REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokėk pakalbėti, daug žadėk ir sugalvok įtikinamas versijas, kad bent laikinai tave paliktų ramybėje. Tokių bendravimo su socialiniais ir vaiko teisių apsaugos darbuotojais įgūdžių turi ne viena asocialiai gyvenanti ir savo vaikų neprižiūrinti šeima.

REKLAMA
REKLAMA

Gaunantiems atlyginimus vaikų teisių sargams to, regis, užtenka. O gal kažkas netgi taip surežisuoja, kad jie palengvėjusia širdimi išeitų iš asocialiais tapusių namų konstatuodami, jog faktai apie vaiko nepriežiūrą nepasitvirtino.

REKLAMA

Tokia išvada peršasi po istorijos, kai buvo bandoma pasidomėti atvira tuberkulioze sergančios moters gyvenimo būdo peripetijomis.

Orgijos trunka savaitėmis

„Nebepasitikime nei policija, nei vaiko teisių gynėjomis. Jų čia nematėme jau seniai. Kaimynė kelias savaites girtuokliauja, pas ją renkasi visokie vyrai. Ji priima visus, kurie bent truputį pinigų turi. Keli jų jau gyrėsi puikiu seksu. Viską, kas namie vyksta, mato tame pačiame kambaryje besiglaudžianti jos mažametė dukra. Visą savaitę mergaitė nebuvo išvesta į lauką", - kalbėjo „Šiaurės rytams" paskambinusi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja G. Gedvilienė neslepia, kad asocialių šeimų melas kartais būna toks įtikinamas, jog juo sunku nepatikėti. Šios savaitės įvykiai rodo neįtikėtiną vaiko teisių sargų patiklumą.

Apie šią grėsmingą situaciją pranešėme savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjai Giedrai Gedvilienei. Moters pavardė jai buvo žinoma - šeima įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą dar prieš penkerius metus, kai tik gimė jos dukrytė. Tuomet moteris gyveno miesto centre esančiame name su sugyventiniu. Abu girtavo ir mušdavosi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau sugyventinis buvo nužudytas sugėrovo. Jo draugė su dukra apsigyveno kitame miesto centre esančiame daugiabutyje, savivaldybei priklausančiame vieno kambario bute. Jau prieš metus ja, vengusia gydytis atvirą tuberkuliozę, skundėsi kaimynai.

Šįkart iš „Šiaurės rytų" gautą informaciją G. Gedvilienė pažadėjo patikrinti.

Tačiau korespondentės draugijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės kažkodėl nenorėjo. Anot jų, kai šeimose savivaldybės darbuotojos apsilanko su korespondentais, dingsta tarpusavio pasitikėjimas.



Šlapinasi virš galvų

REKLAMA

„Šiaurės rytų" korespondentė name, kur gyvena minėta moteris, apsilankė iškart po savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų vizito.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės stebėjosi jų sulaukę, nes šiame kieme seniai nebuvo matę socialinių ir vaiko teises ginančių tarnybų atstovų.

Vaiko teisių gynėjos, pasak kaimynų, trumpai pabuvo pas asocialią moterį. Vėliau išeidamos darbuotojos kaimynų paprašė reikalui esant skambinti ne „Šiaurės rytams", o joms.

„Pasižiūrėkite, šiame bute taip girtaujama, kad net kibirų su išmatomis į lauką nebeišneša. Jau kelis kartus butą remontavome", - kalbėjo asocialios moters kaimynai. Po jos butu esančio kambario lubos buvo išmargintos geltonais „piešiniais".

REKLAMA

Dirbantiems ir mažą vaikelį auginantiems kaimynams išsimiegoti neleidžia iki paryčių keliamas triukšmas.

Kartą neištvėrę iškvietė policiją. Anot jų, pareigūnai pabeldė į moters buto duris ir liepė nurimti. Kai išvažiavo, triukšmas bute dar labiau sustiprėjo.

„Mergaitės savaitę nematėme lauke. Ji išbalusi, gležnutė. Valgyti namie nieko nėra", - rūpinosi kaimynai.

Gretimame name gyvenanti 80 metų pensininkė Angelė U. prieš pusantros savaitės asocialiai kaimynei davė briketų, kad ši pakūrentų krosnį. Jai pagailo šaltuose namuose gyvenančios mergytės. Motina esą malkų neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klausėme, kodėl vaiko ji neveda į darželį. Bet kam jai tas rūpestis - vaiką juk reikia nuvesti, parvesti", - pasakojo senolė.

Pensininkė, gailėdama mergytės, dažnai jai duoda maisto. Paskutinį kartą valgyti jai nunešė prieš savaitę. Tačiau sakė į jos motinos namus daugiau nebeisianti. Senolė pasišlykštėjo ten pamatyta sekso scena, kuri vyko vaiko akivaizdoje.

„Užsisėsti" neketina?

Pirmadienį Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Giedra Gedvilienė demonstravo olimpinę ramybę.

Anot jos, priešpiet situacija tuose namuose nebuvo bloga. Motina vaiko teisių apsaugos darbuotojas įsileido, bendravo. Namie buvo tvarkinga, vaikas linksmas, nepurvinas. Kaip tik motina ruošėsi vesti dukrą ir šunį į lauką pasivaikščioti. Ji prižadėjo apsilankyti pas gydytoją. Tiesa, sakė, kad vaistų dabar neturi, laukia pašalpos. Kai ją gaus, ir sveikatą patikrins, ir mergaitę ves į darželį. Tokias mintis dėstė vedėja.

REKLAMA

Kaimynystėje gyvenanti ir mažametę maistu šelpusi pensininkė Angelė U. daugiau į atgrasiai besielgiančios asocialios moters namus žadėjo nebeiti.

Paklausus, ką bendro turi pašalpa ir vaiko išleidimas į darželį bei vizitas pas gydytojus, G. Gedvilienė pradėjo svarstyti: „Gal geresnių rūbų neturi?.."

„Ar jūs tikite tokiomis kalbomis, ar tiesiog norite tikėti? Ar žinote, kad po jūsų darbuotojų vizito praėjo jau beveik trys valandos, bet motina mergaitės taip ir neišvedė į lauką?"- paklausė korespondentė.

„Taip, kalbėti jos gražiai moka. Mes - irgi žmonės. Mus ir apgauna, mes ir patikim. Šiandien radom taip, kaip radom. Ryt bandysim vėl patikrinti situaciją. Šioje šeimoje yra pasitaikę girtavimo atvejų. Motina administracine tvarka bausta už vaiko nepriežiūrą. Su ja daugiau turėtų dirbti Biržų seniūnijos socialinė darbuotoja Eugenija Anilionienė. Bet jos sąraše - 37 šeimos, gal nespėja", - aiškino vaiko teisių saugotoja.

REKLAMA

Apie vizitą žinojo iš anksto?

Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistė Virginija Ruplėnienė tikino, jog aplankyta mergaitės motina rasta blaivi. Moteris kambaryje rūkė, dėl to ji buvo įspėta.

Motina ir dukra tikino į lauką išeinančios, kai vedžioja šunį. Netikėti jų žodžiais nebuvo pagrindo.

„Džiaugėmės, jog motina mus įsileido. Kai ji girtauja, durų neatidaro. Į vidų nepatekę negalime surašyti protokolo. Todėl teismui neturime ko pateikti", - sakė V. Ruplėnienė.

Paklausus, ar tokiu atveju neužtektų kaimynų liudijimo, specialistė sakė apie tai nepagalvojusi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derybas su motina dėl to, kad dukrą vestų į darželį, darbuotojos veda jau gal metus.

„Mergaitė nėra išsekusi, pas gydytojus buvusi. Svetimų vyrų mums lankantis namuose nebuvo"- tikino V. Ruplėnienė.

Tuo metu, kai tarnybos darbuotojos lankėsi asocialios moters namuose, kieme stoviniavo trys nepažįstami vyrai.

„Jų nepažinome, tame name jie tikrai negyvena. Negi klausinėsi, ar jūs ne iš to buto išėjote", - svarstė specialistė.

Nedrįstančioms kaimynų ir kieme stoviniuojančių vyrų klausinėti, kuklumu pasižyminčioms vaiko teisių gynėjoms gali atsakyti „Šiaurės rytai".

REKLAMA

Asocialios moters kaimynai teigė, kad tie trys vyrai prieš joms atvykstant išėjo į lauką būtent iš jos buto. Ir laukė, kol savivaldybės darbuotojos, patikrinusios ir radusios „tvarką", išvažiuos.

Šioms išvykus viskas liko kaip buvę. Trenksmai viršutiniame aukšte tęsėsi, o vaikas į lauką išvestas nebuvo.

„Ar tik prieš atvykstant vaiko teisių specialistėms tos moters kas nors neįspėjo?" - svarstė kaimynystėje gyvenantys žmonės.

Ar tai nėra atsakymas, kodėl jie pirmiausia skambina nebe į Vaiko teisių apsaugos skyrių ar policiją, o į redakciją?



Jurgita VITKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų