavykus nusileisti dukart, skrendama į atsargini oro uostą.

REKLAMA

Neseniai pilotų komanda buvo apdovanota už pagalbą Haityje.

Tačiau šaltiniai Rusijos gynybos ministerijoje patvirtino ir tai, jog dėl lėšų trūkumo, oro uosto, kuriame buvo ir karinė bazė, būklė nebuvo pati geriausia.

Lėktuvas buvo atnaujintas

Prezidento lėktuvas „Tupolev 154“ jau buvo sugedęs, tačiau gruodį jis buvo renovuotas ir pripažintas saugiu.

Pasak aviacijos eksperto iš Virdžinijos Richardo Aboulafia, „Tupolev 154“ - sėkmingiausias sovietų sukonstruotas lėktuvas.

„Jis buvo sukurtas pačioje SSRS pramonės galybės viršūnėje. Problemų kildavo tuomet, jei regionuose, kur buvo konstruojami lėktuvai nebuvo kreipiama pakankamai dėmesio jų kokybei“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tu – 154“ nelaimių santykis –vienas iš 431 200 skrydžių. Palyginimui, „Boeing 737“ sudūžta karta per 2,68 mln. skrydžių.

Lėktuve telpa nuo 114 iki 180 keleivių ir jis gali atlaikyti sudėtingas oro sąlygas

.

2010-ųjų sausį Rusijos nacionalinės oro linijos pareiškė nebesinaudosiančios šio tipo lėktuvais, tačiau daugelis oro linijų Rytų Europoje, Irane bei pačioje Rusijoje jais vis dar skraido.

Pernai liepą „Tu-154“ sudužo Irane. Tąsyk žuvo 168 žmonės. Per dešimt metų buvo aštuonios didelės „Tu-154“ katastrofos.

REKLAMA

Nauji prezidento rinkimai

Didžiausios politinės krizės pastarųjų dešimtmečių istorijoje sukrėsta Lenkijos valdžia nusprendė paskelbti naujus prezidento rinkimus. Lenkijos konstitucijoje numatyta, jos rinkimus reikia paskelbti greičiau nei per dvi savaites ir surengti ne vėliau kaip po trijų mėnesių nuo paskelbimo.

Nepaisant kontraversiškos prezidento figūros, lenkų žiniasklaida jau pakrikštijo nelaimę „didžiausia tragedija dabartinėje Lenkijos istorijoje“. Teigiama, jog pranešus naujieną premjerui Donaldui Tuskui, jis apsiverkė. Su tokia krize Lenkijai dar neteko susidurti, mat žuvo ne tik prezidentas, bet ir nemaža politinio bei karinio elito dalis.

Užsienio apžvalgininkai pastebi, jog  D. Tusko laukia nelengva užduotis surasti kuo pakeisti žuvusius pareigūnus. Prezidento pareigas perėmė Seimo pirmininkas Bronislavas Kamarowskis.

REKLAMA


Reuters/Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį L. Kačinskis Vilniuje susitiko su D. Grybauskaite. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

***

Susiję tekstai

Lenkiją pakeis politinio elito žūtis

Pasaulis reaguoja į L. Kaczynskio mirtį

Tragedijos sukrėsti lietuviai būriuojasi prie Lenkijos ambasados

Gedulingas Šv. Mišias už aviakatastrofos aukas sutrikdė prie altoriaus išbėgęs vyras

Liga išgelbėjo gyvybę: moteris, neišskridusi į Smolenską

Lenkijos tragedija jau gimdo sąmokslo teorijas

Gruzijos politikas: L. Kaczynskio žūtį gaubia įtartinos aplinkybės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų