REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšilus orams Lietuvą užplūdo iš žiemaviečių grįžtantys paukščiai. Pamario pievose jų skaičiuoja tūkstančiais.

REKLAMA
REKLAMA

Čia dirbantys ornitologai jau kitą savaitę žada kelti tinklus ir pradėti sparnuočius žieduoti.

REKLAMA

Gervės, tūkstančiai žąsų, ančių, gulbių po ilgos kelionės iš žiemojimo vietų nutūpė apsemtas pamario pievas.

„Dauguma paukščių šiemet truputį vėliau grįžo. Pempės, varnėnai, vieversiai sugrįžo kiek anksčiau, kai buvo atšilimas vasario pabaigoje – kovo pradžioje. Didžioji migracija prasidėjo tik praėjusį penktadienį“, – pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties ornitologas Vytautas Jusys.

Mažosios gulbės ir gulbės giesmininkės Nemuno deltoje ilsėsis apie porą savaičių. Pasistiprinusios tęs dar maždaug tūkstančio kilometrų kelionę į perimvietes – Rusijos taigoje ir Šiaurinėje tundroje.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra tarpinė jų stotelė ir nuo to, kiek jos čia pasimaitina, priklauso jų tolimesnės dėtys: kiek kiaušinių sudeda ir kokios bus vados išperėtos“, – pasakojo Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto doktorantas, ornitologas Julius Morkūnas.

Pirmieji gandrai Lietuvoje pastebėti prieš dvi savaites. Pamario ornitologai džiaugiasi, kad šie metai bus itin palankūs vėliau grįžtantiems paukščiams.

„Bus labai geros maitinimosi ir perėjimo sąlygos, nes ankstesniais metais būdavo labai sausa. Visas staiga išdžiūdavo, ir kai balandžio pabaigoje – gegužę grįždavo tilvikai, jie jau rasdavo prastas sąlygas. O šiemet turėtų vanduo išsilaikyt ilgiau“, – teigė V. Jusys.

Prasidėjus masinei paukščių migracijai, kitą savaitę Ventėje žadama kelti tinklus. Žieduodami sparnuočius ornitologai praleis ne vieną dieną.



Marija Gabrienė

LTV „Panorama“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų