REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija (EK) palaiko kai kurių Europos Sąjungos (ES) šalių nuomonę, ypatingai Prancūzijos, kad Vokietija yra per daug priklausoma nuo prekybos pertekliaus ir turi didinti vidaus vartojimą, siekiant pakoreguoti euro zonos prekybos disbalansą.

REKLAMA
REKLAMA

EK nerimauja, kad kai kurios ES šalys, ypatingai euro zonos narės (omenyje turint Vokietiją),  yra sukaupusios per didelį einamosios sąskaitos perteklių.

REKLAMA

„Tose šalyse politikai turi imtis atitinkamų reformų, kurios sustiprintų vidaus vartojimą“, teigiama EK ataskaitoje.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad euro zonos prekybos disbalansas gali pabloginti krizės pasekmes Europoje.

„Pastebėti einamųjų sąskaitų ir konkurencingumo skirtumai kelią susirūpinimą, nes jie įtakoja ir makroekonominį disbalansą, o tai didina valstybių narių pažeidžiamumą krizės atveju.“

Iš esmės EK ataskaita atkartoja Prancūzijos išsakytas abejonės dėl Vokietijos ekonomikos.

Praėjusią savaitę Prancūzijos finansų ministrė Christine Lagarde pareiškė, jog didžiosios Europos valstybės turi padėti didelį biudžeto deficitą turinčioms valstybėms sureguliuoti išlaidas ir skatinti konkurencingumą didinant vidinį vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA

 „Akivaizdu, kad Vokietija per pastaruosius 10 metų padarė baisiai gerą darbą, didindama konkurencingumą per kiek įmanoma suspaustas darbo sąnaudas. Kai jūs matote kokios yra vieno darbuotojo darbo sąnaudos Vokietijoje, jie padarė milžinišką darbą šiuo klausimu," – duodama interviu "Financial Times" sakė ji.

"[Tačiau] atsižvelgiant į ilgalaikę perspektyvą ir visas grupės, nežinau ar tai yra tinkamiausias modelis. Aišku, kad mums reikia geresnės konvergencijos".

Savo išvadose EK teigia, kad valstybėms narėms būtinas geresnis fiskalinis koordinavimas.

„Krizė parodė, kad valstybėms narėms yra būtinos reformos ir koordinavimas. Ambicingas ir koordinuotas politinis sprendimas palengvins būtinas reformas, o kartu ir paskatins euro zonos ilgalaikes augimo perspektyvas.“

Šie teiginiai buvo skirti Jungtinei Karalystei, kuri praėjusią savaitę spyriojosi, kad į Europos Vadovų tarybos išvadas būtų įtrauktas terminas „ekonominis valdymas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų