REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo?

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti paženklinti tam tikru kodu, kurį sudaro vienas skaičius, dvi raidės ir dar penki skaičiai. Antroje eilutėje gali būti ir papildomos informacijos (paukštyno pavadinimas, vartojimo terminas ir t.t.).

REKLAMA

Pirmasis skaičius nurodo kokiomis sąlygomis buvo laikoma tą kiaušinį padėjusi dedeklė višta. Tas skaičius gali būti tiktai 0, 1, 2 arba 3.  Po skaičiaus ęsančios dvi raidės nurodo kilmės šalį, o likę penki skaičiai – paukštyno registracijos numerį, kurį jam suteikė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Kiaušinis su pirmuoju skaičiumi „3“, reiškia, kad višta buvo laikoma fabrikiniame narvelyje. Ne erdviame narvelyje, bet tokiame, kuriame pagal paukštininkystės industrijos standartus, vienai vištai suteikta tik šiek tiek daugiau ploto nei užima A4 formato popieriaus lapas. Reiškia, kad pagal dabartinius ES reikalavimus, visą savo trumpą gyvenimą (tik apie vienerius metus) dedeklė višta praleidžia  narve, kuriame jai skiriama 750 cm² ploto. Kad tarp jų nevyktų kapojimasis ar kanibalizmas, joms dažnai trumpinami snapai, kas joms yra labai skausminga.

REKLAMA
REKLAMA

Kiaušinis paženklintas skaičiumi „2“ reiškia, kad višta buvo laikoma ne narvelyje, o kur kas geriau, ant pakreikto grindinio paukštynuose, fermose. Jos gali laisvai vaikščioti po patalpą ir teigiama, kad tokių vištų dėslumo laikotarpis dažnai būna dvigubai ilgesnis nei tų kurios laikomos narvelyje.

Kiaušinis paženklintas skaičiumi „1“ reiškia, kad dedeklė višta laikoma laisvėje, lyg gamtoje, sodyboje. Deja, registruotų tokių paukštynų Lietuvoje nėra.

Kiaušinis paženklintas skaičiumi „0“ reiškia, kad kiaušinis yra ekologiškas. Vištos gali vaikštinėti atvirame lauke ir lesa pašarą, kuris užaugintas naudojant tik natūralius priedus. Jos paprastai gyvena mažomis grupėmis ir deda kaiušinius gūžtose. Ūkininkai užtikrina kuo geriausias ir sveikiausias šių vištų laikymo sąlygas. Tokių vištų gyvenimo trukmė gali būti 10 – 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje yra užregistruota 20 ūkio subjektų, užsiimančių dedeklių paukščių laikymu. Tiktai du iš jų – ekologiški (0), trys – laiko juos ant kraiko (2), ir penkiolika - vištas laiko fabrikiniuose narveliuose (3).  Taigi gyvūnų gerovės ir ekologiškumo atžvilgiu, mūsų rinkoje kol kas yra gana sudėtinga rasti aukštos kokybės kiaušinių.

Reklamos ant kiaušinių pakuočių gali klaidinti vartotojus. Kaimiški ar linksmi reklaminiai vaizdai ant kiaušinių pakuočių nevisada atspindi tikruosius paukščių laikymo metodus. Visada verta pažiūrėti į pačio kiaušinio žymėjimą ir įsitikinti kokiomis sąlygomis kiaušinis buvo „pagamintas“.

REKLAMA

Kokius margučius norite matyti ant Jūsų šventinio ar kasdieninio stalo? Tokius, kuriuos sudėjo laisvai, humaniškai ir ekologiškai švariai laikomos vištos? Ar tokius, kurių dedeklės vištos niekada nematė ir nepajuto saulės šviesos spindulių, visą savo gyvenimą praleidusios ankštame narve, paukščių fabrike?

Aišku, kad už kokybiškesnį kiaušinį teks kažkiek daugiau sumokėti, bet tai darant jūs neskatinsite fabrikinio vištų laikymo, o atvirkščiai - prisidėsite prie geresnių jų auginimo ir laikymo sąlygų.

Linkiu gerų švenčių visiems,

 
Benas Noreikis, Lietuvos Gyvūnų Globos draugijos pirmininkas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų