REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės vadovo reikalavimai piliečiams susimokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčius nuo realiai negautų pajamų prieštarauja teisinės valstybės principams ir konstitucinėms žmogaus teisėms, teigia Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, taip neteisėtai elgdamiesi valdantieji prieš valstybę nuteikia ir į dar gilesnį skurdą bando įstumti šimtus tūkstančių nekaltų piliečių, kurių dauguma nebeturi pragyvenimo šaltinio.

REKLAMA

"Būtina kai kuriems neatsakingiems valstybės politikams priminti, jog sumokėjęs nuo gautų pajamų privalomąjį sveikatos draudimo mokestį gyventojas (kartu su valstybės lėšomis draudžiamais asmenimis) įgyja teisę naudotis draudiminėmis paslaugomis. Nustojęs šiuos privalomuosius mokesčius mokėti dėl to, kad nebegauna pajamų ar ilgesniam laikui išvyksta į užsienį, asmuo praranda apdraustojo statusą, jei jis pagal įstatymus nedraudžiamas valstybės lėšomis. Tačiau jis niekaip negali tapti valstybės skolininku, jei nenuslėpė gautų pajamų (mokėtinų mokesčių)", - sako G. Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, neatsiranda prievolės Valstybinei ligonių kasai mokėti privalomąjį mokestį ir dėl to, kad asmuo išvyko ar laikinai išvyko gyventi į užsienį, tokio išvykimo nedeklaravęs, nes tai prieštarautų ES numatytam laisvam piliečių judėjimui ir draudiminių santykių esmei.

"Nebegaudamas Lietuvoje draudžiamųjų pajamų ir nebemokėdamas mokesčių toks asmuo netampa valstybės skolininku - jis tik praranda teisę naudotis Europos sveikatos draudimo kortele (išskyrus būtinosios pagalbos atvejus) ir įgyja pareigą pasirūpinti privačiu ar kitos valstybės privalomuoju sveikatos draudimu", - sako G. Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikas pabrėžia, kad Vyriausybė nesugeba sutvarkyti sveikatos draudimą turinčių ir jį prarandančių asmenų apskaitos, o savo atsakomybę bando perkelti ant nekaltų piliečių pečių, neteisėtai didelę dalį visuomenės paversdama tariamais valstybės skolininkais.

Pasak Krikščionių partijos pirmininko, tokia valdančiųjų antikonstitucinė pozicija yra valstybei pavojinga, ji sukuria piliečiams nesaugumo aplinką ir dar labiau skatina tėvynainius nuo neteisingos valdžios "bėgti" į užsienį.

"Vyriausybei derėtų ne bendrapiliečius nepagrįstai gąsdinti, bet pagaliau sutvarkyti sveikatos draudimo apskaitą, įvesti elektroninės socialinio ir sveikatos draudimo korteles. Andrius Kubilius privalo pripažinti savo klaidą ir nedelsiant atsiprašyti nekaltai skolininkais paverstų piliečių", - sako G. Vagnorius.

REKLAMA

Kaip ELTA jau skelbė, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio nemokėjo apie 150-200 tūkstančių gyventojų.

Daugiausia PSD mokesčio nemokėjusiųjų - tarp nedirbusių, tačiau darbo biržoje nesiregistravusių gyventojų, trumpam verslo liudijimus išsiėmusių žmonių ir apie išvykimą nepranešusių emigrantų. Premjero A. Kubiliaus sudaryta darbo grupė spręs, ką daryti su šio mokesčio nemokėjusiais asmeninis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų