REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pasaulinę parodą "Expo 2010" Kinijoje danai išgabeno garsiąją Undinėlės skulptūrą, o iš Klaipėdos į Šanchajų atstovauti Lietuvos menui rytoj išskris menininko Vytauto Karčiausko skulptūra "Aš galiu".

REKLAMA
REKLAMA

Ši skulptūra - tai judantis 3,45 m aukščio ir 2,8 m pločio ratas. Jo vidurį skrodžia masyvus trikampis ir 24 stygos. Nuo trikampio kraštinių į apskritimą remiasi du į viršų kylantys sparnai. 450 kg svorio skulptūra padaryta iš plieno ir nudažyta sidabrine spalva. Jos viduje įspaustos bronzinės pėdos (vyriškos ir moteriškos), ant kurių gali atsistoti žmogus. Tuomet kūrinys primena Leonardo da Vinči piešinį "Vitruvijaus žmogus", kuriame anatomiškai pavaizduotas vyras.

REKLAMA

V. Karčiauskas tikina, jog skulptūroje įspaustos vyriškos pėdos yra paties Leonardo da Vinči pėdų atspaudai, kuriuos jis suradęs muziejuje Italijoje. Moteriškas pėdas dailininkas sukūrė iš savo fantazijos. Pasak menininko, šiame kūrinyje susijungia daug simbolių: amžinybės (ratas), piramidės (trikampis), pėdos (žmogaus gyvenimas), metų (12 stygų kiekvienoje pusėje reiškia 12 mėnesių).

"Tai mano odė žmogui ir žmogiškumui", - sakė V. Karčiauskas, pristatydamas vieną didžiausių savo skulptūrų.

REKLAMA
REKLAMA

V. Karčiausko kūrinys į Šanchajų, kur gegužės 1 d. prasidės pasaulinė paroda "Expo 2010", bus skraidinamas specialiu lėktuvu. Parodoje skulptūra iš Klaipėdos bus pastatyta Lietuvos paviljone prie pat įėjimo. Parodai pasibaigus skulptūra "Aš galiu" arba pasiliks Kinijoje, arba sugrįš į Lietuvą, bet ne į Klaipėdą, o į Vilnių.

Pasak V. Karčiausko, paviljono lankytojai užsilipę ant skulptūros ir įspaudę savo pėdsaką galės pradėti simbolinę kelionę po Lietuvą oro balionu, kurio dalis ir krepšys bus paviljono centre. Jo viduje lankytojai atras stebuklingąją, norus išpildančią plytą iš Katedros aikštės Vilniuje. Lietuvos vaizdai paviljone bus demonstruojami dvylikoje ekranų. Žodinę informaciją, nuotraukas, filmus pateiks informaciniai terminalai bei gidai. Paviljone bus galima paragauti lietuviškų cepelinų, kitų tradicinių patiekalų, išgerti lietuviško alaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinis dėmesys ekspozicijoje bus skirtas kitais metais Lietuvoje vyksiančiam Europos krepšinio čempionatui. Iš krepšinio kamuolių sudėliotų žmonių - krepšiažmogių - figūros kvies lankytojus į Lietuvos paviljoną, o prie jo išėjimo bus galima pamėtyti į krepšį, nusifotografuoti šalia žinomų lietuvių krepšininkų ar Kinijos žvaigždės Yao Mingo atvaizdų, galbūt susitikti su Kinijos krepšinio rinktinę treniravusiu Jonu Kazlausku, laimėti krepšinio čempionato atributikos. Iš Lietuvos paviljono bus galima išsiųsti laiškus su specialiai šiai parodai skirtais pašto ženklais.

REKLAMA

Spėjama, kad Lietuvos paviljoną per pusmetį aplankys 3-4 mln. žmonių, maždaug po 20 tūkst. kasdien. Dalyvavimas šioje parodoje Lietuvai kainuos 10 mln. litų, tačiau kol kas jie nesurinkti.

Kinija užsimojo, jog paroda "Expo 2010" būtų didžiausia ir prašmatniausia pasaulio paroda istorijoje. Kultūrines vertybes, tradicijas, gamtą, verslą ir mokslo pasiekimus joje pristatys 192 valstybės, 50 tarptautinių organizacijų, 36 miestai, 18 stambių kompanijų. Pasaulinės parodos tema - "Geresnis miestas, geresnis gyvenimas".

Jurga PETRONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų