REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai girdime pokštą, esą spalvotus sapnus sapnuoja tik kvailiai. Net jei kartais jis ir skamba šmaikščiai, vis dėlto gerokai prasilenkia su tiesa.

REKLAMA
REKLAMA

Keletas faktų apie spalvotus sapnus:

• Spalvoti sapnai – gana paplitęs reiškinys. Pasak sapnus tyrinėjančių mokslininkų, tokius sapnus regi maždaug penktadalis žmonių. Ir dauguma šių žmonių – visiškai sveiki, įvairaus išsilavinimo ir profesijų.

REKLAMA

• Spalvotus sapnus dažniausiai regi emocionalesni žmonės.

• Spalvoti sapnai susiję su nuotaika. Jei diena buvo sunki, žmogus pervargo, veikiausiai jis sapnuos juodai-baltus sapnus. O jei diena pasitaikė maloni, žmogus užmigo pakilios, giedros nuotaikos – tikėtina, kad jo sapnų pasaulio paletė bus turtingesnė.

• Spalvoti sapnai nebūtinai bus malonūs. Pasitaiko ir labai nerimastingų. Tačiau egzistuoja ir tendencija, kad spalvoti sapnai rečiau nei juodai-balti yra negatyvūs ir nemalonūs.

REKLAMA
REKLAMA

• Sapnus studijavę amerikiečių mokslininkai priėjo išvados, kad sapnų ryškumas ir spalvos tiesiogiai susiję su žmogaus intelektu ir kūrybingumu. Kadangi sapnas leidžia pasąmonei susisteminti iš išorės gautą informaciją, nenuostabu, jog kūrybingoms, pastabioms asmenybėms prireikia daugiau raiškos priemonių šiam darbui atlikti, taigi jų sapnai, be siužeto ir vaizdinių gausos, įgyja dar ir spalvas.

• Ne visi žmonės apskritai gali regėti spalvotus sapnus. Apie 12 procentų žmonių mato išskirtinai tik juodai-baltus sapnus.



Spalvų reikšmės sapnuose


Šilta raudona ir oranžinė sukuria šilumos pojūtį, jaudina, spartina pulsą, sukelia vyzdžių išsiplėtimą, žadina aktyvumą, pyktį, ilgiau pasisvečiavusi sapne ši spalva gali sukelti net nuovargį, kai iš sapno prabundama ne pailsėjus, o pavargus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geltona spalva taip pat plečia vyzdžius, spartina pulsą, sukelia džiaugsmo, erdvės, lengvumo, šilumos pojūtį. Ši spalva stimuliuoja intelektą, gerina nuotaiką, kelia gyvybinį tonusą, tam tikra prasme apvalo.

Žalia spalva mažina akispūdį, gerina kraujotaką ir raumenų veiklą.

Žydra -  sukelia atsiribojimo iliuziją.

Mėlyna – ankštumas, liūdesys, nusiraminimas po susijaudinimo.

Violetinė ir juoda sukelia nuovargio, sunkumo, ankštumo, gremėzdiškumo jausmą, gadina nuotaiką.

Pilka kelia nuobodulį, apatiją, sukelia šalčio iliuziją.

Balta spalva – tai užuomina į švarą, sukelia lengvumo, vėsos iliuziją, gali pakelti nuotaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų