REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per 20 ateinančių metų elektros energijos paklausa Rytų Europoje ir Vidurio Azijoje išaugs kone dvigubai. Tai konstatuojama naujausioje Pasaulio banko ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai prognozuoja, kad pirminių energijos šaltinių paklausa padidės 50 proc., o elektros energijos poreikis – net 90 proc. Kad tokiais tempais didėjant paklausai šalys nepatektų į energijos krizę, jos turi kuo greičiau atnaujinti šio sektoriaus infrastruktūrą ir užtikrinti pakankamą energijos pasiūlą, praneša Energetikos ministerija.

REKLAMA

Nutraukus gamybą Ignalinos atominėje elektrinėje, Lietuvai energetikos infrastruktūros atnaujinimo užduotį teks spręsti su dviguba energija – užtikrinti pasiūlą trumpuoju laikotarpiu ir parengti energetikos sektorių ateities iššūkiams.

„Pasaulio bankas tik dar kartą patvirtina, kad Lietuvos pasirinkta energetinė strategija - elektros energetikos ūkio pertvarka, elektros tiltų ir naujosios Visagino atominės elektrinės statyba – yra teisinga“, - komentuodamas Pasaulio banko prognozes pažymėjo energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje „Šviesą išjungt? Energetikos perspektyva Rytų Europoje ir buvusioje Sovietų Sąjungoje“ Pasaulio banko ekspertai pastebi, kad 2008 m. prasidėjusi ekonomikos krizė pristabdė energijos vartojimą ir jos paklausos didėjimą. Tačiau atokvėpis, per kurį regiono šalys turi galimybę užbėgti energijos krizei už akių, tetruks penkerius-šešerius metus.

Tam, kad ateityje būtų patenkinta vis didėjanti elektros energijos paklausa, reikia labai didelių investicijų. Juolab, elektros energijos pajėgumai per pastarąjį dešimtmetį padidėjo labai nežymiai, o elektrinės ir infrastruktūra yra pasenusios ir reikalauja atnaujinimo.

Pasaulio bankas skaičiuoja, kad Europai energijos šaltinių atnaujinimui ir naujų įdiegimui reikėtų iki 3 trilijonų JAV dolerių investicijų, kurios turėtų ateiti ne tik iš valstybinio, bet ir iš privataus sektorių. O tam reikia skubiai pagerinti investicinį klimatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų