REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo pradžioje savivaldybės tarybos nutarimu buvo uždarytos ne tik Nemunėlio Radviliškio, bet ir Rinkuškių pirtys. Pastaroji buvo vienintelė pirtis, kurioje galėjo praustis Biržų miesto gyventojai. Nelikus būtinos paslaugos, žmonės sunerimo.

REKLAMA
REKLAMA

Regiono žurnalistai artėjant ypatingos švaros - Velykų metui - išklausė nuomones apie pirties uždarymą.

REKLAMA

Biržų rajono savivaldybės tarybos narys, Biržų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Algimantas Gailiūnas:

- Ligoninė, švietimo įstaigos ir pirtis pagal savo svarbą turėtų būti pirmose vietose. Pirtis - iškart po ligoninės. Švara - labai svarbus dalykas. Ji - sveikatos šaltinis.

Pirtis teikia ir didelį malonumą. O kur malonumas, ten ir sveikata.

Žmones reikia ne tik šviesti, bet ir prausti. Tačiau pirtį Rinkuškiuose teko uždaryti. Pasikalbėjęs su kitais savivaldybės tarybos nariais sužinojau, kad dujomis ją kūrenti labai brangu. Buvo paaiškinta, kad pastatą atidavus bendruomenei, pirtis būtų kūrenama malkomis. Todėl ir aš palaikiau pasiūlymą uždaryti pirtį.

REKLAMA
REKLAMA

Į Vabalninką žmonės jokiu būdu nevažiuos. Jei Biržuose atsirastų privatininkas, teikiantis pirties paslaugas, jos brangiai kainuotų. Žmonės neturėtų iš ko mokėti. Ir kas šiais laikais statys bei be dotacijų tvarkys pirtį? Be jų neišgyvens nei švietimo, nei sveikatos įstaigos, nei pirtys.

Kol pirties nėra, reikia ieškoti būdų nusiprausti pas kaimynus, draugus, gimines. Aš savo pirties irgi neturiu, bet pakviečia nusiprausti pažįstami.



Panevėžio visuomenės sveikatos centro Biržų skyriaus vedėja, gydytoja Elena Bajorūnienė:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Žmonėms praustis reikia nors kartą per savaitę. Jei taip nebus, apstos parazitai. Ką tada darysim? Kam dar gali kilti klausimų, ar reikia praustis, ar ne? Šitokiems dalykams suprasti nereikia jokių mokslų.

Jei visi žmonės turėtų kur praustis be Rinkuškių pirties, būtų puiku. Tačiau šitaip nėra. Tikras stebuklas, kad toks miestas kaip Biržai liko be pirties. Į Vabalninką nuvažiuos tik vienas kitas biržietis.

Be to, verta pastebėti, kad pirtis reikalinga ne tik kūno švarai palaikyti. Joje žmogus sušyla, išprakaituoja, nusiramina.

REKLAMA

Rinkuškių bendruomenės pirmininkė Irena Misevičienė:

- Į Rinkuškių pirtį labiausiai skubėjo ne Rinkuškių kaimo, o Biržų miesto žmonės. Galimybė joje nusiprausti buvo brangi, bet labai svarbi socialinė paslauga. Į pirtį skubėdavo ir kaitintis saunoje mėgstantys vyrai, ir tik nusiprausti pageidavusios „moterytės". Jos anksčiau aimanavo dėl nepalankaus miesto autobusų grafiko. Dėl to sumažėjo klientų skaičius.

Žmonės nepatenkinti. Savo priekaištus jie išsakė ir bendruomenės vadovams. Į Vabalninką praustis biržiečiai tikrai nevažiuos. Teko girdėti, jog saunos mėgėjai vyrai važiuoja į Ličiūnų pirtį Pasvalio rajone.

REKLAMA

Manau, kad pirtis reikėtų taip pertvarkyti, kad paslaugos už prausimąsi kainuotų mažiau.

Svarstoma, jog savivaldybė pirtį galėtų perduoti naudoti Rinkuškių bendruomenei. Jei taip nutiktų, būtų daug pasikeitimų - ieškotume pinigų, kaip ją pertvarkyti.

Širvėnos seniūnijos seniūnė Gražina Samulionienė:


- Paskutiniu metu buvo sumažėję žmonių, norinčių maudytis Rinkuškių pirtyje. Taip nutiko po to, kai praėjusį rudenį buvo padidintas mokestis už paslaugas.

Stengėmės, kad būtų kuo mažiau išlaidų, todėl sumažinome ir saunos patalpą - palikome tik vieną elektrinę krosnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirties paslauga reikalinga. Biržų rajono savivaldybės administracija Rinkuškių bendruomenei yra davusi žodinį pažadą pirties pastatu leisti naudotis pagal panaudos sutartį. Dėl to bendruomenės atstovai greitu laiku žada kreiptis į savivaldybės administraciją ir prašyti jiems perduoti visą pastatą. Jei taip bus, bendruomenė imsis ieškoti būdų, kaip pertvarkyti pirtį ir atnaujinti jos paslaugas. O kol kas žmonėms patiems reikia ieškoti, kur nusiprausti. Galbūt kai kurie vyresnio amžiaus ar negalią turintys biržiečiai galėtų kreiptis į Socialinių paslaugų centrą, kur yra įrengti dušai?

Gražina Dagytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų