REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Japonijoje pagamintas pirmasis žmogaus pavidalo robotas, skirtas tikroviškai imituoti dantų gydytojų pacientus.

REKLAMA
REKLAMA

„Hanako“ pavadintą robotą sukūrė Showa universiteto medicinos ir Waseda universiteto profesoriaus Atsuo Takanishi vadovaujami robototechnikos specialistai, jiems talkino robotų gamybos bendrovė „Tmsuk“, praneša „Physorg.com“.

REKLAMA

Pasak Japonijos mokslininkų, tai pirmasis pasaulyje robotas, skirtas odontologijos studentų praktiniams įgūdžiams tobulinti. „Hanako“ jau padėjo 88 Showa universiteto studentams pasiruošti klinikinės praktikos egzaminui.

"Scanpix" nuotr.

Dantų gydytojo pacientą imituojantis robotas turi anatomiškai tikslią žmogaus burnos sandarą. Kaip ir žmonės, jis jaučia skausmą, kai, pavyzdžiui, studento rankoje krypteli dantį gręžiantis grąžtas, ir balsu dėl to pasiskundžia. „Hanako“ burnos ertmėje kaupiasi seiles imituojantis skystis, kurį reikia išsiurbti, robotas gali trukdyti studentui čiaudėdamas, instrumentais liečiant gomurį, jį pradeda pykinti – roboto kūrėjai ir gamintojai pasistengė tikroviškai imituoti tipiškiausias dantų gydytojo kėdėje atsidūrusio žmogaus fiziologines reakcijas, įskaitant dėl ilgai pražiotos burnos atsirandantį žandikaulio raumenų nuovargį.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad 157 cm ūgio robote įrengtos 9 motorizuotos jungtys, kad jis galėtų judinti žandikaulius, liežuvį, rankas ir net akių obuolius. Į studentų klaidas robotas reaguoja balsu, pranešdamas, kad jam skauda, pakeldamas ranką, vartydamas akis ar imituodamas vėmimo refleksą, kurį aktyvuoja burnoje įrengti davikliai.

Pasak Showa universiteto Odontologijos klinikos vadovo pavaduotojo Koutaro Maki, masinei gamybai ruošiami pacientus imituojantys robotai – didelė pažanga lig šiol tradiciniais metodais ruošiamų studentų profesinio ugdymo srityje. Anot jo, universiteto studentai vis dar  tarsi pameistriai stebi profesionalių gydytojų veiksmus, juos įsimena ir stengiasi atkartoti, o tai „nėra moksliška“. Pacientus iki šiol imituodavo specialių manekenų galvos, bet, studentų teigimu, mokydamiesi dirbti jie į juos negalėjo žiūrėti kitaip, kaip tik į daiktus. Tuo tarpu „Hanako“, nors su ja dirbti sunkiau, jau beveik panaši į tikrą pacientą.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti, kaip „Hanako“ naudojama ruošiant odontologijos studentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų