REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukšti Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dalyvauja nusikalstamo pasaulio, susijusio su kontrabanda ir vagystėmis, veikloje, o jų veiklą dangsto aukštesnių teisėsaugos įstaigų vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius skandalingus faktus atskleidė Kalvarijos kriminalistai. Jie atvirai yra spaudžiami nutraukti pradėtą tyrimą. Neturėdami kitos išeities Kalvarijos rajono policijos kriminalistai kreipėsi į generalinį prokurorą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojų Edvardo Bukoto, Kęstučio Kalinausko, Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio ir Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiklos.

REKLAMA

Pareiškimas prokurorams įteiktas po to, kai jau išbandytos visos galimybės sistemos viduje išspręsti šį klausimą antradienį naujienų agentūroje ELTA surengtoje spaudos konferencijoje sakė Kalvarijos kriminalistams atstovaujantis advokatas Kęstutis Čilinskas.

Pagalbos buvo kreiptasi į Generalinės prokuratūros vadovybę, Specialiųjų tyrimų tarnybą, Valstybės saugumo departamentą. Situacija pastaruoju metu tapo sudėtinga, nes Kalvarijos kriminalistams reikia dirbti tokioje aplinkoje, kai, pasak spaudos konferencijos dalyvių, "ciniškai tyčiojamasi, kad nieko negalima padaryti", pareigūnams trukdoma atlikti tyrimo veiksmus. Aukštų pareigūnų nusikalstamą veiką liudija pokalbių įrašai, kiti įrodymai.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra numatyta Baudžiamajame kodekse kaip nusikalstama veika. Pareigūnų manymu, tai taip pat ir piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, nes tie aukštesnieji pareigūnai būtent panaudodami tarnybinę padėtį ir kliudo, ir kartu vienas iš jų ir dalyvauja nusikalstamoje veikoje, sukurdamas "stogą" kitiems nusikalstamos grupės nariams", - kalbėjo teisininkas.

K. Čilinskas pasakojo, jog Kalvarijos kriminalistai persekiojo kontrabandininkus ir vieno iš jų sodyboje buvo užpulti grupės nusikaltėlių. Pareigūnai teigia išsiaiškinę, kad sodybos šeimininkas veikia kartu su apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoju, atsakingu už kriminalistų darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrabanda įtariamo Medžiotojų klubo vadovo Edmundo Derenčiaus sodyboje kriminalistai rado iš policijos dingusį tolimo naktinio matymo prietaisą, kurį, pasak šeimininko, jam atnešė jo geras draugas - policijos komisariato viršininko pavaduotojas. Kriminalistų surinkti duomenys parodė, kad šis pareigūnas, be kita ko, praėjusių metų Kovo 11-osios švenčių dieną kartu su minėtos sodybos šeimininku organizavo valstybinio miško vagystę ir joje pats aktyviai dalyvavo.

Pasak K. Čilinsko, miško grobstymo sistema buvo gerai suplanuota. Vogtą medieną, "kad niekas neprisikabintų", lydėjo policijos ekipažas, automobilio vairuotojas neturėjo net vairuotojo pažymėjimo. Surinkę tokius įrodymus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą bei ketino pateikti įtarimus kaltiems asmenims. Tačiau Kalvarijos kriminalistai susidūrė su komisariato viršininko pavaduotojo išsisukinėjimu, melu, taip pat su komisariato vadovo, apygardos vyriausiojo prokuroro ir generalinio komisaro pavaduotojo trukdančiu neveiklumu arba su šiurkščiu atviru spaudimu.

REKLAMA

Pasak kriminalistų, valstybinio miško vagystę organizavęs ir vykdęs policijos viršininko pavaduotojas net nebuvo atiduotas teismui. Išnaudoję visas galimybes gintis policijos sistemos viduje, anot K. Čilinsko, kriminalistai ėmė ginti savo tiesą ir teises. Jie prašo pagal jų surinktus įrodymus neteisėtai besielgiantiems ir jiems dirbti trukdantiems aukštiems teisėsaugos pareigūnams iškelti baudžiamąją bylą dėl kliudymo vykdyti ikiteisminį tyrimą, dėl didelę žalą valstybei, policijos ir visos teisėsaugos autoritetui padariusių piktnaudžiavimų tarnybine padėtimi bei dėl pareigų neatlikimo.

REKLAMA

"Visa ši situacija įgyja labai svarbią reikšmę ir valstybei. Manau, kad ir prokuratūros vadovybei, ir Prezidentei, kuri kontroliuoja prokuratūros vadovybę, reikės rinktis su kuo dirbti - ar dirbti su tais sąžiningais, jaunais, apsišvietusiais pareigūnais, kurie atsidavę dirba savo darbą ir nori jį užbaigti iki galo, išsiaiškinti kaltus asmenis, ar dirbti su tais, kurie neleidžia viso to padaryti. Ypač tai svarbu kalbant apie kontrabandininkų bylas, kurie mūsų ekonomikai daro žalą", - dėstė Kalvarijos kriminalistų interesams atstovaujantis advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Čilinsko teigimu, K. Betingis akivaizdžiai darė spaudimą, kad nebūtų baigiamas tyrimas prieš visus įtariamuosius, paėmė bylą iš tyrėjų ir ji vėliau švelniai užbaigta tiktai vieno iš įtariamųjų atžvilgiu. Likusių asmenų atžvilgiu byla neatiduota teismui, joks sprendimas nepriimtas, nors pareigūnų surinkti duomenys rodė, kad veikė gerai organizuota grupė.

Komisariato viršininkas E. Bukotas kaltinamas pareigų neatlikimu, nereagavimu į susiklosčiusią situaciją. V. Račkauskas taip pat kaltinamas dėl netinkamo reagavimo, neveikimo. Jo prašyta išnagrinėti veiksmus, tačiau sulaukta smerkiančios reakcijos Kalvarijos kriminalistų atžvilgiu. V. Račkauskas stengėsi įrodinėti, kad pareigūnai neteisūs, ragino netirti aukštų pareigūnų veiksmų, dangstė nusikaltimus.

REKLAMA

"Šiandien galime drąsiai teigti, kad Marijampolėje ir už jos ribų susiklostė labai pavojinga situacija, kai vietinių vadų vadukų ir už Marijampolės ribų išeinančių žmonių "bizniai", įvairios aferos gali apskritai pakirsti ne tik paprastų žmonių, bet ir pačių pareigūnų pasitikėjimą pačia sistema", - kalbėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.

Jis pažadėjo stebėti situaciją, skirti reikiamus išteklius, pagalbą Kalvarijos pareigūnams, jeigu reikės, rengti protesto akcijas, viešinti informaciją, jeigu "vidiniai sistemos saugikliai nesuveiks ir ji pati neišsivalys".

K. Čilinskas teigė, kad Kalvarijos kriminalistų pareiškimas prokurorams pradėti baudžiamąjį procesą aukštiems policijos ir prokuratūros pareigūnams iki šiol Lietuvos teisinėje praktikoje neturi precedento

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų