REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žaliųjų judėjimo ir gyventojų bendruomenių atstovai pirmadienį prie Vyriausybės surengtoje nesankcionuotoje pilietinėje akcijoje reikalavo nutraukti Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės gyvulininkystės ir paukštininkystės problemoms spręsti veiklą ir sudaryti naują darbo grupę Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Su iškeltais plakatais, kuriuose buvo užrašyti raginimai "Premjere, pažabok Lietuvos kiaulintojus", "Jeigu nemokate dirbti, eikite kiaulių ganyti", "Reikalaujame skaidrumo ir valdininkų atsakomybės" akcijos dalyviai reiškė nepasitikėjimą Ministro Pirmininko kanclerio pirmojo pavaduotojo Giedriaus Kazakevičiaus vadovaujamos darbo grupės gyvulininkystės ir paukštininkystės problemoms spręsti veikla. Jie reikalavo nutraukti jos veiklą ir sudaryti naują darbo grupę Seime.

REKLAMA

Šios protesto akcijos dalyvių atstovai įteikė pareiškimus Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei, Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui ir kreipėsi į Seimo narius.

Pasak Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininko Rimanto Braziulio, šiuo metu didelis gyventojų nepasitenkinimas kyla dėl kiaulidžių ir paukštynų tik ten, kur pramoniniu būdu auginama ypač daug kiaulių ir paukščių, tačiau, valstybei nereguliuojant gyvulininkystės ir paukštininkystės kompleksų plėtros, neišvengiamai pablogėtų gyvenamosios aplinkos kokybė visoje Lietuvoje, nukentėtų tūkstančių žmonių sveikata, nuvertėtų nekilnojamasis turtas, būtų užteršta gamta, sumažėtų kitų verslų vystymo galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Nevaldomas Danijos kiaulininkystės kompleksų veržimasis į Lietuvą ir jų besaikė plėtra, nesilaikant galiojančių teisės aktų, kelia realią grėsmę šalies gamtai ir gyventojų sveikatai. Lietuva virs daniškų kiaulidžių užteršta teritorija, įsitikinęs Lietuvos žaliųjų judėjimas.

Praėjusių metų gruodžio 18-ąją sudaryta darbo grupė pasiūlymus turėjo pateikti iki vasario 22-osios, tačiau iki tos datos sugebėjo surengti tik vieną posėdį, kuriame viso labo buvo apsikeista nuomonėmis. Dėl prastos darbo grupės veiklos Premjero potvarkiu jos vadovas Vyriausybės kancleris Deivydas Matulionis buvo nušalintas, darbo grupei pradėjo vadovauti Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas G. Kazakevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Braziulio teigimu, G. Kazakevičius darbo grupei vadovavo tokiais pat nedemokratiškais, viešumo ir objektyvumo neužtikrinančiais bei visuomenės atstovams visiškai nepriimtinais darbo metodais kaip ir ankstesnis vadovas.

"Darbo grupės vadovai per tris posėdžius pademonstravo ypatingą nepagarbą gyventojų bendruomenes ir nevyriausybines organizacijas atstovaujantiems darbo grupės nariams, nesvarstydami raštu ir žodžiu pateiktų jų pasiūlymų bei nereaguodami į reikalavimus papildyti darbotvarkę svarbiais klausimais", - sako R. Braziulis.

REKLAMA

Jo teigimu, darbo grupės vadovai ir dauguma darbo grupės narių atvirai atstovauja stambiųjų gyvulių ir paukščių augintojų interesams, į svarstomas problemas žiūri vieninteliu - ekonominiu aspektu ir siūlo sprendimus, kurie dar labiau pablogintų gyventojų padėtį ir padidintų aplinkos taršą. Pavyzdžiui, siūlo neberiboti fermų dydžio, sudaryti sąlygas koncentruotai statyti fermas vietovėse, įteisinti stipriai jaučiamus kvapus kaip leistiną kvapo normą, mažinti sanitarines apsaugos zonas, leisti laistyti skystą mėšlą žalienose visu šiltuoju metų laiku, neįterpiant į dirvą ir pan.

REKLAMA

Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas R. Braziulis Premjerui A. Kubiliui adresuotame laiške teigia, kad tolesnė darbo grupės veikla yra neteisėta ir turi būti nedelsiant sustabdyta. Kaip 6ios darbo grupės narys jis atsisako toliau dalyvauti jos veikloje.

Kreipimesi į Seimą pabrėžiama, kad darbo grupės veikla yra visiškai neefektyvi, kadangi per 3 mėnesius surengti tik 3 posėdžiai, o jų metu apsvarstyti tik 4 klausimai. Darbo grupė iki šiol nesugebėjo suformuluoti jokio konkretaus pasiūlymo Vyriausybei nė vienu svarstytu klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Akivaizdu, kad dėl prasto darbo grupės veiklos organizavimo, didelės dalies darbo grupės narių suinteresuotumo ir nenoro objektyviai nagrinėti Ministro Pirmininko pavestus ir visuomenei itin aktualius klausimus darbo grupės išvados visuomenės nepasitenkinimo nesumažins, o atvirkščiai - padidins. Nusivylusios politikų, atsakingų pareigūnų ir darbo grupės veikla gyventojų bendruomenės nebetiki tuščiais pažadais ir dėl nepakeliamos taršos prašo prokurorų pagalbos, ruošia ieškinius teismams, rengiasi naujoms protesto akcijoms", - rašoma kreipimesi.

Protesto akcijos metu Žaliųjų judėjimo atstovė Janina Gadliauskienė Eltai sakė, kad nebe pirmą kartą susirinkę žmonės protestuoja prieš nevaldomą kiaulininkystės kompleksų plėtrą, nežiūrint į jų poveikį aplinkai. Gyventojai skundžiasi baisia smarve, sklindančia nuo kiaulių kompleksų. Dėl to sutrinka žmonių, o ypač vaikų, sveikata, nuvertėja turtas, kiaulininkų teršiamos vietovės tampa nebepatrauklios gyventojams, nebeįmanomi kiti verslai. Dėl nepakeliamos taršos žmonės priversti net palikti namus ir keltis į kitas vietas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų