REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešama, kad Kirgizijos prezidentas pabėgo iš šalies, o opozicija užsimena, kad per neramumus žuvo jau 100 žmonių. Oficialūs šalies pareigūnai šių skaičių nepatvirtina.

REKLAMA
REKLAMA

Kirgizijos prezidento Kurmanbeko Bakijevo lėktuvas trečiadienį išskrido iš "Manaso" oro uosto Biškeke, praneša Rusijos žiniasklaida. Nepatvirtintais duomenimis, K.Bakijevas buvo atvežtas prie pat lėktuvo trapo.

REKLAMA

Anksčiau buvo pranešta, kad prezidentas yra maištininkų apsuptuose Vyriausybės rūmuose.

Tuo tarpu Kirgizijos opozicija jau pranešė, kad suformuota nauja vyriausybė, kuriai vadovaus buvusi šalies užsienio reikalų ministrė Roza Otumbajeva. Opozicija prisiima visą atsakomybę už tai, kas dabar vyksta šalyje.

Tuo tarpu buvusi vyriausybė atsistatydino. Kaip pranešė opozicijos atstovai, šalies premjeras parašė atsistatydinimo pareiškimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šią dieną Kirgizijoje:

Naujienų agentūros praneša, kad trečiadienio popietę riaušininkai užėmė Kirgizijos parlamento rūmus, iš kurių tempia televizorius, biuro techniką.

Kirgizijos Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, jog per riaušes Biškeke prie Vyriausybės rūmų žuvo 17 žmonių, dar 142 patyrė sužalojimus. Tačiau opozicija jau praneša apie 100 žuvusių.

Vidaus reikalų ministerija paneigė informaciją, jog nuo patirtų sužalojimų Talaso mieste mirė vidaus reikalų ministras Moldomusu Kongantijevas.

Trečiadienį protestuotojai Kirgizijos Talaso mieste užėmė vietos policijos komisariatą, užgrobė ten laikytus ginklus ir paėmė įkaitais ten buvusį šalies vidaus reikalų ministrą Moldomusu Kongantijevą. Į šį miestą ministras atvyko vadovauti riaušių malšinimui. Naujienų agentūra Interfax, remdamasi neįvardintu žmogaus teisių gynėju, praneša, kad riaušininkų sužalotas ministras mirė pakeliui į ligoninę. Oficialiai ši informacija kol kas nepatvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat trečiadienį Talase riaušininkai įkaitais paėmė šalies vicepremjerą Akylbeką Žaparovą ir vietos gubernatorių Beišenbeką Bolotbekovą.

Be to, Kirgizijos sostinėje Biškeke prie Vyriausybės rūmų per opozicijos šalininkų ir pareigūnų susirėmimus nušauti šeši žmonės, praneša naujienų agentūra RIA Novosti.

Skelbiama, kad opozicijos aktyvistai jau užėmė valstybinės televizijos ir radijo korporacijos pastatą. Tą patį pastatą opozicionieriai buvo užėmę ir per 2005 metais vykusią Tulpių revoliuciją. Tuomet opozicija nedelsdama pradėjo tiesioginę įvykių Biškeke transliaciją. Šįkart to nedaroma. Skelbiama, kad opozicionieriai tiesiog laiko užėmę pastatą, televizijos transliacijos yra nutrauktos.

REKLAMA

Trečiadienio popietę dėl neramumų šalies vadovas Kurmanbekas Bakijevas pasirašė įsakymą, kuriuo sostinėje įvedama nepaprastoji padėtis. Toks režimas reiškia, kad negali vykti masiniai renginiai, tarp jų ir politiniai. Teigiama, jog Kirgizijos parlamento nariai pasiūlė sostinėje įvesti komendanto valandą ir šalies prezidentas K.Bakijevas patvirtino tokį įsakymą.

Naujienų agentūros IA REGNUM duomenimis, prie Kirgizijos Vyriausybės rūmų sutramdyti protestuotojus buvo nusiųsti penki tankai. Nurodoma, kad per susirėmimus buvo sužalota apie šimtas protestuotojų. Apie tai praneša šaltinis vietos teisėsaugos struktūrose.

REKLAMA

Kol kas žiniasklaida skelbia nepatvirtintą informaciją, apie tai, kad per susirėmimus žuvo šeši žmonės. Kai kurios naujienų agentūros praneša apie du nušautus protestuotojus. Teigiama, kad suteikti reikiamą medicininę pagalbą nukentėjusiems trukdo kamščiai miesto centre, užblokuoti keliai ir žmonių minios.

Valstietis.lt jau pranešė, kad trečiadienį opozicijos aktyvistų kolona užėmė milicijos automobilius ir prasibrovė iki Vyriausybės rūmų. Nurodoma, kad Vyriausybės rūmų, vietinių dar vadinamų Baltaisiais rūmais, link vyksta penki tankai su kariškiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad prie Vyriausybės rūmų vis atvyksta nauji protestuotojai, o iš viso prie jų susirinkę keletas tūkstančių opozicijos šalininkų. Teigiama, kad mitinguotojams jau pavyko užimti milicijos mašinas per susirėmimus su pareigūnais miesto pakraštyje.

Prie Vyriausybės rūmų prasibrovę opozicijos aktyvistai laiko rankose lazdas. Kai kurie protestuotojai, anot žiniasklaidos pranešimų, yra nesunkiai sužaloti per susirėmimus su milicija.

Kirgizijoje dėl kilusių masinių neramumų buvo įvestos papildomos saugos priemonėms. Pareigūnai miesto centrą, kuriame yra ir Vyriausybės rūmai, apsupo gyva grandine.

REKLAMA

Šiuo metu milicija opozicijos aktyvistus bando išvaikyti, pasitelkdama ašarines dujas, garsines granatas, gumines kulkas, praneša naujienų agentūra ITAR-TASS. Kai kurių šaltinių teigimu, centrinėse Biškeko gatvėse girdisi šūviai. Dėl masinių neramumų Biškeko centre uždarytos parduotuvės ir biurai, nevyksta paskaitos aukštosiose mokyklose.

Šį antradienį neramumai prasidėjo Kirgizijos Talaso mieste ir išplito po visą šalį. Naryno mieste trečiadienį įvyko opozicijos šalininkų mitingas, kuriame dalyvavo tūkstantis žmonių. Kaip praneša RIA Novosti, protestuotojai įsiveržė į srities administracijos pastatą ir pareikalavo derybų su gubernatoriumi.

REKLAMA

Talaso mieste protestuotojai taip pat užėmė srities administracijos pastatą, savivaldybę, informuoja naujienų portalas Fergana.ru. Šiame mieste taip pat vykusi protesto akcija peraugo į neramumus. Dėl to nukentėjo dešimtys žmonių. Kirgizijos opozicija planuoja trečiadienį įvairiuose šalies regionuose surengti protesto mitingus.

Masiniai neramumai susiję su kovo 17-ąją opozicijos iškeltu ultimatumu šalies valdžiai, kuris esą nebuvo įgyvendintas. Opozicija reikalavo kai kurių komunalinių mokesčių atšaukimo. Taip pat reikalauta iš aukštų postų atšaukti šalies prezidento K.Bakijevo giminaičius.


AFP/Reuters/Scanpix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų