REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie tokią galimybę pradėta kalbėti Bažnyčiai nesugebant išbristi iš ją drebinančio pedofilijos skandalo. BBC korespondentas Vatikane Davidas Willeyus aiškinosi tokią galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Teoriškai, neegzistuoja jokie apribojimai, kurie neleistų Benediktui XVI tiesiog paimti popieriaus lapo, parašyti atsistatydinimo pareiškimą ir įteikti jį Kardinolų kolegijai.

REKLAMA

Remiantis kanonine teise, vienintelis apribojimas tokiam atsistatydinimui – jis turi būti savanoriškas ir tinkamai pateiktas. Tačiau moderniais laikais to nėra padaręs nei vienas popiežius.

Tiesa, kai kurie istorikai tvirtina, jog II-ojo pasaulinio karo metais popiežius Pijus XII buvo parašęs dokumentą, kuriame teigta, jog jei popiežius būtų pagrobtas nacių, jis turėtų būti laikomas atsistatydinusiu ir Bažnyčia turėtų išrinkti įpėdinį. Kol Vatikanas nepaviešina visų su Pijumi XII susijusių archyvų ( siekiama išvengti diskusijų dėl popiežiaus požiūrio į Holokaustą), to patikrinti neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis atsistatydinęs popiežius, Grigalius XII, tą padarė 1415-aisiais, norėdamas užbaigti vadinamąja „Vakarų schizmą“: dėl popiežiaus sosto varžėsi trys kandidatai: Grigalius XII, Avinjono popiežius Benediktas XIII ir anti-popiežius Jonas XXIII. Prieš atsistatydindamas Grigalius XII sukvietė Bažnyčios tarybą ir įpareigojo ją išrinkti jo įpėdinį.

Dar vienas reikšmingas atvejis nutiko XIII amžiuje. 1294-aisiais popiežius Celestinas V praėjus tik penkiems mėnesiams po jo pontifikato pradžios išleido leidimą popiežiui atsistatydinti ir tuoj pat tą padarė. Po šio dekreto kanonų teisės specialistai neabejoja, jog atsistatydinimo galimybė egzistuoja.

Tačiau šansas, jog taip pasielgs Benediktas XVI yra labai menkas.

Vatikanas šiuo metu ištikimai gina popiežių, pabrėždamas jo nepriekaištingą elgesį tiek einant šias pareigas, tiek vadovaujant Vatikano departamentui, atsakingam už nusižengusių kunigų baudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų