REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną dieną žmogaus organizmas sąveikauja su daugybe aplinkos veiksnių. Paprastai imuninė sistema mus apsaugo nuo įvairių išorės dirgiklių, tačiau kartais pasireiškia padidėjęs jautrumas į vieną ar kelias medžiagas ir tai sukelia organizmo reakciją – vadinama alergija.

REKLAMA
REKLAMA

Alergija Lietuvoje vidutiniškai serga kas dešimtas suaugęs žmogus ir kas trečias vaikas. Pasaulyje žinoma ne mažiau kaip 20 tūkstančių alergiją sukeliančių medžiagų. Dažniausiai žmonės yra alergiški įvairiems maisto produktams – grūdams ir riešutams, kiek rečiau kiaušiniams, pienui, šokoladui. Kitiems žmonėms padidėja jautrumas iš išorės įkvėpiamiems alergenams – namų dulkių erkutėms, gyvūnams, žiedadulkėms ar pelėsiams.

Milijonams žmonių alergija – problema, kuri nuolat didėja būtent dėl aplinkos faktorių. Šių alergenų sunkiausia išvengti, nes juos kontroliuoti gerokai sudėtingiau. Tačiau, jeigu tiksliai žinoma, nuo ko atsiranda alerginė reakcija, pakeitus tam tikrus įpročius ar aplinką, galima išvengti šių alergenų patekimo į žmogaus aplinką.

REKLAMA

Labiausiai paplitęs alergenas – naminių dulkių erkutės. Jos gali gyventi visuose tekstilės gaminiuose: čiužiniuose, pagalvėse, antklodėse, kiliminėje dangoje. Tačiau nereikia išsigąsti – naminių dulkių erkutės, kaip ir dulkės, yra namų ūkio ekologinės sistemos dalis. Net ir nuolatinis valymas bei tvarkymas tik nežymiai sumažina naminių erkučių kiekį. Erkutės vengia šviesos, todėl jos dažniausiai kaupiasi pluošto viduje, ypatingai tose vietose, kuriose žmogus sėdi ar guli.

REKLAMA
REKLAMA

„Lovoje yra pačios geriausios sąlygos veistis naminių dulkių erkutėms, ten kaupiasi didžiausi jų kiekiai,  todėl jeigu žmogus yra alergiškas naminėms dulkių erkutėms, reikėtų atsisakyti pūkinių patalų ir pasirūpinti antialerginio pluošto antklode bei pagalve. Antialerginės antklodės ir pagalvės pasižymi tuo, jog jų užpildas yra tinkamas skalbimui nuo 60 °C iki 95 °C. Kuo didesnė skalbimo temperatūra, tuo geriau išnaikinamos bakterijos ir išskalaujamos smulkios dulkės, kurios susimaišo su erkučių ekskrementais ir žmogui įkvepiant išaukia alerginę reakciją. Rekomenduojame antklodes ir pagalves skalbti kartą per tris mėnesius, nes per šį laikotarpį susirenka toks erkučių kiekis, kuris turi poveikį alergiškam žmogui“, – pataria patalynės salono „1000 ir 1 naktis“ vadovė Eglė Šlapkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms, turintiems problemų dėl alergijos naminių dulkių erkutėms, reikėtų vengti plunksninių antklodžių ir pagalvių, nes jose ypač gerai kaupiasi drėgmė ir susidaro palankios sąlygos atsirasti pelėsiui ir erkutėms. Tokias antklodes ir pagalves reikėtų pakeisti į sintetinio užpildo užklotus ir pagalves. Klaidinga manyti, kad sintetinės antklodės ar pagalvės – prastos kokybės gaminys. Naujos technologijos sudaro galimybę pagaminti nepriekaištingos kokybės sintetinį pluoštą, kuris nesivelia ir kurį galima skalbti skalbimo mašina. Be to, sintetinis pluoštas gali būti specialiai apdorotas, kad jame nesiveistų pelėsis ir bakterijos. Tad jei gaminio skalbimo temperatūra 60 °C ir didesnė, gaminys bus antialerginis.

REKLAMA

Žmonės, kurie vis tik pirmenybę teikia natūraliam pluoštui, gali rinktis medvilnines, tencelio ar mišraus pluošto antklodes, tačiau renkantis tokias antklodes reikia atkreipti dėmesį, kokioje temperatūroje jas galima skalbti, norint išnaikinti erkutes.

Pasak patalynės salono „1000 ir 1 naktis“ vadovės E. Šlapkauskienės, būtent atšilus orams, atėjus pavasariui, geriausia rinktis medvilnines ar sintetinio užpildo antklodes, jos lengvai praleidžia orą, taip pat jose nesusidaro galimybių veistis erkutėms, nes šias antklodes galima skalbti aukštoje temperatūroje.

REKLAMA

Alergiškiems žmonėms taip pat svarbu pasirinkti atitinkamą patalynę. Renkantis užvalkalus ne tik reikėtų atkreipti dėmesį į jų raštus, spalvą, bet ir į audinį. Ne veltui visais laikais pirmenybė buvo teikiama natūralaus pluošto, medvilniniams užvalkalams, kurie puikiai tinka alergiškiems žmonėms ir kuriuos galima skalbti aukštoje temperatūroje. Taip pat vasarą ypatingai vertinama lininė patalynė, kuri ne tik tolygiai išsklaido šilumą, yra pralaidi orui, bet ir nealergizuoja bei turi antibakterinių savybių. Karališki ir vieni prabangiausių užvalkalai – natūralaus šilko. Šiltuoju metų laiku šilko patalynė atvėsins, nekaups drėgmės ir alergenų.

Jau praėjo tie laikai, kai neturėjome iš ko pasirinkti. Naujų technologijų pritaikymas tekstilės srityje šiandien suteikia galimybę turėti kokybišką produktą, kuris užkerta kelią veistis naminių dulkių erkutėms ir garantuoja sveiką miegą. Būkime patys atsakingi už savo sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų