REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje neslūgsta protestų banga dėl popiežiaus vizito. Kai kurie teisininkai net pradėjo kvestionuoti jo, kaip valstybės galvos, imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, - praneša užsienio žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš popiežiaus keturių dienų vizitą Anglijoje ir Škotijoje rugsėjį peticiją Dauning Stryto puslapyje jau pasirašė daugiau nei 100 000 žmonių. Planuojama, kad Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojams popiežiaus vizitas atsieis 15 mln. svarų sterlingų.

REKLAMA

Britų aistras neabejotinai kursto pedofilijos skandalas, kuriame katalikų kunigai yra kaltinami tvirkinę mažamečius.

Nepaisant to, kad Katalikų Bažnyčios galva formaliai nebuvo apkaltintas jokiais nusikaltimais, Didžiosios Britanijos teisininkai svarsto, ar jis turėtų išlaikyti imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, ar būti teisiamas pagal universalios jurisdikcijos principą. Popiežius yra kaltinamas sistemiškai dangstęs seksualinio kunigų išnaudojimo bylas.

REKLAMA
REKLAMA

Universaliosios jurisdikcijos principas, įtvirtintas tarptautinėje teisėje, už itin sunkius nusikaltimus leidžia asmenį teisti bet kurioje šalyje. Britų teisėjai šį principą visada traktavo daug plačiau negu kaimynai.

Kaip bebūtų, teisininkai šiuo klausimu neranda bendros pozicijos. Vienų teigimu, Vatikanas nėra tikra valstybė, kiti tikina, kad jis palaiko tarptautinius santykius su 170 valstybių, įskaitant Britaniją, todėl gali būti laikomas visateise šalimi.

Vatikanas yra vienintelė valstybė, nesanti Jungtinių Tautų nare, tačiau turinti nuolatinį stebėtojos statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų