REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų kovas buvo labai palankus būsimiems pensininkams, kurių aprūpintai senatvei kaupiamos lėšos didėjo sparčiausiai nuo pat pensijų kaupimo sistemos veikimo pradžios, teigia Investicijų valdymo įmonių asociacija. Kovą, pasak asociacijos atstovų, būsimųjų pensininkų valdomas turto augimas siekė net 177 milijonus litų, o nuo metų pradžios – iš viso padidėjo 224 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pavasaris jau antrus metus iš eilės yra investicinėms rinkoms labai palankus metas. Svarbu pabrėžti, kad rinkoms kylant didesnis sukauptas būsimųjų pensininkų turtas auga vis didesniu greičiu, įsijungia vadinamasis sudėtinių palūkanų mechanizmas arba, kitaip sakant, jų sukauptos lėšos „uždirba“ daugiau. Tai taip pat įrodo, kad pensijų kaupimo sistema mūsų šalyje, nepaisant nepagrįstos kritikos, ne tik funkcionuoja stabiliai, bet ir yra pelninga bei pateisinanti jai skirtas investicijas“, – sakė Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

REKLAMA

Iš viso beveik milijonas būsimųjų Lietuvos pensininkų kovo mėnesį jau buvo sukaupę 3,5 milijardus litų turto. O nuo Pensijų kaupimo sistemos pradžios 2004-aisiais ne tik buvo kompensuoti ankstesnių laikotarpių nuosmukiai, bet ir uždirbta 201,5 milijonų litų.

Prie sistemos ilgalaikiškumo ir dar spartesnio augimo neprisidėjo Vyriausybės sprendimas sumažinti įmokas į būsimųjų pensininkų sąskaitas, rašoma asociacijos pranešime. 2008 metų pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 metų viduryje – jau tik iki 2 proc. Dėl to į būsimųjų pensininkų kaupiamąsias sąskaitas 2009 metais buvo pervesta keliais šimtais milijonų litų mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

Asociacijos duomenimis, šiuo metu Lietuvos būsimųjų pensininkų sukauptas turtas siekia maždaug 3,8 proc. šalies bendrojo vidaus produkto. Palyginimui, Latvija turi sukaupusi 5,2 proc., Estija – 5,7 proc., Lenkija – 10,1 proc. Vakarų Europos šalyse šis skaičius siekia dar didesnius skaičius: Olandijoje – 120 proc. BVP, Šveicarija – 113 proc. Europos pensinio aprūpinimo federacija, išanalizavusi padėtį 21-oje Europos šalyje, kurioje veikia pensijų kaupimo sistemos, kuriose iš viso dalyvauja 58 mln. žmonių, padarė išvadą, kad Europos šalys turi didinti įmokas į pensijų fondus, nes sukauptos sumos yra labai nevienodos.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų