REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pavaduotojas prof. Kęstutis Masiulis pastaruoju metu eskaluojamą privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio surinkimo problemą ragina spręsti ne suteikiant privilegiją kam nors nemokėti, o toliau nuosekliai įtvirtinant privalomą ir visuotinį draudimą. „To reikia ne valstybei. To reikia patiems žmonėms, kurie nori gyventi socialiai atsakingoje valstybėje, reikalauja gerų sveikatos draudimo garantijų, tačiau tuo pat metu iki šiol nevisiškai supranta savo asmeninio indėlio būtinumą sukuriant tokią sistemą“, – sako K. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Frakcijos seniūno pavaduotojo nuomone, kiekvienas pilietis turi jaustis saugus, jeigu susirgtų ar įvyktų nelaimė. „Tačiau lygiai taip pat kiekvienas žmogus turi išsiugdyti ir pareigą mokėti mokesčius. Tuo tarpu perskaičius kai kurias laikraščių straipsnių antraštes peršasi išvada, kad visi buvo patenkinti, kol valstybėje vyravo chaosas ir dalis piliečių buvo – nebijau taip pasakyti – tapę „antrarūšiais“. O juk būtent taip buvo, nes net du šimtai tūkstančių piliečių ligos ar nelaimės atveju negalėjo tikėtis nemokamos pagalbos. Pagaliau, ar normalia galima buvo pavadinti situaciją, kai mokestis jau septinti metai egzistuoja, tačiau jį mokėti masiškai vengiama“, – teigia K. Masiulis.

REKLAMA

Frakcijos seniūno pavaduotojas paragino Vyriausybę kuo skubiausiai imtis visų reikiamų priemonių geriau informuojant mokesčio mokėtojus apie jų prievolę ir pasiekti, kad visi, privalantys mokėti solidarų mokestį, jį mokėtų ir taptų jiems patiems naudingos sveikatos draudimo sistemos dalyviais: „Turime privalomą ir visuotiną sveikatos draudimo sistemą. Kai mokesčiai nesurenkami, kenčia visų pirma patys piliečiai, nes prastėja sveikatos paslaugų kokybė. Juk neapsidraudę yra panašūs į asmenis, kurie neatsakingai elgiasi su savo sveikata ir nelaimės ar ligos atveju rizikuoja tapti našta kitiems“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak K. Masiulio, tereikia prisiminti, kaip sunkiai visuomenė sutiko žinią apie privalomą automobilių civilinės atsakomybės draudimą, tačiau šiandien vargu ar kas benorėtų sugrįžti į tą chaotišką būklę, kai tokio draudimo nebuvo. „Esu tikras, kad aistroms nurimus visi iki šiol iš privalomojo sveikatos draudimo sistemos „iškritę“ žmonės įsitikins daromų sprendimų nauda jiems patiems. Nemaža jų dalis yra labiausiai socialiai pažeidžiami ir todėl valstybė juo labiau jais turi pasirūpinti“, – tvirtina Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Masiulis primena, kad Lietuvoje yra apie 20 kategorijų žmonių, kurie nemoka PSD, o už juos tai daro kiti mokesčių mokėtojai. PSD nemoka pensininkai, vaikai, studentai, bedarbiai, vaikus auginantys tėvai, neįgalieji, tačiau jie taip pat gauna sveikatos paslaugas, kurias finansuoja kiti mokesčių mokėtojai. „Vien šiemet tai kainuos 1,5 mlrd. litų. Valdant ankstesnėms Vyriausybėms buvo žinoma, kad dalis gyventojų „pamiršta“ mokėti PSD mokestį, bet nieko nebuvo daroma. Atsitikus nelaimei, jie sveikatos draudimu nesunkiai pasinaudodavo, o už juos sumokėdavo kiti. Kodėl kai kurie piliečiai turėtų būti privilegijuoti ir nemokėti mokesčio, kurį kiti moka? Kodėl net ir jų vaikų bei senolių draudimą turi apmokėti pareigingi piliečiai?“, – retoriškai klausė parlamentaras.

REKLAMA

K. Masiulis pabrėžia, kad ligonių kasos pernai nieko nepadarė, jog laiku informuotų tuos asmenis, kurie turi pradėti mokėti privalomąjį sveikatos draudimo mokestį. Toks aplaidumas turėtų būti baustinas. Dėl to visuomenėje kilo didelis nepasitenkinimas. Jis siūlo Vyriausybei ieškoti lanksčių problemos sprendimo būdų, nuraminti įtampą ir jokiu būdu netaikyti biurokratiškų ir administracinių priemonių.

Dabartinė privalomojo sveikatos draudimo sistema Lietuvoje galioja nuo 2003 metų. Sveikatos draudimo teikiamais privalumais nuolat naudojasi didžioji Lietuvos gyventojų dalis: į ambulatorines ar stacionarines gydymo įstaigas kasmet kreipiasi per 60 procentų suaugusių gyventojų. Vien hospitalizuojamų pacientų skaičius viršija 0,8 milijono per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų